12 Січня 2024
Новини

Розстріл на Майдані: суд розпочав розгляд апеляції на вирок п'ятьом «беркутівцям»

Розстріл на Майдані: суд розпочав розгляд апеляції на вирок п'ятьом «беркутівцям»
У справі про розстріл протестувальників під час Революції гідності 20 лютого 2014 року Київський апеляційний суд 12 січня розпочав розгляд апеляції на вирок п'ятьом «беркутівцям».

Про це повідомив кореспондент hromadske із зали суду.

Одна з суддів — Маргарита Васильєва — під час засідання заявила про самовідвід через те, що у 2019 році вона головувала у колегії суддів Київського апеляційного суду. 

Тоді для фігурантів справи обрали більш м'який запобіжний захід — особисте зобов'язання. Тож Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна звільнили з-під варти, а Сергія Тамтуру й Олександра Маринченка — з-під домашнього арешту. Суддя наголосила, що тоді це рішення спричинило резонанс.

Суд задовольнив заяву Васильєвої та відвів її. Нова колегія суддів збереться на наступному засіданні, яке відбудеться 26 січня. 

Нагадаємо, що Святошинський райсуд Києва 18 жовтня 2023 року визнав винним у масових убивствах беззбройних громадян, учасників акцій протесту, заступника командира полку «беркутівців» Олега Янішевського — йому призначили довічне увязнення.

Крім того, вирок тоді оголосили ще чотирьом «беркутівцям» київської спецроти. Так, Павлу Аброськіну та Сергію Зінченку суд призначив 15 років ув'язнення.

Олександра Маринченка визнали винним у перевищенні службових повноважень. Суд призначив йому 5 років за ґратами, утім він уже «відбув» основне покарання, перебуваючи в СІЗО.

За всіма статтями обвинувачення суд виправдав колишнього міліціонера Сергія Тамтуру.

Нагадаємо, судовий розгляд тривав майже 6 років: з травня 2016 року до листопада 2022 року. З того часу, майже рік, суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті. Вирок, який оголосили 18 жовтня, має обсяг 1714 аркушів.

За шість років провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

Усіх п’ятьох обвинувачених — Янішевського, Аброськіна, Зінченка, Маринченка та Тамтуру — у 2019 році обміняли на українських полонених. У лютому 2020-го Олександр Маринченко і Сергій Тамтура повернулися до Києва, а решта «беркутівців» продовжує переховуватися. У жовтні 2020 року Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд оголосив у міжнародний розшук. Цих трьох ув’язнили заочно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: революція гідності, суд
В тему