13 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 13 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 13 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 658 доба повномасштабного нападу російської федерації на Україну.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 13 грудня росіяни актували Україну 10 безпілотниками типу "Shahed" та 10 балістичними ракетамиусі ворожі цілі вдалося збити.

Майже усі "Шахеди" збили на Одещині – в зоні відповідальності повітряного командування "Південь".

Ракетний удар був спрямований по Києву, окупанти застосували 10 балістичних ракет типу Іскандер-М/С-400. Їх також вдалося збити.

  • Протягом доби відбулось 89 бойових зіткнень.

Ворог завдав 10 ракетних та 4 авіаційних удари, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Командування угруповання військ "Таврія" повідомило, що в районі Мар'їнки ворог накопичує сили для подальших штурмових дій, проводить провокації про нібито повне взяття міста.

«Триває стримування ворога в районах Новомихайлівки та Красногорівки - відбито 11 атак. У районі Мар’їнки ворог накопичує сили для подальших штурмових дій. Продовжує інформаційні вкиди та провокації про нібито повне взяття цього міста. Оборона Мар'їнки триває», - сказав командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія", бригадний генерал Олександр Тарнавський.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала удару по 5 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ завдали ураження по пункту управління російських окупантів, 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 13 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 341 500 (+850) осіб,
  • танків – 5 682 (+18),
  • бойових броньованих машин − 10 594 (+15),
  • артилерійських систем − 8 076 (+3),
  • РСЗВ − 919,
  • засобів ППО − 605,
  • літаків − 324,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 173 (+10),
  • крилатих ракет − 1 596,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 662 (+12),
  • спеціальної техніки − 1 176 (+6).

 

  • Агентство Reuters із посиланням на розсекречену доповідь американської розвідки зазначає, що війна в Україні коштувала росії 315 000 загиблих і поранених військовослужбовців, або майже 90% особового складу, який агресор мав на початку вторгнення.

У доповіді йдеться про те, що втрати Москви в особовому складі і бронетехніці, завдані українськими військовими, відкинули російську військову модернізацію на 18 років назад.

Масштабні втрати стали причиною того, що росія була змушена послабити стандарти набору і призивати засуджених та літніх цивільних осіб для розгортання в Україні.

Також російська армія залишила на полі бою 1300 одиниць бронетехніки і змушена посилити ці сили танками Т62, виробленими в 1970-х роках.

  • Прессекретарка Ради національної безпеки США при Білому домі Едрієнн Вотсон заявила, що, за підрахунками американських фахівців, російська армія втратила під Авдіївкою 13 тисяч солдатів і більш ніж 220 бойових машин. Це еквівалент шести маневрових батальйонів лише за технікою.

Окупантам вдалося захопити 11,1 кв. кілометрів території. Таким чином, втрати становили понад 1 тис. осіб на кожний квадратний кілометр.  

За оцінкою американської розвідки, під час наступу на Авдіївку рф втратила більше солдатів, ніж за перші два місяці вторгнення в Україну. При цьому російські війська просунулися на відстань трохи більше ніж 1,5-2 кілометри на північ і південь від населеного пункту.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський після візиту до США прибув до Норвегії, щоб обговорити підтримку захисту України від російського вторгнення.

У цей час в Осло відбувається саміт Північних країн, де зустрічаються лідери Швеції, Данії, Фінляндії та Ісландії та Норвегії.

  • Уряд України із допомогою наших партнерів готує матрицю реформ, яка охопить усі сфери: від економіки та цифровізації до верховенства права та освіти.

Матриця реформ — це вичерпні аналітичні дані щодо всіх реформаторських зобов’язань, які взяла на себе Україна. Це чітка дорожня карта, яка включає ключові реформи українського уряду, а також рекомендації та пропозиції від міжнародних партнерів.

Дуже важливу роль відіграватимуть антикорупційні ініціативи. Тут головне завдання – створити систему, у якій немає можливості для корупції. Досягнути цього планують завдяки цифровізації державних послуг, дерегуляції бізнесу та зменшенню ролі держави в економіці.

  • Міністерство цифрової трансформації України вдосконалило мапу з "Пунктами незламності" у застосунку "Дія".

Тепер на карті можна знайти не тільки знайти найближчий "Пункт незламності" та прокласти до нього зручний маршрут, а й оцінити місце та залишити відгук. Також карту необов’язково завантажувати – її можна завжди переглянути онлайн.

Сама ж мапа інтерактивна. На ній можна дізнатися адресу, графік роботи та умови кожного "Пункту незламності" всього за кілька кліків. Або відфільтрувати за конкретними потребами – чи є інтернет, обігрів, генератор або мобільний зв’язок.

З міркувань безпеки карта недоступна для мешканців Херсонської, Донецької, Запорізької, Луганської областей. А також частково Харківської, Чернігівської, Дніпропетровської та Миколаївської.

  • Після масштабної кібератаки, яка порушила роботу українського мобільного оператора Київстар, американські технологічні гіганти Microsoft та Cisco разом зі шведською транснаціональною компанією Ericsson об'єднали зусилля для допомоги у відновленні роботи пошкодженої інфраструктури.

Фахівці обіцяють найближчим часом повністю відновити роботу оператора. Сама компанія Київстар офіційно оголосила про відновлення зв'язку, а абонентам обіцяють компенсації.

Тим часом російське псевдохакерське угруповання «Сонцепьок» взяло на себе відповідальність за атаку на Київстар.

У СБУ розповіли, що це хакерський підрозділ головного управління генштабу збройних сил росії.

В СБУ зазначили, що продовжують документувати кібератаку росії по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин. Також фахівці Служби безпеки допомагають Київстару відновити мережу.

  • Станом на грудень 2023 року 66% українців донатять на підтримку українських військових, 46% роблять це регулярно з кожної зарплати.

Про це свідчать результати опитування команди Rakuten Viber, у якому взяли участь близько 54 тисяч користувачів.

Ще 14% українців роблять пожертви після кожного обстрілу, «перетворюючи злість на донат», 6% перераховують кожного дня потроху.

Водночас 25% респондентів наголосили, що допомагають армії в інший спосіб, а 4,5% вже служать у ЗСУ.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • «Партія війни» в рф продовжує стискатися у міру того, як бойові дії затягуються, кількість жертв множиться, а держава посилює репресії, сіючи в масовій свідомості тривогу і страх.

Як зазначають соціологи проекту "Хроніки", ядро активних прихильників війни станом на кінець жовтня 2023 року скоротилося до 12% - мінімуму за весь час вторгнення в Україну.

До провоєнного «ядра» зараховують тих, хто одночасно висловився на підтримку війни, не підтримує рішення вивести війська та розпочати мирні переговори без досягнення цілей війни і хто вважає, що пріоритетом державних витрат має бути армія. З початку року їхня кількість скоротилася практично вдвічі: у лютому таких було 22%, а тепер стало в півтора раза менше, ніж прихильників якнайшвидшого завершення війни. Це 18,5% респондентів, які одночасно не висловили підтримку війні, підтримали б рішення вивести війська з України та вважають, що пріоритетом видатків має бути соціальна сфера, а не армія.

Вперше рішення вивести війська без досягнення позначених Кремлем цілей підтримали б більше росіян, ніж підтримали б: 40% проти 33%. При цьому частка перших стабільна, а других — тобто тих, хто виступає за продовження війни, поки цілей не буде досягнуто, — систематично знижується: у лютому-2023 їх було 47%, у липні 2023 року — 39%.

«Фактично йдеться про прийняття поразки: ввів війська, не досягнув цілей, вивів – програв», – зазначає керівник проекту «Хроніки» Олексій Міняйло. За такий «легальний програш» зараз більше росіян, аніж за продовження війни.

Попри переможні реляції влади про стійкість російської економіки, рекордне за 15 років зростання реальних зарплат, усе більше громадян рф відчувають «біль» від санкцій, скаржаться на порожнечу у своїх гаманцях і депресію, що наростає.

Згідно з «Хроніками», у 44% сімей знизилися доходи, кожен п'ятий респондент повідомив про зникнення потрібних йому ліків, більше половини — 52% — розповіли, що зазнавали нападів тривоги. Причому, частка останніх з початку війни зросла на 20 процентних пунктів.

Навіть серед тих, хто виступає за продовження війни, кожен четвертий (24%) розуміє, що збільшення витрат на армію до рекордного рівня з часів СРСР завдасть йому особисто економічної шкоди.

  • Війна з Україною, санкції та обмеження на роботу з іноземними партнерами для науковців вплинули на присутність росії на науковій карті світу.

Частка рф у наукових публікаціях, які індексуються в найбільшій базі наукової літератури Scopus, скоротилася до 7-річного мінімуму, випливає з підрахунків Інституту статистичних досліджень і економіки знань НДУ ВШЕ.

За підсумками 2022 року в базі, що включає понад 23 тисячі наукових видань, з'явилося 110,5 тисячі публікацій від російських учених. Їхня кількість скоротилася на 18,5 тисячі, або 14% — рекордну величину за 12 років доступної статистики.

  • Директор Державного Ермітажу Михайло Піотровський заявив про повне припинення зв'язків між російськими та західними музеями після початку війни в Україні. Він зазначив, що йдеться не про проблеми комунікації, а про офіційний бойкот, заборону для державних та частково недержавних установ західних країн спілкуватися з російськими музеями.

«Ця ситуація значно гірша, ніж було за радянських часів».

  • Путінська пропаганда, яка майже весь минулий рік розповідала про те, що Європа замерзає без російського газу, зараз мовчить з приводу того, що в самій росії почалися серйозні перебої з опаленням.

Росіяни жаліються на холод у своїх оселях і записують колективні звернення до влади та особисто до путіна, сподіваючись, що диктатор, який зайнятий питаннями утилізації росіян на війні в Україні, зараз усе кине й буде займатися справами, які його не цікавили десятиліттями перебування при владі.

Зокрема, у мережі шириться відеозвернення жителів Солнєчногорська, що в Московській області, зі скаргами на те, що в їхніх будинках майже немає гарячого водопостачання, а через погане опалення температура у квартирах опустилася до 14 градусів. Люди у відчаї і погрожують перекрити Ленінградське шосе.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Фінансову підтримку Україні схвалює 72% громадян Євросоюзу. Про це повідомляється на офіційному порталі Єврокомісії із посиланням на результати загальноєвропейського опитування населення Євробарометр.

У минулому опитуванні фінансову допомогу Україні підтримували 65% європейців.

Фінансування ЄС закупівель та постачання військової техніки в Україну підтримують 60% європейців.

Підтримує економічні санкції щодо російського уряду, компаній та приватних осіб 72% опитаних.

Майже дев'ять із десяти (89%) європейців згодні з наданням гуманітарної підтримки людям, які постраждали від війни. 84% погоджуються з тим, щоб вітати в ЄС людей, які рятуються від війни.

Схвалюють надання Україні статусу кандидата у ЄС – 61%.

  • Міністерство оборони США оголосило про додаткову безпекову допомогу для задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони.

До цього пакета, оціненого у 200 мільйонів доларів США, увійшли:

  • ракети ППО АІМ-9М;
  • компоненти систем ППО;
  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • високошвидкісні протирадіаційні ракети (HARMs);
  • ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • більше 4 мільйонів патронів до стрілецької зброї;
  • підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
  • обладнання для захисту критичної інфраструктури;
  • запчастини, генератори, ремонтне та інше допоміжне обладнання.

Пентагон зазначає, що є вкрай важливим, щоб Конгрес якнайшвидше вжив заходів і ухвалив додатковий запит президента щодо національної безпеки, щоб гарантувати, що Україна зможе консолідувати та розширити свої досягнення на полі бою.

  • Президент США Джо Байден вкотре закликав членів Конгресу США не відкладати рішення про додаткове фінансування для допомоги Україні, а ухвалити його до різдвяних свят.

«Якщо Конгрес піде на святкову паузу до того, як схвалить додаткове фінансування для допомоги Україні – це був би найкращий подарунок путіну з того, на що він будь-коли сподівався. Закликаю їх зробити правильну річ».

Байден також заявив, що Україна безперечно стане членом Північноатлантичного альянсу, коли настане час, однак зараз їй потрібно перемогти у війні.

«НАТО буде (присутнє) в майбутньому України – тут немає жодних сумнівів», - сказав Президент США. Він підкреслив, що Україна приєднається, коли всі союзники погодяться на це, а також будуть виконані всі умови. Натомість зараз «ми маємо бути певними, що вони (українці) виграють війну».

  • Депутати Європарламенту закликали глав держав та урядів європейських країн ухвалити позитивне рішення щодо України й розпочати з нею переговори про членство в ЄС.

Як йдеться на сайті Європарламенту, депутати ухвалили відповідну резолюцію, за яку проголосували 486 європейських політиків, 99 – проти, ще 58 – утрималися.

«Депутати закликали Європейську раду на зустрічі 14-15 грудня ухвалити рішення та відкрити переговори про розширення з Україною і Республікою Молдова. За умови певних кроків у сфері реформ такі переговори про входження мають також бути відкритими з Боснією і Герцеговиною, а Грузія має отримати статус країни-кандидата», - йдеться у повідомленні.

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що у разі, якщо Європейський Союз не ухвалить рішення про початок переговорів з Україною, це означатиме, що президент країни-агресора путін наклав на нього вето.

Глава держави наголосив, що наразі існує блокування з боку Угорщини.

«З нашого боку ми були дуже конструктивні, ми зробили абсолютно все, щоб не давати жодного шансу цій або іншій державі блокувати».

За словами Володимира Зеленського, Росія «почала працювати з країнами, не тільки Європою, а країнами на багатьох континентах, і тиснути на них».

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна успішно просувається шляхом європейської інтеграції та веде жорстоку боротьбу за власну свободу, а також за спільні європейські цінності, тож членство України в ЄС означатиме остаточну перемогу її народу.

«Україна бореться не лише проти загарбника, але й за Європу. І приєднання до нашої європейської родини стане остаточною перемогою для України. І у цьому ми маємо відіграти вирішальну роль».

  • У Берліні відбулася інавгураційна конференція партнерів України щодо зміцнення нашої ППО.

Як зазначає Міністерство оборони ФРН, участь у заході взяли близько 70 учасників із 22 країн, а також представники ЄС і НАТО.

Основна увага першої зустрічі зосереджена на створенні спільного розуміння того, як ця підтримка може виглядати та як її можна реалізувати.

Перші кроки розробляються у робочих групах. Це стосується тематичних блоків: «Командна структура» (її очолює Франція), «Системи» (на чолі зі США) і «Тренування/навчання» (керує Німеччина).

Очолюють коаліцію можливостей інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони (CCIAMD) Німеччина та Франція.

Метою CCIAMD є розробка та координація сумісної з НАТО архітектури ППО в Україні.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що друга система Patriot, яку Німеччина пообіцяла передати Києву, запрацює в Україні ще цього року.

Шольц зауважив, що здатність України захищатися від "роїв" російських безпілотників і ракет покращилася.

Також, за словами канцлера, Україні буде надано бронетехніку, боєприпаси та зимовий захисний одяг для українських збройних сил, а також електрогенератори для подолання дефіциту електроенергії.

  • Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем?єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере. Після цього Норвегія оголосила про пакет допомоги Україні на 1,8 мільярда доларів.

Зокрема йдеться про засоби підсилення протиповітряної оборони, фінансування нарощування виробництва боєприпасів, а також підтримку сфер охорони здоров’я та освіти.

У комюніке уряду зазначають, що Норвегія надасть Україні додаткове обладнання для ППО NASAMS на суму 335 мільйонів норвезьких крон (30 млн доларів). Деякі відправляються з власних складів країни, а інші замовляються у виробників для доставлення пізніше.

  • У Великій Британії пройшла офіційна церемонія оголошення про відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України задля гарантування безпеки цивільного судноплавства та роботи зернового коридору.

Учасники коаліції надаватимуть Україні кораблі, техніку, здійснюватимуть підготовку катерного складу морської та річкової флотилій ВМС, морської піхоти, ППО, протимінних підрозділів тощо.

  • Уряд Данії надасть новий пакет підтримки України на суму 1 мільярд євро.

Як зазначила прем'єр-міністр країни Метте Фредеріксен на пресконференції в Осло, у четвер вона представить ініціативу на розгляд парламенту.

Данія вже виділила Україні близько 2,8 млрд у вигляді військової допомоги та ще 378 млн євро у вигляді гуманітарної допомоги.

  • Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, відомий своєю проросійською позицією, заявив, що вважає Україну "неготовою" до початку переговорів про вступ до ЄС, але Братислава не буде блокувати це "політичне рішення" на саміті лідерів Євросоюзу.

«Ми не будемо перешкоджати рішенню Європейської ради про початок переговорів з Україною про вступ до ЄС. Мова йде про політичне рішення».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: українці, Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали