4 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 4 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 4 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 680 доба героїчного спротиву широкомасштабній російській агресії проти українського народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів.

  • Протягом доби відбулось 44 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 14 авіаційних ударів, здійснив 13 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 6 безуспішних штурмових дій, але українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають окупантам значних втрат.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу та по 2 пунктах управління противника.

Підрозділи ракетних військ уразили засіб протиповітряної оборони, 4 артилерійських засоби, станцію радіоелектронної боротьби та 3 пункти управління противника.

 

Станом на ранок 4 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 362 280 (+780) осіб,
  • танків – 6 002 (+12),
  • бойових броньованих машин − 11 128 (+21),
  • артилерійських систем − 8 574 (+28),
  • РСЗВ − 947 (+2),
  • засобів ППО − 630 (+1),
  • літаків − 329,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 753 (+5),
  • крилатих ракет − 1785 (+2),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 423 (+32),
  • спеціальної техніки − 1 304 (+6).

 

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України офіційно заявило, що в ніч на 4 січня 2024 року на російському аеродромі "Шаґол" у місті Челябінськ згорів винищувач-бомбардувальник Су-34.

За даними ГУР, бойовий літак належав до складу авіаційного полку 21-ї змішаної авіадивізії ПКС ЗС РФ.

  • Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що сьогодні наші оборонці уразили командний пункт з'єднання російських окупаційних військ біля тимчасово окупованого Севастополя.

За даними СтратКому, ворожу ціль атакували 4 січня близько 15.00.

Як повідомляли сьогодні очевидці в тимчасово окупованому Криму було чутно вибухи в Севастополі та Євпаторії.

  • Російські загарбники не можуть впоратись із потоком санітарних втрат серед особового складу, тому військовим з легкими пораненнями не надають медичної допомоги, а важкопоранених відправляють у росію.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Цивільні лікарні у тимчасово захоплених українських містах, які росіяни використовують у власних цілях як військові госпіталі, переповнені».

У ГУР зазначили, що позбавлення базових медичних потреб цивільного населення в окупованих регіонах України та переведення лікувальних закладів під військові потреби армії рф результату не дало. У зв’язку з цим російське командування вирішило відмовляти у лікуванні легкопораненим.

Медичну допомогу надають загарбникам з пораненнями середнього ступеню, а важких через брак обладнання та кваліфікованих спеціалістів відправляють у росію, проте доїжджають не всі.

У ГУР зауважили, що гострою проблемою для російської армії також стали передбачені після поранень реабілітаційні відпустки.

«Факти неповернення з реабілітації зумовили рішення скасувати такі відпустки взагалі - ще один метод, яким російське командування намагається припинити масове дезертирство».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • З 1 лютого «Укрпошта» доставлятиме ліки на деокуповані та прифронтові території.

«Громадяни чекають на наші рішення. Часто через бойові дії та постійні ворожі обстріли наші люди позбавлені доступу до найнеобхіднішого, зокрема ліків», – повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Відповідно, «Укрпошта» отримає ліцензію на продаж лікарських засобів у власних поштових стаціонарних та мобільних відділеннях.

Це нововведення має поширити доступні ліки по всій території України вже у першій половині 2024 року.

  • На вебплатформі «е-Ветеран» створили Єдину базу знань – вона має на меті уніфікувати освітні послуги для ветеранів і членів їхніх родин.

На ресурсі розміщена інформація про:

  • професійну адаптацію;
  • професійну підготовку;
  • професійну перепідготовку;
  • підвищення кваліфікації;
  • працевлаштування.

Ці послуги реалізують у межах бюджетних програм Мінветеранів, Міносвіти, Мінекономіки та Державного центру зайнятості.

Також на ресурсі можна дізнатися про гарантії та пільги для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю та членів їхніх сімей.

  • У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що в Україні можна щепитися проти COVID-19 такими вакцинами: "Janssen" від "Johnson&Johnson", "Comirnaty"від "Pfizer" (для дорослих і для дітей) та Омікрон-специфічна вакцина від "Pfizer" – для бустерних щеплень.

Щеплення проти COVID-19 у 2024 році залишаються безоплатними для кожного українця.

Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах.

  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло виробника і постачальника різноманітних харчових продуктів під брендом Vici, литовську компанію Viciunai Group до переліку Міжнародних спонсорів війни.

«Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, представники Viciunai Group обіцяли, що компанія піде з російського ринку, натомість Vici не зупиняє свої потужності у рф, шукає нових працівників та сплачує значні податки до бюджету агресора».

  • Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що отримання нардепами перед відрядженнями за кордон тез від МЗС не є спробою обмежувати їхню діяльність, а сприятиме реалізації принципу one voice у державній політиці на міжнародній арені.

«У період воєнного стану дуже важливий one voice від держави. І ті, хто критикують це, виїжджаючи у відрядження, все одно отримують такі тези, тому що така державна політика. Звісно, ти можеш говорити від себе що завгодно, але з основних питань (зброя, фінанси, допомога Україні, санкційна підтримка) ми всі маємо виступати одним голосом. І саме для цього такі тези мають надаватися. І це правильно, тому що ми як держава Україна - одна команда на міжнародному рівні».

«Відрядження – це одна зі складових міжпарламентської активності. І коли депутат представляє парламент України, то від його імені має говорити те, що сьогодні потрібно українському народу, а не переслідувати якісь власні бізнес-інтереси. Знову ж таки, у розпорядженні ми встановили таку гнучку норму, тому що розуміємо, що МЗС не може диктувати парламенту, але основні положення, основний one voice щодо політики держави мають підтримувати всі, хто представляє Україну за кордоном».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Після заколоту Прігожина путінський режим почав створювати додаткові силові структури, які допоможуть утримати нинішній диктатурі владу у своїх руках.

Як зазначають аналітики британської розвідки, у листопаді 2022 року путін надав владі Москви повноваження створити спеціальну силову структуру для охорони столичного метрополітену. Згодом вона отримала назву «відомчої охорони уряду Москви».

Розвідка відзначає, що з липня 2023 року ця структура почала набувати рис парамілітарної організації, зокрема, отримала дозвіл застосовувати вогнепальну зброю. У неї розраховують залучити 15 тисяч осіб, з яких ймовірно залучили вже кілька тисяч.

Аналітики зазначають, що це ще один приклад російської традиції створювати парамілітарні структури, окремі від регулярної армії.

«Проект є можливістю для москвичів добровільно взятися за "патріотичні" обов’язки у воєнний час, уникаючи при цьому відправлення на передову в Україні. Мер Москви Сергєй Собянін досі успішно обмежував прямий вплив конфлікту на жителів столиці, які живуть відносно добре. Більшість росіян, які поповнюють російську статистику втрат в Україні, походять з бідніших провінційних регіонів», – зазначає розвідка.

  • путін підписав указ про прийом до громадянства росії іноземних громадян, які уклали контракт зі Збройними силами рф під час війни проти України, і членів їхніх сімей.

Значна частина росіян зовсім не в захваті від такої ініціативи, адже тепер на території рф будуть убивати, ґвалтувати й грабувати мирних жителів не лише «вагнерівці», що повернулися з війни. путін відкрив двері в росію злочинцям усіх мастей – від сомалійських піратів і талібів до хамасівців та іншої нечисті. Фактично це офіційний дозвіл чинити злочини не тільки на території України, а й на території рф.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не виявили жодних ознак зловживань зі зброєю, наданої Україні.

«Ми не бачили жодних ознак того, що цього (відповідальності в Україні) немає, або щоби мала місце широкомасштабна корупція чи зловживання з боку української армії».

Кірбі підкреслив, що з американського боку відбувається пряма взаємодія з українською стороною щодо підзвітності в цьому питанні. З цією метою в Києві працюють фахівці зі США.

«Українці розуміють нашу необхідність у підзвітності. Вони поділяють це, і вони дали зрозуміти, що готові працювати з нами над заходами підзвітності для всіх систем, які надаються».

  • Бельгія відправить два двомісні винищувачі F-16 і близько п'ятдесяти осіб до Данії в період з березня по вересень для навчань українських пілотів.

У середу Норвегія оголосила, що відправляє два літаки F-16 на авіабазу Скридструп в Данії, де навчатимуть українців.

Метою навчальної місії буде підготовка не лише пілотів, але й українських техніків і планувальників місій.

  • Міністерство оборони Сполученого Королівства погодило передачу Україні нової партії ракет до систем протиповітряної оборони.

Додаткова кількість зенітних ракет має допомогти забезпечити кращі можливості у знищенні російських безпілотників та ракет, які націлені на цивільну та критичну інфраструктуру.

  • Високий представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель провів розмову з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським.

За словами Борреля, сторони обмінялися стурбованістю через посилення російських повітряних атак на українську цивільну інфраструктуру.

«Ми погодилися з необхідністю посилення військової підтримки України, в тому числі ракетами великої дальності та зенітними ракетами. Ми також обговорили шляхи посилення заходів проти обходу санкцій, оскільки європейський експорт до третіх країн, який значно зріс, може бути реекспортований до росії».

  • Україна та Румунія підписали угоду про співпрацю, яка стосується розвитку 5G, відновлення телеком-мереж і підвищення їх стійкості.

Зокрема йдеться про розвиток 5G-коридорів між кордонами України й Румунії та про участь України в програмах фінансової підтримки ЄС.

Крім того, Румунія допоможе у відновленні цифрової інфраструктури, пошкодженої через війну.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему