14 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 14 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  14 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 659 день від початку повномасштабної війни, розпочатої росією проти нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 82 бойових зіткнення. Ворог завдав 4 ракетних та 32 авіаційних удари, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Увечері 13 грудня та вночі 14 грудня росіяни запустили по Україні 42 ударних безпілотники типу "Шахед", 41 із них вдалося збити.

Переважна більшість була знищена в Одеській області.

Один з безпілотників-камікадзе, які рф використала для атаки на портову інфраструктуру Одеської області, впав на території Румунії.

Міністерство закордонних справ Румунії викликало посла рф у Бухаресті Валерія Кузьміна після інциденту й висловило рішучий протест.

«МЗС висловлює рішучий протест у зв'язку з інцидентом, спричиненим неконтрольованим падінням безпілотника, який використовувався в атаці на українську портову інфраструктуру в ніч з 13 на 14 грудня, в безлюдному периметрі, розташованому приблизно за 4 км вище за течією від міста Грінду», – йдеться в заяві.

У відомстві заявляють, що «це є новим порушенням повітряного простору Румунії, що суперечить міжнародному праву».

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 14 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 342 800 (+1 300) осіб,
  • танків – 5 692 (+10),
  • бойових броньованих машин − 10 616 (+22),
  • артилерійських систем − 8 088 (+12),
  • РСЗВ − 920 (+1),
  • засобів ППО − 605,
  • літаків − 324,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 206 (+33),
  • крилатих ракет − 1 606 (+10),
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 675 (+13),
  • спеціальної техніки − 1 185 (+9).

 

  • У Чернігівській області на найбільш небезпечних напрямках захисники України обладнують рубежі та позиції першої і другої смуги оборони.

Загалом у всій Північній операційній зоні ситуація стабільна і контрольована.

Якщо загроза зростатиме, то на підготовлені рубежі прибудуть додаткові сили, і Сили оборони будуть готові адекватно реагувати на будь-який розвиток ситуації.

  • Британська розвідка повідомляє, що дивізія російських десантників зазнала надзвичайно великих втрат під час спроби вибити українські сили біля села Кринки на лівому березі Дніпра у Херсонській області.

«На початку грудня 2023 року новосформована 104-а гвардійська повітряно-десантна дивізія Повітряно-десантних військ росії (ВДВ) з високою ймовірністю зазнала надзвичайно великих втрат і не виконала поставлених завдань під час свого бойового дебюту в Херсонській області».

За повідомленнями, 104 гвардійська повітряно-десантна дивізія погано підтримувалася авіацією й артилерією, а багато військовослужбовців, швидше за все, були недосвідченими.

Через серйозний провал російські військові блогери навіть закликали командувача групи військ "Дніпро" генерал-полковника Михайла Теплінського подати у відставку.

«Це удар по репутації Теплінського як одного з найздібніших російських польових командирів на війні: за своєю штатною посадою він також є командувачем ВДВ».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський виступив по відеозв’язку на засіданні Європейської ради й заявив, що нерішучість лідерів Євросоюзу на саміті ЄС стане перемогою російського диктатора путіна.

Глава держави нагадав, що від початку 2023 року росія не отримала вагомих здобутків ані на полі бою, ані на міжнародній арені, і закликав європейських лідерів уникнути зміни цього тренду через нездатність ухвалити рішення на саміті в Брюсселі.

«Сьогодні – день, коли рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві. Люди в Європі не зрозуміють, якщо "нагородою" за зустріч у Брюсселі стане задоволена посмішка путіна».

Український президент наголосив, що перед початком саміту провів низку переговорів з лідерами ЄС і «не почув жодного контраргументу, чому б нам не реалізувати план, погоджений усією Європою».

Володимир Зеленський вважає, що результатом саміту має бути рішення про згоду на той календарний план початку руху України до ЄС, який раніше схвалила Єврокомісія.

«Був чіткий графік для ЄС – сьогодні день для політичного рішення у відповідь на те, чого ми досягли. Йдеться про відкриття переговорів про вступ з Україною. А в березні наступного року – про затвердження переговорних рамок для просування вперед. Минулого року Україна отримала чіткі рекомендації, як рухатися далі. Ми ухвалили ключові закони. Ви всі – я підкреслюю: всі – добре знаєте, що ми виконали всі зобов'язання».

На думку Володимира Зеленського, бажання окремих лідерів ЄС заблокувати початок вступних переговорів ЄС з Україною, ухвалене всупереч рекомендації Єврокомісії, може призвести до розчарування.

«Це рішення є також життєво важливим для всіх тих людей в країнах ЄС, які вірять, що Європа може уникнути повернення до старих часів нескінченних безплідних розбіжностей між столицями».

  • Українська банківська система працює стабільно й наслідком цього стало зниження НБУ облікової ставки до 15% з 15 грудня.

«Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, що сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень».

Інфляція в листопаді знизилася навіть дещо швидше, ніж очікувалося - до 5,1%.

Її сповільненню сприяли як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні.

  • Переважна більшість українців виступають проти будь-яких територіальних поступок росії. Про це свідчать дані нового опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Згідно з опитуванням, у грудні 2023 року близько 74% респондентів вважають, що Україна не повинна відмовлятися від своїх територій.

Серед жителів півдня та сходу, які живуть найближче до зони бойових дій, близько 67% виступають проти територіальних поступок.

  • Гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота закликав українських споживачів до економії електроенергії через спрацювання гідроелектростанціями запасів води у водосховищах.

«У листопаді-грудні в енергосистемі був зафіксований рекордно високий за цей опалювальний сезон рівень споживання. Гідроенергетика покриває дефіцит потужності, однак, на жаль, це призводить до спрацювання водосховищ».

Українці мають бути енергосвідомими та споживати електроенергію відповідально.

  • Представники Міністерства оборони України та посольства США узгодили План спільних фізичних перевірок наданого американськими партнерами озброєння.

У документі детально описано, як саме відбуватиметься нагляд за американською технікою. Його розробили на виконання розширеного моніторингу кінцевого використання зброї.

Мета моніторингу – забезпечення вимог американського уряду, встановлених для всіх держав-отримувачів такого озброєння.

  • Український ОПК продовжує роботу над новими типами озброєнь. Упродовж минулих двох тижнів Міністерство оборони України допустило до експлуатації у ЗСУ 13 боєприпасів різних типів.

Зокрема йдеться про 9 типів боєприпасів до БПЛА: багатоцільові, комбінованої дії, осколково-фугасні, кумулятивно-осколкової дії. Крім того, допущено ще 4 типи боєприпасів для підствольних гранатометів. Це розробки вітчизняних підприємств, які підтвердили свої тактико-технічні характеристики в умовах застосування, наближених до бойових.

У цей же період кодифіковано 15 зразків військової техніки та озброєння, зокрема роботизований наземний ударний комплекс, 40-мм автоматичний гранатомет, тактичні засоби радіоперешкод баражуючим боєприпасам та 7 безпілотних авіаційних комплексів різних модифікацій.

Також завершено випробування кількох зразків БпАК типу FPV, 120-мм гранатомета, протипіхотної ручної гранати, мінного трала вітчизняного виробництва. Тривають випробування стрілецької зброї, зокрема нових зразків кулеметів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путін провів щорічну пресконференцію, яка була ще більш нудною, ніж попередні так звані прямі лінії російського диктатора. Нічого нового, крім маніпуляцій, перекручувань історії та пропаганди, путін не запропонував глядачам.

Водночас пресконференція заграла новими барвами, оскільки в ефір таки потрапили доволі незручні запитання, надіслані росіянами в текстовому форматі. Вони стосувалися закінчення війни, цін на продукти, інфляції та паралельної реальності, в якій живе керівництво країни та пропагандисти.

Пропаганда намагалася не показувати незручні для Кремля повідомлення крупним планом.

Одне із запитань звучало так: «Коли реальна росія не відрізнятиметься від телевізійної?».

Сам путін традиційно у проблемах країни та економіки звинуватив усіх, окрім себе: у зростанні цін на яйця винен уряд, у проблемах солдатів – Міноборони, у девальвації рубля – торгові партнери, в аваріях літаків – самі авіакомпанії.

  • Жителі селища Мехзавод у Самарській області перекрили своїми автомобілями Московське шосе. Перед цим вони чотири дні провели без електрики через пошкоджений після аварії кабель.

Будинки у селищі залишилися без опалення під час морозів близько мінус 30 градусів. Оперативні служби при цьому звинуватили мешканців у тому, що вони «не подбали про альтернативні види опалення». Перша аварія в комунальних мережах сталася 9 грудня, відтоді електрика в селищі так і не з'явилася, хоча місцева влада заявляла про усунення несправностей.

  • Росавіація заявила, що кількість серйозних інцидентів із літаками в рф набагато більша, ніж відома публічно. Цього року за 11 місяців їх сталося вже 670. За даними Росавіації, 400 інцидентів (або 60%) пов'язані з відмовою авіатехніки та двигунів.

Раніше Newsweek повідомив про те, що літаки в росії стали ламатися втричі частіше за рік після введення санкцій, які заборонили постачання запчастин і технічну підтримку бортів.

  • Експерти проаналізували слова путіна під час прямої лінії, що стосувалися мобілізованих до армії рф. Фактично путін визнав втрату сотень тисяч солдатів у війні в Україні.

За його словами, було 244 тисячі мобілізованих, а також 486 тисяч добровольців. На фронті зараз нібито 617 тисяч. Навіть так виходить, що втрати рф складають 113 тисяч людей.

Також потрібно врахувати, що було ще угруповання вторгнення в Україну й ті, кого набрали до мобілізації – це близько 250 тисяч. Тобто путін буквально визнав безповоротні втрати в районі 360 тисяч людей.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

Про це оголосив голова Європейської ради Шарль Мішель.

«Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою».

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні, 14 грудня, прибув до Німеччини з неоголошеним візитом.

За словами речника поліції Франкфурта, Президент України приземлився у Франкфуртському аеропорту, після чого його супроводили правоохоронці на зустріч у районі Рейн-Майн.

З минулого тижня очільник держави перебуває в закордонних поїздках, зокрема в Аргентині, США та Норвегії, де проводить перемовини з лідерами держав щодо допомоги Україні.

  • Німеччина оголосила черговий пакет допомоги для України, до якого увійшли:
  • 9 гусеничних всюдиходів Bandvagn 206 (BV206)
  • 1 ЗРК Patriot із запчастинами
  • Ракети до Patriot
  • 7390 патронів калібру 155 мм
  • 3 мобільні, дистанційно керовані і захищені системи розмінування
  • 14 систем виявлення дронів
  • 8 вантажівок Zetros
  • 4 чотири причепи до тягачів 8x8 HX81
  • 8 вісім тягачів Zetros
  • 4 транспортні засоби (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи)
  • 47040 патронів калібру 40 мм
  • 47 Toyota Land Cruiser
  • Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 мільйонів доларів від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Залучені кошти є результатом успішного другого перегляду програми EFF Виконавчою радою МВФ.

  • Шведський уряд затвердив зимовий пакет допомоги Україні на 124 млн євро, про який прем’єр Ульф Крістеррсон оголосив кількома днями раніше.

Там наголосили, що Україна бореться за своє виживання, а також за безпеку і свободу Європи.

«Це вирішальний час для підтримки України. Сьогодні уряд Швеції схвалив зимовий пакет для України у розмірі 124 млн євро на цивільну інфраструктуру».

  • Уряд Естонії ухвалив рішення надати Україні для захисту від росії довгострокову військову допомогу майже на 80 мільйонів євро.

Допомога включає "велику кількість" протитанкових ракет Javelin, кулемети, боєприпаси для легкого озброєння, різні транспортні засоби та судна, а також водолазне спорядження.

Точні суми допомоги не розголошуються з міркувань безпеки.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що зараз існує реальний ризик, що агресія путіна не обмежиться Україною, якщо його не зупинити.

«Єдиний спосіб досягти справедливого та стійкого рішення – переконати путіна, що він не переможе на полі бою. А єдиний спосіб гарантувати, що путін зрозуміє, що він не переможе – продовжувати підтримувати Україну».

  • Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.

Пам’ятки розташовані у Одесі, Чернігові, у Львівській та Закарпатській областях. Серед них:

  • дерев’яні церкви Карпатського регіону: церква Архангела Михаїла (Ужок, Закарпаття);
  • дерев’яні церкви Карпатського регіону (дерев’яна церква Св. Юра (Дрогобич, Львівщина);
  • будівля Одеського національного академічного театру опери та балету;
  • будівля Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха;
  • Спасо-Преображенський собор Чернігова.

Наразі вже 25 об’єктів культурної спадщини України користуються найвищим рівнем захисту від військових атак та загроз.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему