8 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 8 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 8 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 684 день широкомасштабного вторгнення в Україну з боку росії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів.

  • У ніч на 8 січня 2024 року російські окупанти завдали масованого удару по Україні, застосувавши крилаті, авіаційні, балістичні, зенітні керовані ракети та ударні БпЛА.

Усього зафіксовано 59 засобів повітряного нападу противника: 8 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”, 7 зенітних керованих ракет С-300/С-400, 4 аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал”, 24 крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55, 8 крилатих ракет Х-22, 2 керовані авіаційні ракети Х-31П. Атаковано об’єкти критичної, цивільної інфраструктури, промислові та військові об’єкти.

Цього разу ворог атакував різні регіони України. Зокрема, ракети, що летять по балістичній траєкторії, спрямував по Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій областях. Протиповітряною обороною знищено 8 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” та 18 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

  • Протягом доби відбулось 55 бойових зіткнень.

Загалом протягом доби ворог завдав 55 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 9 безуспішних штурмів, але українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомив, що російські загарбники продовжують вести активні наступальні дії в Куп'янському лісі та намагаються просунутися в напрямку Куп'янська, захисникам вдається знищувати наступальний потенціал окупантів.

«На куп'янському напрямку ситуація залишається складною… Противник щодня штурмує населені пункти, обстрілює їх з артилерії та використовує авіацію. Зараз штурми наших позицій ворог здійснює в районі Синьківки з метою подальшого блокування Куп'янська».

Командири та штаби наших частин добре володіють ситуацією, постійно здійснюють розвідку, аналізують дії противника та ухвалюють усі необхідні рішення.

«Наші воїни дають адекватну відсіч ворогу і руйнують його плани. Загострення на цьому напрямку відбуваються постійно, але нашим Силам оборони вдається знищувати наступальний потенціал ворога і завдавати йому відчутних втрат».

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби підрозділи ракетних військ уразили 2 склади боєприпасів противника

 

Станом на ранок 8 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 365 170 (+440) осіб,
  • танків – 6 031 (+9),
  • бойових броньованих машин − 11 194 (+14),
  • артилерійських систем − 8 666 (+13),
  • РСЗВ − 953 (+2),
  • засобів ППО − 638 (+1),
  • літаків − 329,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 822 (+11),
  • крилатих ракет − 1787 (+1),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 542 (+19),
  • спеціальної техніки − 1 328 (+1).

 

  • Головне управління розвідки Міноборони України отримало архів секретних даних з російського підприємства «Специальный технологический центр». Там виробляють військове обладнання та техніку, яку використовує армія рф у війні проти України.

Масив секретних даних, які вдалося отримати, містить 100 гігабайтів інформації. Розвідка тепер має доступ до документації на 194 номенклатурні одиниці з кресленнями, технічними завданнями, патентами, програмним забезпеченням тощо. Ідеться як про наявні, так і перспективні військові розробки.

За попередніми оцінками, вартість одержаних даних може становити 1, 5 мільярда доларів.

У ГУР назвали це «суттєвим ударом по терористичній Москві» і додали, що архів уже використовують для зміцнення обороноздатності України та ослаблення держави-агресора.

  • На кіберфронті також тривають бойові дії, і наші спеціалісти впевнено відпрацьовують різноманітні сценарії. Зокрема, українське хакерське угруповання Kiborg виклало у відкритий доступ повну клієнтську базу російського "Альфа-Банку", що належить близькому до путіна олігарху Михайлу Фрідману.

В опублікованій базі даних міститься інформація про ПІБ, дати народження, номери телефонів, карт та рахунків 38 мільйонів унікальних фізичних та юридичних осіб.

Видання «Важные истории» уточнило, що йдеться про понад 24 мільйонів фізичних осіб-клієнтів та ще понад 13 мільйонів даних про юридичних осіб.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • МЗС України закликає Міжнародний кримінальний суд взяти до уваги дії керівництва рф з примусового надання депортованим українським дітям громадянства рф, що є однією з ознак геноциду.

У МЗС нагадали що 4 січня путін підписав указ, який передбачає, що діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування та є громадянами України, можуть отримати громадянство рф за особистим рішенням президента росії, без урахування всіх або окремих вимог федерального законодавства. Заяву на вступ у громадянство РФ можуть подати керівники російських організацій, в яких примусово перебувають українські діти.

У МЗС наголосили, що цей черговий «нормативно-правовий акт» грубо порушує законодавство України, норми міжнародного права та права дітей – громадян України, які під час широкомасштабного наступу рф були примусово переміщені на територію держави-агресора.

Такі дії порушують норми міжнародного гуманітарного права, є нікчемними та не створюють жодних правових наслідків. Запровадження рф нових норм законодавства про громадянство має на меті позбавлення викрадених українських дітей можливості повернутися на Батьківщину, наголосили в МЗС.

  • В Україні готують аеродромну інфраструктуру, щоб приймати винищувачів F-16 у той час, як на Заході проходять навчання льотчики та інженери. Про це повідомив перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

За його словами, Україна працює над упровадженням до кінця 2024 року «Швидкого треку», в межах якого буде проведено оцінку аеродромів для F-16.

«Також наші льотчики та інженери проходять навчання на F-16 з серпня 2023 року за широким набором програм. Всередині України триває складна та кропітка робота щодо підготовки інфраструктури, її захисту, в тому числі засобами ППО та з низки інших питань».

Павлюк зауважив, що підготовка на території України відбувається в умовах постійного використання аеродромної інфраструктури, інженерів та льотного персоналу для виконання бойових завдань.

  • За перший тиждень 2024 року майже 100 українських родин взяли кредити на придбання житла за програмою "єОселя".

«Від початку дії програми єОселя кредити на придбання житла взяли вже 6411 українських родин на майже 10 млрд грн. При цьому понад 1000 родин отримали кредити на умовах масової іпотеки, яка з серпня минулого року доступна всім українцям, що не мають власного житла або потребують покращення житлових умов. Такі кредити надаються під 7%».

  • Упродовж першого тижня 2024 року в Міністерстві оборони України кодифіковано і допущено до експлуатації у військах майже півтора десятка нових зразків озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва.

Серед них роботизовані системи, БПЛА, інженерна техніка, модернізований ПТРК з новими ракетами.

Процес кодифікації надає дозвіл на укладання угоди між підприємцями і Міноборони. Перед кодифікацією проводиться випробування нових розробок.

  • Українська економіка адаптувалася до умов воєнного часу, тому бізнес активізується, про що й свідчать підсумки минулого року.

Так, за 2023 рік в Україні зареєстрували понад 304 тисяч нових фізосіб-підприємців та 37 тисяч нових компаній. Це на 7% більше, ніж у 2021 році. Кількість нових бізнесів також перевищила показники 2021 року на 7%.

Найпопулярнішими сферами стали роздрібна та оптова торгівля, IT та надання індивідуальних послуг.

  • Створений ВМС ЗСУ новий Український морський коридор із серпня 2023 року забезпечив експорт майже 15 млн тонн продукції, зокрема 10 млн тонн агропродукції.

За п'ять місяців роботи коридору в українські порти під завантаження зайшло 469 нових суден. Наразі 39 суден завантажуються в портах "Одеса", "Чорноморськ", "Південний".

Ще 83 судна підтвердили готовність зайти в порти й експортувати 2,4 млн тонн вантажів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували відбір сімей загиблих російських військових, присутніх на різдвяній зустрічі з російським диктатором путіним, відзначивши, що такі відбори є стандартною практикою Кремля.

Аналітики зауважують, що російський диктатор неодноразово підтверджував підтримку російського уряду сім'ям російських військовослужбовців і делегував відповідальність за постійну підтримку цих сімей російським чиновникам на всіх рівнях по всій росії.

Нещодавно путін відвідав подібні заходи, під час яких він вдавав із себе "милосердного лідера", який піклується про добробут російських військовослужбовців, і продемонстрував свою здатність задовольняти прохання військовослужбовців і вирішувати їхні проблеми.

Експерти вказують: ймовірно, путін використовує ці періодичні, широко розрекламовані зустрічі як частину своєї передвиборчої кампанії, оскільки російські військовослужбовці та члени їхніх сімей становлять значний електорат.

Крім того, зазначають в огляді, схоже, що Кремль ретельно відбирає сім'ї, які відвідали зустріч із путіним, щоб мінімізувати ризик того, що вони можуть сказати або запитати про незручні речі.

Також фахівці нагадують, що Кремль продемонстрував "чутливість" до нещодавніх публічних скарг членів сімей російських військовослужбовців і продовжує свої зусилля з цензурування цих скарг у публічному просторі.

  • Російська економіка активно «встає з колін» тільки в сюжетах кремлівських пропагандистів. Насправді ж вона під впливом санкцій усе більше котиться у прірву. І найяскравішим підтвердженням цього є так званий російський автопром.

Як стало відомо, навіть попри вихід із ринку росії всіх західних конкурентів КАМАЗ не зміг розвинутися, а вперше в історії поступився першим місцем за продажами вантажівок в рф китайським конкурентам.

Фактично це чергове підтвердження того, як російська промисловість усе більше стає залежною від Піднебесної буквально на всіх рівнях.

  • путін і його пропагандисти весь 2022 і 2023 розказували росіянам казки про те, як Європа замерзне без російського газу. А цієї зими раптом з’ясувалося, що газові сховища Європи практично повністю заповнені, газ на ринку продається за цілком прийнятними цінами.

Тим часом замерзають без газу й опалення цілі містечка в Підмосков’ї. Через сильні морози в кількох населених пунктах зупинилися котельні, є перебої з постачанням електрики та води.

Так, наприклад, жителі підмосковного Климівська 5 день залишаються без тепла у 20-градусний мороз.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент США Джо Байден закликав республіканців у Конгресі діяти і схвалити додаткове фінансування, зокрема, у понад $60 млрд для України, після укладення угоди щодо фінансування уряду в 2024 році.

«Тепер республіканці в Конгресі повинні виконати свою роботу, припинити погрози закрити уряд та виконати свій основний обов'язок щодо фінансування критично важливих пріоритетів внутрішньої й національної безпеки, включаючи мій додатковий запит. Для них настав час діяти».

  • Болгарія, Румунія і Туреччина запросили інші країни приєднатися до ініціативи з розмінування Чорного моря і забезпечення безпеки морських шляхів.

Мова йде про участь у поки що тристоронній угоді між країнами про спільне знешкодження мін, яке 6 січня анонсував міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв.

Країни планують створити спільний флот, що займатиметься знешкодженням мін у частинах Чорного моря біля Туреччини, Румунії і Болгарії, що потрапляють туди через російське повномасштабне вторгнення в Україну.

  • Міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава під час візиту в Україну оголосила про надання Україні п'яти мобільних газотурбінних генераторів. Вони збільшать потужність генерації України на 200 МВт.

Японія також оголосила про надання Україні семи додаткових високовольтних автотрансформаторів. Два з них уже встановлені. Ще сім придбані, а пізніше наші японські партнери нададуть ще два автотрансформатори для посилення надійності електропостачання.

Також Японія вирішила внести $37 мільйонів до трастового фонду НАТО на системи виявлення безпілотних літальних апаратів в Україні.

  • Національна гвардія України отримала від Королівства Нідерланди вже вісім сучасних польових шпиталів.

Польові шпиталі оснащені автономним електроживленням та водопостачанням і водовідведенням. Вони здатні працювати без електропостачання на дизель-генераторі.

Мобільний медичний шпиталь розрахований на 26-50 ліжко-місць у різній комплектації. Також шпиталь забезпечений необхідними запасами медикаментів та витратних матеріалів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему