10 Січня 2024
Новини

У Польщі затримали двох політиків: що відомо

У Польщі затримали двох політиків: що відомо
Ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського і його колишнього заступника Мацея Восіка, яких суд визнав винними у зловживанні владою, затримала польська поліція.

Їх затримали прямо на території президентського палацу, куди політиків запросив Анджей Дуда, щоб захистити від арешту, - повідомляють Wyborcza, TVN24 та BBC.

Засуджених політиків, які були обрані депутатами від партії «Право і справедливість», доправили до поліційного управління у Варшаві. Пізніше їх відвезли до СІЗО.

Новий міністр внутрішніх справ Марцін Кервінський, коментуючи затримання, написав: «Перед законом усі рівні». Поліція Варшави не повідомила подробиць, зазначивши лише, що арешт відбувся «згідно з ухвалою суду».

Затримані політики відмовилися визнати рішення суду про їхню винуватість, оскільки президент Анджей Дуда, союзник «Права і справедливості», помилував їх за злочин у 2015 році. Проте Верховний суд Польщі визнав таке помилування недійсним, хоча сам Дуда наполягає, що воно залишається в силі.

Суд видав ордер на затримання Камінського і Восіка увечері 8 січня. Попри це, зранку наступного дня Дуда запросив їх обох до президентського палацу у Варшаві на церемонію присяги нових радників президента.

Після затримання політиків кілька сотень прихильників «Права і справедливості» вийшли на демонстрації біля президентського палацу та відділку поліції.

Прем’єр-міністр Дональд Туск звинуватив Дуду в тому, що він намагався перешкоджати правосуддю, надаючи притулок розшукуваним: «Немає жодних правил для прем'єр-міністра чи міністра внутрішніх справ, як діяти, коли засуджені перебувають у президентському палаці. Це явне користування ситуацією, адже проти президента ніхто не буде застосовувати силу».

Інцидент відбувся на тлі протистояння між новим урядом на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском і консервативною партією «Право і справедливість», яка керувала Польщею вісім років, аж поки минулого місяця не програла на загальних виборах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, Політика
В тему

Останні матеріали