10 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 10 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 10 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 686 день героїчного спротиву українського народу повномасштабному вторгненню з боку росії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів.

  • Протягом доби відбулось 42 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 29 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 10 безуспішних штурмів, але українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу противника.

Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункту управління, складу боєприпасів та станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 10 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 366790 (+800) осіб,
  • танків – 6038 (+2),
  • бойових броньованих машин – 11216 (+13),
  • артилерійських систем – 8684 (+12),
  • РСЗВ – 956 (+2),
  • засобів ППО – 639 (+1),
  • літаків – 329,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6834 (+11),
  • крилатих ракет – 1805,
  • кораблів /катерів – 23,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 11575 (+23),
  • спеціальної техніки – 1336 (+3).

 

  • Розвідка Великої Британії проаналізувала випадки, коли військові рф випадково скидали боєприпаси на свої та окуповані міста.

«Постійна схильність росії до інцидентів з боєприпасами, ймовірно, посилюється недостатньою підготовкою і втомою екіпажів, що призводить до поганого виконання тактичних завдань під час місій».

Розвідка нагадує, що 2 січня російська авіація скинула ракету на село Петропавлівка Воронезької області, що підтвердило російське Міноборони. А нещодавно на окуповане місто Рубіжне Луганської області впала авіабомба.

  • Головне управління розвідки презентувало проєкт "Хочу найти" для родичів полонених в Україні військових рф.

У Telegram запустять чат-боти, через які можна буде дізнатися, де перебуває конкретний російський військовий і чи не загинув той.

Очікується, що кожного тижня надходитиме кілька тисяч запитів.

Україна сподівається, що це допоможе провести більше обмінів військовополоненими.

  • На фронті зростає кількість російських військовослужбовців, які відмовляються йти у наступ. Вище командування рф погрожує розстрілами та здійснює фізичне насилля над окупантами. Про це повідомили Сили оборони Таврійського напрямку.

«Нещодавно близько 40 окупантів самовільно покинули окопи та намагалися втекти зі зброєю в бік Криму. Тобто, йдеться про цілий взвод армії рф. Була інформація, що їх виловлюють і намагаються повернути назад».

Через те, що окупанти відмовляються йти в наступ, на позиції прибувають представники вищого командування росії. Вони залякують військових, погрожують розстрілами та проводять фізичне насилля, зазначив речник ЗСУ.

«Так вони стимулюють окупантів до проведення штурмових дій. Вони принижують їх як морально, так і фізично. Свіжомобілізовані, які тільки потрапили на фронт, ще не бачили тих жахіть і нічого не розуміють. Тому відмовляються йти у наступ ті, що вже були на штурмах, вижили якимось чином, але повертатись туди знову їм страшно».

Окупанти відмовляються йти в наступ через похолодання та санітарні умови на фронті.

  • Аналітики стверджують, що росія не змогла досягти своїх стратегічних цілей. Минуло вже три місяці відтоді, як російські війська розпочали масштабні наступальні операції в Донецькій та Харківській областях. Проте, крім загибелі тисяч власних солдатів і втрати понад 400 одиниць бронетехніки, вони досі фактично нічого не досягли.

Останні дані з фронту свідчать, що росія так само далека від своїх стратегічних цілей – захоплення Куп'янська та Авдіївки – як і на початку свого наступу в жовтні 2023 року, пише німецьке видання Bild.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міністерство відновлення забронювало кошти на 500 житлових сертифікатів, які українці зможуть витратити на нову оселю вже найближчим часом.

Житлові сертифікати надають компенсацію на придбання нової квартири чи будинку, якщо майно було повністю зруйноване внаслідок російської агресії.

Наразі українці вже подали понад 8 тисяч заяв про зруйноване майно у "Дії". З них понад 2 000 людей вже мають згенеровані сертифікати на понад 3,6 мільярда гривень. Заброньовано вже понад 1,1 мільярда гривень.

  • Зростання споживчих цін в Україні 2023 року сповільнилося до 5,1%. Це мінімальне значення з 2020 року, коли інфляція становила 5,0%.

У Державній службі статистики повідомили, що у грудні ціни зросли на 0,7%. Проте через високі темпи зростання на початку року середньорічна інфляція у 2023 році становила 12,9%.

  • В Головному управлінні розвідки МОУ зазначають, що росія не має спроможностей проводити стратегічні наступальні операції проти інших країн на суші, тому що весь сухопутний ресурс знаходиться на території і воює проти України.

«Поки ми стримуємо агресію рф, таких можливостей (відкриття другого фронту) у росії немає. Вони не мають стратегічних резервів. Ви ж дивіться, ту ж саме протиповітряну оборону, підрозділи вони передислокували з Далекого Сходу, з півночі, з північних регіонів, для того, щоб посилитися і в Криму, і посилитися вздовж кордону з нашою державою. Це перше.

Друге, ну вони вже ходили в Фінляндію в 1939 році. Але тепер Фінляндія це вже потужний гравець, тому що вона є членом НАТО. Через те наш прогноз, наша оцінка дуже проста. На сьогоднішній день рф не має спроможностей проводити стратегічні сухопутні наступальні операції проти інших країн. Тому що весь ресурс сухопутного компонента зараз націлений і знаходиться на нашій території. Стосовно можливості нанесення якихось окремих ударів, дальньої авіації, стратегічної авіації, це вже інше питання».

  • Приблизний розмір індексації пенсії у 2024 році становитиме 13%, але точний розмір розрахують в лютому.

Розрахунки проводитимуть, виходячи з показників макроекономіки, які будуть на середину лютого. Таким чином пенсіонери будуть захищені від негативного впливу інфляції.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Нове незалежне опитування, проведене Національним центром дослідження громадської думки Чиказького університету (NORC), показало, що путін зберігає сильну внутрішню підтримку свого режиму та його війни в Україні, незважаючи на погані економічні умови та рівень життя в росії.

67% учасників схвалюють те, як путін проводить зовнішню політику, і 58% схвалюють його внутрішню політику. 66% планують проголосувати за путіна на майбутніх президентських виборах у березні.

Відносно високі рейтинги путіна, схоже, зберігаються, навіть незважаючи на те, що відповідно до опитування росіяни незадоволені зростанням цін, яке спричиняє загальне погіршення умов життя.

Росіяни й далі записують відеозвернення до путіна з проханням допомогти з відновленням електропостачання, подачі гарячої води чи опалення. Пересічні громадяни схильні вважати, що путін просто не знає про ситуацію на місцях, а в усьому винні чиновники.

  • Ремонт дитячих садків зараз не входить до пріоритетів влади, і грошей на такі заходи в бюджеті не передбачено. Про це путін повідомив на зустрічі із мешканцями Чукотки.

Відповідаючи на питання про можливість профінансувати ремонт дитячих садків, путін розсміявся й відповів, що «коштів не вистачає завжди».

Диктатор наголосив, що при вирішенні питань потрібно керуватися «міркуванням пріоритетів найбільшої важливості тут і зараз».

Зрозуміло, що для самого путіна очевидним є тільки один пріоритет – зберегти владу, а для цього йому потрібно підтримувати війну, кидаючи в неї все більше грошей і людей.

  • росія буквально з кожним днем війни в Україні все більше віддаляється від цивілізованого суспільства. Путінський режим перетворює державу на ізгоя, який може налагоджувати відносини виключно з такими ж тоталітарними країнами.

Через складність отримання візи в розвинені країни росіянам стали пропонувати тури в «найзагадковішу країну світу» - КНДР. Уряд Приморського краю рф пропонує всім охочим п'ятиденний тур з оглядом визначних пам'яток Пхеньяна, а також відвідуванням місцевого гірськолижного курорту «Масікрьон».

Якщо путінський режим не зупиниться, то КНДР та Іран стануть чи не єдиними державами, куди зможуть потрапити росіяни.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський з неанонсованим візитом прибув до столиці Литви – Вільнюсу.

На пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою Володимир Зеленський заявив, що наразі є проблеми із виробництвом і Україні не вистачає сучасних систем протиповітряної оборони.

«Що стосується того, що ми з партнерами не в змозі найближчим часом виробляти – це сучасні системи протиповітряної оборони. Цього бракує дуже сильно. росія останніми днями грудня і першими днями січня вдарила по цивільній інфраструктурі, людях... У цілому було 500 ударів (ракет і дронів). Ми змогли відбити в середньому 70% цих ударів. На жаль, ми втратили людей... Боротися із цією вражиною можна технологіями, поки ми їх ще не витіснили із нашої землі і поки не закінчилася війна, тому системи ППО – це те, чого бракує №1».

 

Володимир Зеленський також заявив, що очікує отримати від Вашингтонського саміту НАТО оборонні й політичні рішення, зокрема, щодо посилення ППО України.

«Я хотів би отримати посилення пакета (ППО) кількісно системами, які так нам потрібні. Саме системи і саме конкретні ракети, які боряться проти російської балістики».

 

Президент України заявив, що росія врешті-решт відступить, треба просто "продовжувати її бити".

«Наше українське передчуття, що росія не витримає, якщо продовжувати бити її. Це також підтвердження і нашої з вами правоти, правоти нашого спільного історичного вибору, вибору бути незалежними…

Впевнений, відступить і росія. Ми не можемо зараз назвати конкретний день, коли це станеться, ми не можемо зараз перелічити кожну з деталей того, як це станеться. Але ми знаємо, що це станеться. І наша свобода візьме гору. Буде такий день. Обов'язково. Перший день після цієї війни. Наш день...

Це буде день нового шансу для Білорусі. Це буде день нової сили для всієї нашої Європи, яка зараз, захищаючись від російських гібридних ударів, вчиться справжньої єдності. Єдності, яка робить наш континент глобальним, єдності, яка разом з Україною є повноцінною. Разом з Україною в Євросоюзі. Разом з Україною в НАТО. Разом з Україною у світі. Ми всі з вами знаємо, які кроки потрібні. Ми всі з вами знаємо, що можемо втратити і що ми можемо отримати».

  • Президент Литви Гітанас Науседа повідомив, що Литва схвалила новий довгостроковий пакет військової допомоги України на суму 200 млн євро.

«У січні ми знову відправимо в Україну боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому – бронетранспортери M577. Ми будемо тренувати українських солдатів і зміцнювати співпрацю в оборонній промисловості. Підписані сьогодні угоди між українською та литовською оборонною промисловістю є ще одним прикладом нашої тісної військової співпраці».

Науседа зауважив, що також Литва формує "коаліцію з розмінування", щоб скоординовано з іншими союзниками підтримувати Україну у цьому питанні.

  • Нижня палата італійського парламенту проголосувала за резолюцію про продовження військової підтримки України.

Документ, серед іншого, зобов'язує уряд продовжувати підтримувати, відповідно до взятих зобов'язань і того, що буде узгоджено в рамках НАТО і ЄС, а також на міжнародних форумах, членом яких є Італія, органи державної влади України, в тому числі шляхом передачі військових транспортних засобів, матеріалів та обладнання.

  • Міністри закордонних справ 47 країн у спільній заяві засудили постачання Північною Кореєю балістичних ракет росії.

Заяву підписали, зокрема, представники США, Великої Британії, Австралії, Німеччини, Канади, а також Євросоюзу.

«Передача цієї зброї збільшує страждання українського народу, підтримує агресивну війну росії та підриває глобальний режим нерозповсюдження. Використання росією балістичних ракет КНДР в Україні також надає КНДР цінну технічну та військову інформацію», – йдеться в документі.

У заяві підкреслено, що передача балістичних ракет разом із будь-якою іншою зброєю і пов’язаними матеріалами з КНДР до росії порушує численні резолюції Ради безпеки ООН.

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що його країна готова допомагати Україні роками. Це питання не є предметом суперечок, як у США та деяких інших країнах.

Кемерон зазначив, що Британія готова підтримувати Україну у 2024, 2025 та 2026 роках, тому що це є викликом для цілого покоління.

«Я не хочу вдаватися в цифри щодо снарядів і решти, але складіть ВВП країн коаліції, і ми випереджаємо росію 25 до 1, тому для нас не повинно бути неможливим стати на достатню індустріальну основу».

  • В Офісі Президента України заявили про проведення чергового раунду переговорів із Великою Британією щодо укладення двосторонньої угоди про надання "безпекових гарантій".

Учасники перейшли до безпосереднього опрацювання проекту відповідної угоди, обговорили її основні елементи та окремі тематичні блоки, а також узгодили подальший графік двосторонніх переговорів, йдеться в повідомленні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему