26 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 26 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 26 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 671 день героїчного спротиву українського народу повномасштабній агресії з боку росії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 59 бойових зіткнень.

Ворог завдав 5 ракетних та 21 авіаційний удари, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • У ніч на 26 грудня російські окупанти атакували Україну 19-ма ударними БПЛА типу "Shahed".

Українські оборонці у межах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Хмельницької областей знищили 13 ударних дронів.

  • Також повітряне командування «Схід» повідомило, що сьогодні над Дніпропетровщиною були знищені дві російські керовані авіаційні ракети Х-59.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 14 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику.

  • Після збиття російських винищувачів на Херсонському напрямку війська рф не застосовують керовані авіабомби.

«З 22 грудня ми не фіксуємо жодного пуску керованих авіабомб у нашій зоні відповідальності. Не тільки на суходолі, а й в акваторії Чорного моря», – повідомила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

  • Сьогодні вночі ЗСУ знищили крилатими ракетами у Феодосії великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ».

У Повітряних силах зазначили: великий вибух, який спостерігали на ворожому кораблі, свідчить про те, що це був не підрив чогось незначного, а детонація боєприпасів, оскільки великий десантний корабель використовується для перевезення техніки, озброєння і особового складу.

Міноборони рф традиційно поширило брехню, що нібито «Новочеркаськ» лише отримав пошкодження, хоча в мережі вже з’явилися фото повністю знищеного судна.

Щоб хоч якось прикрасити втрату корабля, російські військові знову заявили, що «збили» два українські Су-24. А кримський зрадник Аксьонов оголосив, що внаслідок атаки на Феодосію одна людина загинула, ще двоє зазнали поранень.

Водночас українське командування Повітряних сил спростувало інформацію росіян про нібито два збиті українські Су-24. У ЗСУ наголошують, що росіяни у своїх звітах вже давно «знищують» F-16, хоча цих винищувачів Україна ще не отримала.

Враховуючи велику пожежу та серйозну детонацію на кораблі, експерти припускають, що на знищеному «Новочеркаську» могли бути дрони-камікадзе або якийсь інший дуже цінний вантаж.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 17 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також по 5 зенітно-ракетних комплексах окупантів.
  • Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, артилерійську систему та ще 3 інші важливі цілі противника.

 

Станом на ранок 26 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 354 960 (+1010) осіб,
  • танків – 5 899 (+22),
  • бойових броньованих машин − 10 956 (+37),
  • артилерійських систем − 8 366 (+19),
  • РСЗВ − 934,
  • засобів ППО − 614 (+1),
  • літаків − 329,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 458 (+22),
  • крилатих ракет − 1 618 (+1),
  • кораблів/катерів − 23 (+1),
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 109 (+34),
  • спеціальної техніки − 1 239 (+5).

 

  • Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний вважає, що російську агресію може спинити лише постійне збільшення втрат їхньої армії, хоча досі керівництво країни-агресора не зважало на кількість вбитих і поранених загарбників рф на війні.

«На сьогодні важко спрогнозувати, скільки ще необхідно нанести втрат для того, щоб це все припинилось. Я вважаю, що необхідно це робити постійно рівно до того моменту, коли війна не закінчиться, поки противник не відмовиться від ведення бойових дій проти нашої країни».

Залужний підкреслив, що втрати, які понесли агресори у війні, спинили б будь-яку країну, але не росію.

«Що там твориться на лінії зіткнення – гори тіл, навіть ніхто не намагається їх забрати. Їх з′являється з кожним днем там все більше і більше. На жаль таке ставлення рф до власних людей».

  • Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що ураження російського десантного корабля "Новочеркаськ" у порту Феодосії спростовує твердження про нібито "глухий кут" у війні в Україні.

За словами британського міністра, знищення корабля Чорноморського флоту «демонструє, що ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут, помиляються! Вони не помітили, що за останні 4 місяці було знищено 20% Чорноморського флоту росії».

«Панування росії в Чорному морі зараз під загрозою, і нова коаліція морських сил на чолі з Великою Британією та Норвегією допомагає забезпечити перемогу України на морі», – підсумував Шаппс.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, де розглядалися ключові питання, зокрема щодо виробництва зброї та ситуації на фронті.

«Багато деталей, переважно щодо планування наступного року та забезпечення наших Сил оборони та безпеки. Доповіді Мінстратегпрому, Міноборони, погодження від Генерального штабу. Розподіл замовлень, збільшення кількості виробників. Нині вже сотні компаній задіяні в ключових виробництвах, і я вдячний кожному підприємству, яке забезпечує потрібний результат для наших воїнів. 2024 рік має стати часом суттєвого зростання внутрішнього оборонного виробництва. Контрактування й бюджет забезпечуємо.

Окрема увага – виробництву всіх видів потрібних дронів, зокрема FPV та боєприпасів до них. Україна мусить стати здатною забезпечувати всі необхідні потреби в дронах».

  • Україна ініціювала дискусію з партнерами щодо результатів Вашингтонського саміту НАТО в липні наступного року і хоче почути думку США, як вони бачать цей захід.

«Ми завжди маємо максимальні очікування, але ми лише зараз із партнерами почали говорити про результати «Вашингтона» (ювілейного саміту НАТО). Цю дискусію ініціювала Україна. Ми вийшли з такою позицією, що чим раніше ми почнемо обговорювати, тим кращими будуть результати», - сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

  • Міністерство фінансів повідомило, що за 11 місяців 2023 року на оборону з держбюджету виділили 1,56 трлн грн, або 59,2% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету.

У листопаді, зокрема, видатки на оборону склали 168,2 млрд грн.

Кошти були спрямовані на:

  • грошове забезпечення для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських;
  • придбання військової/спеціальної техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування), пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування;
  • медичне забезпечення;
  • інші види витрат для забезпечення діяльності відповідних органів та формувань.
  • Міністерство культури та інформаційної політики України внесло російського актора Олексія Кравченка та російського співака Ярослава Дронова, відомого як Shaman, до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України.

Також у відомстві наголосили, що упродовж року жодну особу з цього переліку не було виключено. Тож наразі в так званому чорному списку Мінкульту перебуває 213 осіб.

Кравченко знявся у пропагандистському фільмі "Сонцепек" про війну на Сході України, де найманці ПВК Вагнера представлені як позитивні персонажі.

Shaman бере активну участь у російській антиукраїнській пропаганді. Він оспівує російських загарбників, бере участь у пропагандистських концертах-мітингах у рф.

  • Сили оборони спільно з міською владою, поліцією та іншими підрозділами проведуть у Києві безпекові навчання, у рамках яких розгорнуть тимчасові блокпости, встановлять обмежувальні знаки і проводитимуть перевірку автомобілів. Заходи триватимуть з 26 по 28 грудня.

За умовами навчання відбувається відпрацювання перевірки транспорту, документів, елементів захисту блокпосту, певні демонстраційні, пошукові та контрдиверсійні заходи".

Навчання має на меті удосконалити систему управління, організації, ефективної взаємодії для забезпечення громадської безпеки та захисту населення у випадку загострення ситуації.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Майже 60% росіян не має заощаджень на чорний день. Такі дані дослідження економічної поведінки домашніх господарств оприлюднила Вища школа економіки.

Найбільш фінансово незахищеною групою громадян стали люди передпенсійного віку (55–64 роки): серед них про заощадження повідомили 40% респондентів. Найчастіше, ніж у середньому, про наявність фінансової «подушки безпеки» говорили молоді росіяни: у групі 18-24 таких 54%, а серед тих, кому від 25 до 34 років, — 45%.

При цьому навіть у тих, хто повідомив про наявність накопичень на чорний день, їхній розмір невеликий. Тільки кожному другому з грошей, що мають ліквідні заощадження, вистачить на те, щоб прожити більше трьох місяців у разі повної втрати роботи і доходу. Це 21,6% усіх респондентів.

  • Шойгу назвав головною метою так званої СВО у 2023 році зрив контрнаступу української армії.

Цей фанерний маршал заявив, що росія повністю впоралася з цим завданням. При цьому він геть забув. Що насправді путін на початку вторгнення заявляв зовсім інші цілі, зрештою, вони вже декілька разів від 24 лютого 2022 року мінялися.

Самі ж росіяни спокійно сприймають цю брехню, незважаючи на сотні тисяч загиблих та поранених своїх громадян.

  • Фабрика національної пропаганди, запущена у росії на небувалу з радянських часів потужність, стрімко втрачає довіру аудиторії.

Частка громадян, які вважають, що ТБ-канали дають «об'єктивну інформацію» про події в країні, за останні 7 років скоротилася майже вдвічі. Про це свідчать дані опитування ВЦВГД, проведене в грудні.

Наразі телебаченню, повністю підконтрольному державі, довіряють лише 26% росіян, хоча 2019 року таких було 30%, а 2016-го — майже половина (46%).

  • Програма переселення співвітчизників, у рамках якої російське громадянство пропонується вихідцям із рф що живуть за кордоном, а також їх нащадкам, стрімко втрачає популярність.

За перші три квартали 2023 року в рамках програми, метою якої декларувалася «стабілізація чисельності населення росії», на облік було поставлено 34,4 тисяч людей.

Минулого року за той же період програмою скористалися 52,6 тисяч людей, а за січень-вересень 2021-го — 60,2 тисяч. Таким чином, з початку війни проти України попит на переселення до росії впав практично вдвічі (на 43%).

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Скликання Єврокомісією міжурядової конференції буде фізичним початком переговорів про вступ України до Євросоюзу. Про це заявив посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Він розповів, що Україні залишається ухвалити один акт. Це закон про лобіювання, який вже внесений у Верховну Раду. Протягом найближчих кількох місяців ці умови на 100% будуть виконані.

«Європейська комісія має підготувати відповідний звіт і в березні представити його на розгляд держав-членів для того, щоб ухвалити рішення про скликання так званої міжурядової конференції, тобто це і є фізичний початок переговорів».

Ченцов також підкреслив, що обидві сторони не мають стояти на місці до березня і повинні готувати переговорну рамку, на якій відбуватимуться переговори.

  • Франція відправила друге пілотне судно, яке має допомагати вантажним кораблям вивозити зерно з України.

Судно вийшло з Дюнкерка і буде використовуватися для експорту зернових, щоб допомогти нагодувати світ.

Перше лоцманське судно такого ж типу було завантажене в порту Дюнкерка для відправки в Україну наприкінці жовтня. Цей катер став предметом угоди, укладеної в рамках франко-українських домовленостей. Згідно з нею морська лоцманська станція Дюнкерка надає обладнання для допомоги в проходженні портів Дунаю.

  • Міністерство економіки Тайваню розширило список товарів, експорт яких заборонений до росії та Білорусі через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Це було зроблено з метою запобігти використанню продукції у військових цілях.

Мінекономіки Тайваню заявило, що цей крок був зроблений "з метою здійснення міжнародного співробітництва та запобігання експорту наших високотехнологічних товарів у військових цілях".

До списку заборонених потрапили обладнання для виробництва напівпровідників, у виробництві яких Тайвань є світовим лідером, та певні медикаменти й хімічні речовини.

  • Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оголосила про початок другого циклу грантової програми українських фермерів.

У програмі можуть взяти участь малі виробники з чотирьох західних областей – Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької, зокрема ті, хто виробляє географічні бренди, такі як Закарпатський мед, Гуцульська овеча бриндзя та Гуцульська коров’яча бриндза.

  • Перші шестеро українських пілотів уже пройшли базову підготовку у Королівських ВПС Великої Британії і зараз навчаються керуванню винищувачами F-16 у Данії.

Навчання у Британії розпочалося у серпні. Його вже закінчили шість досвідчених льотчиків-українців. Ще десять пілотів-стажерів продовжують базову льотну підготовку, освоєння авіаційної медицини і тренування у центрифузі у Британії.

Британська програма має на меті надати пілотам навички, необхідні для переходу до наступного етапу підготовки на західних винищувачах, і наблизити їх до стандартного підходу до польотів за стандартами НАТО.

Пілоти проходять практичні заняття на літаках Grob Tutor.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали