18 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 18 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 18 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 663 день повномасштабної війни, розв’язаної росією проти нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 92 бойових зіткнення.

Ворог завдав 1 ракетного та 6 авіаційних ударів, здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • У командуванні Сухопутних військ ЗСУ зазначили, що окупанти наразі зазнають на фронті "велетенських" втрат, однак все ще мають резерви продовжувати вести інтенсивні наступальні дії.

Росіяни атакують і кидають в бій усі свої сили, підтримуючи всі свої штурми броньованою технікою. Усе це наші захисники знищують. Проте в рф працює військово-промисловий комплекс, і там все ще є зброя на зберіганні на складах.

«Звичайно, цей ресурс не є безмежним. Ми зараз завдаємо максимальних втрат ворогу, які він тільки може нести. Все залежить від суспільства – скільки їхнє суспільство буде терпіти такі втрати. Наразі бачимо, що в росії все ж перемагає телевізор над холодильником і здоровим глуздом».

Поки що всі завдані рф втрати одразу ж поповнюють новобранцями, які надалі йдуть в атаку поруч зі своїми полеглими товаришами, які лежать і удобрюють землю.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану ракету Х-59.

 

Станом на ранок 18 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 347160 (+1090) осіб,
  • танків – 5783 (+44),
  • бойових броньованих машин – 10752 (+60),
  • артилерійських систем – 8175 (+38),
  • РСЗВ – 926 (+3),
  • засоби ППО – 610 (+1),
  • літаків – 324,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6290 (+12),
  • крилатих ракет – 1610,
  • кораблів /катерів – 22,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 10822 (+56),
  • спеціальної техніки – 1198 (+4).

 

  • Британська розвідка зазначає, що солдати з російських підрозділів «Шторм-Z» та інших подібних отримують погане медичне забезпечення і повертаються до виконання бойових завдань із незагоєними ранами та навіть після ампутацій кінцівок.

Особливо погане лікування мають новобранці із числа засуджених, які становлять значну частину штурмових підрозділів «Шторм-Z». Однією з причин цього є те, що ув'язнені часто не мають документів, необхідних для доступу до військових шпиталів.

Відсутність належної медичної допомоги на театрі бойових дій призведе до того, що адміністративний та медичний тягар знову ляже на плечі безпосередньо підрозділів військ, вважають у британській розвідці.

  • Чорноморський флот рф сховав у Новоросійську майже всі «серйозні кораблі», включаючи носії крилатих ракет «Калібр».

Про це повідомила моніторингова група «Кримського вітру». За даними моніторингу, у порту Новоросійська перебувають носії крилатих ракет «Калібр»: 2 із 2 фрегатів типу «Адмірал Григорович», 3 із 3 малих ракетних кораблів проекту 21631 «Буян-М», 4 із 4 підводних човнів проекту 636.3 «Варшав'янка»,1 з 3 МРК проекту 22800 «Каракурт» та інші бойові судна.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У вівторок 19 грудня відбудеться підсумкова пресконференція Президента України Володимира Зеленського.

Про час і місце проведення заходу журналістів поінформують у листі на підтвердження акредитації.

  • Міністр оборони України Рустем Умєров презентував нову агенцію із закупівель ДП «Державний оператор тилу», зазначивши, що створюється нова архітектура державних закупівель у сфері оборони України.

«Ця архітектура побудована за міжнародними стандартами та принципами НАТО в координації та консультації з нашими міжнародними партнерами», - наголосив міністр.

Він зазначив, що Україна має позбутись радянських, олігархічних та «шкурних» підходів до державних коштів. Наші воїни щодня своїм життям доводять, що наша країна змінилась.

Наразі з’явилася нова кількарівнева система з розподілом функцій, де у міністерства лишилась функція написання і контролю правил, а закупівлями будуть займатись агенції, які сформовані з професіоналів.

Закупівлею озброєння займатиметься Агенція оборонних закупівель, яка наразі почала контрактування всіх оборонних договорів.

«Усі учасники ринку мають довіряти новій системі, вони мають отримати нові правила, чітко знаючи, що ніхто не зможе їх обійти».

Умєров запевнив, що військо отримає все необхідне вчасно, в достатній кількості і належної якості.

  • За матеріалами Державного бюро розслідувань суд передав до Нацагентства з питань виявлення активів майно керівника Рівненського обласного ТЦК, якого підозрюють у незаконному збагаченні та побитті солдата.

Загальна вартість переданого майна оцінюється у 51 млн 700 тис. грн. Зокрема це земельні ділянки, будинки, вантажні автомобілі.

  • Україну вперше відвідала торговельна місія Сполученого Королівства, у складі якої були представники уряду та оборонної промисловості.

Місія стала продовженням обговорень у рамках виставки оборонної промисловості DSEI у Лондоні щодо можливого партнерства між британськими та українськими компаніями.

У рамках цього візиту британські та українські посадовці поспілкувалися з представниками оборонпрому обох країн щодо можливостей довгострокової співпраці.

За підсумками зустрічей підписали серію угод, зокрема щодо обслуговування протимінних кораблів, ремонту артилерії та виробництва безпілотників.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що заяви російського диктатора путіна про те, що росія начебто не зацікавлена у вторгненні в НАТО, дуже схожі на наполегливі заяви Кремля наприкінці 2021 і на початку 2022 року – зокрема й напередодні 24 лютого − про те, що рф не має наміру нападати на Україну.

«Запевнення путіна про його мирні наміри щодо НАТО виглядають пустопорожніми в контексті погроз, які він сам і кремлівські експерти останнім часом висловлюють на адресу країн-членів НАТО. путін в інтерв’ю 17 грудня… спробував заперечити попередження президента США Джо Байдена від 6 грудня про те, що росія нападе на країну НАТО в майбутньому, якщо виграє війну в Україні. путін стверджував, що росія не має жодних геополітичних, економічних, військових чи територіальних причин воювати з НАТО, і що росія зацікавлена у розвитку відносин з країнами-членами НАТО. Це інтерв'ю, ймовірно, було навмисною спробою посилити зусилля Кремля, спрямовані на те, щоб представити російську військову загрозу НАТО як уявну та штучну».

Експерти вважають що всі ці запевняння не мають жодного підґрунтя.

  • путін здав документи в ЦВК, щоб правити росією довше за імператорів.

5-й термін дозволить путіну обігнати за часом перебування при владі Ніколає Чаушеску (24 роки), Мао Цзедуна (27 років), усіх керівників СРСР та імператорів, крім Катерини ІІ.

  • Втрата європейського ринку газу, на який до війни йшло понад половину експорту «Газпрому», ударила по газових доходах російської економіки. За підсумками січня-листопада 2023 року виторг від експорту газу скоротився втричі.

Постачання газу скоротилися у вартісному обсязі на 69%, а у фізичному обсязі - на 34% порівняно з минулим роком.

Нафта постраждала менше – тільки на 7% у фізичному обсязі. Експорт нафти, незважаючи на європейське ембраго та санкції з вимогою дотримуватися «стелі цін», продовжується в Азію.

  • Фінансові мости, які три десятиліття зводила росія із Заходом, розширюючи торгівлю та одержуючи інвестиції, спалили практично вщент.

Обсяг бізнесу західних банків у рф скоротився до рівня СРСР через санкції, відхід іноземного бізнесу та скорочення товарообігу. Це випливає з даних Raiffeisenbank International.

За оцінкою RBI, на кінець 2023 року активи іноземних кредитних організацій у рф становили лише $66 млрд. Це вдвічі нижче, ніж у довоєнному 2021 році ($119 млрд), і майже вчетверо менше за рекорд, встановлений 2012 року ($239 млрд).

Поточний бізнес західних банків у росії порівняний із пізнім СРСР: наприкінці 1980-х їх активи оцінювалися в $40 млрд, а останніми роками брежнєвського «застою» — в $10 млрд. Частка чотирьох найбільших західних кредитних організацій на російському ринку до третього кварталу 2023 року стиснулася до 1% із 3% — до війни.

  • Головний бухгалтер АТ «Інформаційні супутникові системи» імені академіка М.Ф.Решетнєва» — дочірньої структури держкорпорації «Роскосмос» — покінчив життя самогубством.

Офіційно причину суїциду чиновника назвали «незрозумілою», однак експерти кажуть про те, що «Роскосмос», потрапивши під санкції і виявившись відрізаним від імпортних комплектуючих, зіткнувся з багатомільярдними збитками. За підсумками 2022 року вони становили 50 млрд рублів, а 2021 року держкорпорація втратила ще 30 млрд.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Данія і Швеція нададуть новий пакет військової допомоги для України на суму близько 240 млн євро.

До пакета увійдуть близько 20 БМП шведського виробництва, гібрид бронетранспортера та шведських БМП CV90.

Також Україна отримає запчастини, боєприпаси та кошти на технічне обслуговування машин.

  • Рада Європейського Союзу завершила процес ухвалення дванадцятого пакета санкцій проти росії.

Новий пакет санкцій передбачає заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передання діамантів із росії.

Санкційний пакет також передбачає, що експортери з ЄС на договірній основі заборонятимуть реекспорт до росії і для використання у рф секретних товарів і технологій, коли укладають угоди з третіми країнами.

До переліку товарів, експорт яких у рф заборонений, додали хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для безпілотників, верстати та деталі машин і механізмів.

Євросоюз запроваджує додаткові обмеження на імпорт чавуну й шпігату, мідних дротів, алюмінієвих дротів, фольги, труб і прокату загальною вартістю 2,2 мільярда євро на рік, а також забороняє імпорт скрапленого пропану з 12-місячним перехідним періодом. При цьому періоди поступового скорочення імпорту окремих видів металопродукції продовжуються.

  • Німецька компанія Rheinmetall отримала ще одне замовлення на постачання у 2025 році декількох десятків тисяч снарядів різних типів для потреб ЗСУ.

Зазначається, що вартість замовлення складає тризначну цифру в мільйонах євро (понад 100 млн євро).

Нове замовлення продовжує низку замовлень артилерійських боєприпасів, які Бундесвер раніше розмістив для Збройних сил України та Німеччини.

  • Литва, Швеція та Канада готуються в межах Міжнародного транспортного форуму створити "Групу спільних інтересів для України" (CIG4U) для підтримки відновлення транспортної галузі України та розвитку логістичних шляхів.

Головними напрямками роботи групи стануть координація підтримки матеріальних потреб, пов’язаних із транспортом, та аналітична підтримка відновлення транспортного сполучення.

Перші проекти будуть спрямовані на сталий розвиток автомобільних та залізничних вантажних перевезень України.

  • Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Європейський Союз 1 лютого 2024 року проведе спеціальний саміт, на якому планує обговорити питання виділення Україні 50 мільярдів євро додаткової допомоги на чотирирічний термін.

Лідери ЄС домовилися про позачерговий саміт, оскільки прем’єр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ухвалити бюджетне рішення ЄС, яке включало би середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

  • Європейська комісія ухвалила рішення скерувати понад 65 мільйонів євро з Фонду міграції та інтеграції притулку на підтримку Болгарії, Чехії, Польщі та Румунії у прийнятті людей, які втікають від російської агресії проти України.

Додаткові кошти країни ЄС отримали внаслідок цільового конкурсу на фінансування проектів, покликаних допомогти країнам зменшити міграційний тиск і забезпечити прибулим українцям необхідні підтримку, послуги й допомогу.

Болгарія, Чехія, Польща та Румунія можуть скористатись фінансуванням із бюджету ЄС, щоб допомогти прибулим українцям знайти житло, забезпечити мовну та професійну підготовку, а також доступ до соціальних та медичних послуг.

  • У Німеччині 70 видатних діячів науки та політики критикують політику німецького уряду щодо України – вони вимагають більшої підтримки Києва без зволікань.

Група провідних істориків, експертів з питань Східної Європи та політиків закликає Німеччину та Захід серйозно поставитися до підтримки України у війні проти росії.

«Між риторикою про "переломний момент" (Zeitenwende) і реальною військовою підтримкою України утворилася прірва. Замість того, щоб швидко і комплексно постачати все, що необхідно, і створювати умови для довгострокового оборонного виробництва, політика Німеччини і Заходу зводиться до того, щоб надати Україні рівно стільки, скільки потрібно для продовження війни, але не достатньо, аби довести її до успішного завершення», – ідеться у зверненні.

Автори звернення стверджують, що ця політика створює гуманітарні проблеми, оскільки кількість жертв серед цивільного населення та військових зростає, чим довше триває війна.

«Україна захищає наші цінності, і наші екзистенційні безпекові інтереси вимагають, аби ми підтримували її всіма нашими силами, поки вона веде цю війну».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему