11 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 11 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  11 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 656 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 11 грудня окупанти атакували Україну безпілотниками типу "Shahed" з окупованого Криму, а також балістичними ракетами.

Наші ППО знищили всі 18 ударних БпЛА і 8 ракет.

При цьому Повітряні сили ЗСУ заявили, що оскільки балістичні ракети летять дуже швидко, у ППО були лічені хвилини на реагування.

Ймовірно, ворог здійснював пуски з території Брянської області.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 73 бойових зіткнення.

Ворог завдав 10 ракетних та здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що російські загарбники намагаються захопити силами штурмових рот населений пункт Синьківка, щоб створити умови для блокування Куп’янська, зараз у цей район окупанти перекидають резерви.

Також значні зусилля російські окупанти зосереджують на Бахмутському напрямку північніше та західніше від міста. Для штурмових дій вони використовують повітряно-десантні підрозділи, частини спеціального призначення та 200 окремої мотострілецької бригади північного флоту.

Командувач запевнив, що наші захисники стійко утримують займані рубежі. Командири і штаби усіх рівнів цілодобово проводять аналіз оперативної обстановки та розробляють ефективні способи для подальшого знищення ворога.

За словами Сирського, на Сході втрати росіян загиблими приблизно у вісім разів вищі за втрати українських сил оборони. Не зважаючи на це, окупанти роблять ставку саме на людський ресурс.

  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по двох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 складу боєприпасів, 1 пункту управління та 1 артилерійському засобу противника.

 

Станом на ранок 11 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 339 850 (+1 030) осіб,
  • танків – 5 655 (+19),
  • бойових броньованих машин − 10 560 (+31),
  • артилерійських систем − 8 070 (+6),
  • РСЗВ − 919,
  • засобів ППО − 605,
  • літаків − 324,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 154 (+18),
  • крилатих ракет − 1 586,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 636 (+13),
  • спеціальної техніки − 1 168 (+6).

 

  • У Генеральному штабі ЗСУ поінформували, що за тиждень з 4 по 10 грудня втрати ворога в особовому складі склали 6 тисяч 780 осіб.

Також минулого тижня знищені: 61 танк, 133 ББМ, 115 артилерійських систем, 6 РСЗВ, 1 літак, 3 засоби ППО, 141 БПЛА, 17 крилатих ракет, 22 одиниці спеціальної техніки. Окрім того, знищено 96 із 120 безпілотників типу Shahed.

  • Британська розвідка зазначає, що Збройні сили України провели успішні локальні контратаки під час боїв біля Авдіївки Донецької області.

«Українські підрозділи, ймовірно, провели успішні локальні контратаки, позбавивши російські війська повного контролю над селом Степове».

Саме тут росіяни намагаються здійснити одну зі своїх атак "кліщами", щоб оточити Авдіївку та її добре захищену промислову зону.

Розвідка зазначає, що Авдіївка наразі залишається ареною найбільш інтенсивних боїв на фронті, де в окремі дні в цьому невеликому секторі, ймовірно, відбувалося близько 40% усіх бойових зіткнень.

Російські наступальні дії у цьому секторі продовжують характеризуватися переважно атаками піхоти, часто за участю штрафних підрозділів Шторм-Z.

  • За даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), на лівому березі Дніпра Херсонщини Сили оборони продовжують наземні операції, утримують позиції, а біля Кринок ведуть бої з ворогом.

У відомстві наголошують, що російські військові блогери пишуть про бої біля села Кринки (30 км на північний схід від Херсона) і відзначають стабільно високий темп українських операцій у цьому районі.

Один із російських пропагандистів стверджував, що українські війська захопили нові позиції на Великому Потьомкінському острові (на південному заході від Херсона), хоча, за оцінками ISW, українські війська контролюють увесь цей острів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном під час церемонії інавгурації президента Аргентини Хав’єра Мілея.

«На полях інавгурації говорив з прем’єр-міністром Угорщини Орбаном максимально відверто. І зрозуміло, що про наші європейські справи».

  • Президент Володимир Зеленський розпочав свій робочий візит до США, де зустрінеться з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом.

Заплановано низку зустрічей і переговорів, під час яких глава держави фокусуватиметься на забезпеченні єдності США, Європи та світу навколо підтримки України в захисті від російського терору та у зміцненні міжнародного порядку, заснованого на правилах і повазі до суверенітету кожної нації.

Серед ключових тем на переговорах у Вашингтоні буде продовження оборонної співпраці України та США, зокрема спільних проектів із виробництва зброї та систем ППО, а також координація зусиль двох держав у наступному році.

  • Національне агентство з питань запобігання корупції надало публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

Якщо в реєстрі немає декларації певної людини, то це означає, що щодо неї надійшло подання про вилучення з публічного доступу.

Повний публічний доступ до реєстру забезпечать після завершення чи скасування воєнного стану в Україні.

  • У міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури повідомили, що блокада польськими перевізниками пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ» на українсько-польському кордоні завершилася.

Блокування найбільшого вантажного пункту пропуску тривало більше місяця.

За цей час на різних рівнях було проведено десятки зустрічей і перемовин. У міністерстві вважають, що це один із кроків до повного розблокування кордону. Подальші блокування мають бути не допущені.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Економіка росії може не витримати державні витрати, що зростають, на тлі обмеженої пропозиції та інфляції в країні. Про це пише The Economist з посиланням на оцінки експертів.

«Якщо уважніше придивитися до економіки путіна воєнного часу, то стане зрозуміло, що вона небезпечно перегрівається», - зазначає видання.

Експерти вказують, що державні витрати рф стрімко зростають, оскільки путін намагається перемогти Україну. Зокрема, пам'ятаючи про майбутні вибори, уряд збільшує соціальні виплати. Суттєво зросили видатки на оборону.

Проте проблема полягає в тому, що російська економіка не може витримати такого стрімкого зростання. Проти економіки, що розігрівається, працюють наступні фактори:

  • З початку 2022 року тисячі робітників, часто високоосвічених, покинули країну.
  • Іноземні інвестори вивели близько 250 млрд доларів прямих інвестицій, що становить майже половину довоєнних акцій.
  • Попит, що розігрівається, наштовхується на скорочення пропозиції, що призводить до зростання цін на сировину, капітал і робочу силу.

Ці процеси відбуваються на тлі інфляції, яка продовжує зростати й стає мультиплікатором факторів, що перегрівають економіку.

  • Виробництво алюмінію в росії стоїть на порозі кризи з тяжкими довгостроковими наслідками. Про це заявили в Алюмінієвій асоціації рф.

Непрямо вказується, що основна причина кризи – початок повномасштабної агресії росії проти України.

До 2022 році рф забезпечувала більше ніж 100% власних потреб у глиноземі (з якого роблять алюміній) завдяки власним закордонним підприємствам, зокрема нині націоналізованого Миколаївського глиноземного заводу в Україні.

Через війну припинилося постачання глинозему не тільки з України, але й Австралії й частково з Ірландії. Загалом російська галузь втратила понад третину необхідного глинозему для виробництва алюмінію і змушена закуповувати його в Азії, зазнаючи серйозних фінансових втрат – там ціни в середньому на 25% вищі.

  • Експерти в авіаційній галузі кажуть, що російська авіація впала у штопор – кількість аварій літаків підскочила на 200% після введення санкцій.

З початку 2023 року зафіксовано 180 інцидентів порівняно з 55-60 у довоєнні роки.

Тільки за 11 днів грудня 12 російських літаків зламалися. Тепер кожен політ російськими авіалініями на вкрадених у західних власників літаках – це справжня «російська рулетка». 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Швеція оголосила про зимовий пакет допомоги для України на 120 млн євро.

Це найбільша на сьогодні підтримка в рамках двосторонньої допомоги Швеції Україні.

Більша частина коштів, 900 мільйонів шведських крон, піде до фонду Світового банку для відновлення України. Фонд підтримує інфраструктуру України у сферах енергетики, житлового будівництва, охорони здоров'я та транспорту.

Виділені гроші підуть на закупівлю обладнання для опалення та збільшення пропускної здатності української електромережі. Йдеться також про інші заходи, які допоможуть українцям пережити зиму, наприклад, будівництво притулків.

  • Румунія допоможе Україні експортувати зерно через створення якірної стоянки в порту Констанца, будівництво якого планують завершити у березні 2024 року.

Обговорення створення якірних стоянок з румунськими колегами розпочали ще у вересні. Наразі завдяки відкриттю портів Одеси потік агропродукції через Придунав’я зменшився. Однак питання "резервного" напрямку експорту агропродукції не втратило актуальності, а Дунай може знову перетворитись на основний.

З Румунією також досягнуті домовленості про онлайн-чергу на обробку барж у Констанці, що дозволить зробити роботу більш прогнозованою.

  • Велика Британія та Норвегія започаткували нову коаліцію морських сил для підтримки України, що працюватиме над передачею кораблів та техніки нашій державі, аби посилити його здатність діяти на морі.

Зокрема Британія передасть два мінних тральники Королівських ВМС для Військово-морських сил України.

Нова коаліція надасть довгострокову підтримку Україні, в тому числі навчання, обладнання та інфраструктуру для посилення безпеки в Чорному морі.

Підтримка в межах морської коаліції буде довгостроковою та допоможе Києву трансформувати свої Військово-морські сили, зробивши їх більш сумісними із західними союзниками та зміцнивши безпеку в Чорному морі.

  • Державна міністерка у справах Європи ФРН Анна Люрманн підтвердила подвоєння допомоги Україні.

«Федеральна Республіка Німеччина збільшить наступного року вдвічі військову підтримку України - з 4 млрд євро до 8 млрд».

Люрманн зазначила, що нинішній тиждень також є вирішальним, адже партнери хочуть відкрити переговори щодо членства України в ЄС. Позиція ФРН тут є дуже чіткою: «26 членів ЄС дуже згуртовані в тому, що хочуть початку таких переговорів». Міністерка висловила сподівання, що так і станеться попри позицію Угорщини.  

  • Чехія повністю підтримує європейську інтеграцію України, але застерігає, що процес вступу до ЄС не буде «безболісним». Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Він зазначив, що, як показав звіт Єврокомісії, Україна доклала значних зусиль для виконання семи рекомендацій.

«Нині це політичне рішення, яке також може бути непростим, але Чехія повністю підтримує українсько-європейську інтеграцію».

Водночас він зауважив, що це «не буде безболісним», адже спричинить ситуацію, яку спостерігали з українським зерном на європейському ринку.

«Зараз ми бачимо, як транспортні компанії блокують дороги в Польщі, тож проблеми будуть, і нам треба мати багато політичної волі, щоб подолати ці проблеми, знайти рішення для інтеграції України до європейських ринків, але я думаю, що загалом воля є».

  • Напередодні засідання Європейської Ради президент Франції Емманюель Макрон наголосив на підтримці з боку Франції щодо початку переговорів про вступ України до ЄС.

Очільник Франції привітав ухвалення кількох вирішальних законодавчих актів, зокрема, щодо прав національних меншин, реформування системи правосуддя та боротьби з корупцією.

«Таким чином, Україна демонструє свою рішучість негайно відреагувати на рекомендації, надані їй Європейською комісією».

  • Велика Британія створює Управління із застосування торговельних санкцій (OTSI) для посилення контролю за виконанням санкцій, запроваджених у тому числі після нападу росії на Україну.

OTSI відповідатиме за цивільне забезпечення виконання торгових санкцій, у тому числі проти росії. Компетенція органу включатиме діяльність компаній, які можуть уникати санкцій, надсилаючи продукцію через інші країни.

OTSI буде запущено на початку 2024 року, коли будуть введені нові законодавчі вимоги, і посилить поточну роботу уряду, щоб забезпечити дотримання торговельних санкцій Британії

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему