8 Грудня 2023
Новини

Як «Укрзалізниця» перевозить заблоковані вантажівки через кордон із Польщею

Як «Укрзалізниця» перевозить заблоковані вантажівки через кордон із Польщею
Першу партію вантажівок «Укрзалізниця» вже відправила через кордон із Польщею — 13 тягачів із напівпричепами перевезли контрейлерним поїздом.

Про це повідомила пресслужба «Укрзалізниці».

Поїзд курсує за маршрутом Скнилів (Україна) — Славкув (Польща). Митне та прикордонне оформлення вантажу відбувається на залізничному прикордонному переході Ізов — Грубешів.

В УЗ зазначили, що ще є формальні питання щодо швидкого перетину польського кордону і фахівці вже працюють над прискоренням процесу.

Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. Зі станції Славкув фури прямують до місця призначення вже автошляхом.

Водіїв вантажівок перевозять автобусом із точки завантаження на залізничну платформу до точки розвантаження.

Над проєктом компанія працювала два тижні. Щоб замовити перевезення вантажівки контрейлерним поїздом з України, потрібно звернутися до філії «Центр транспортного сервісу "Ліски"» «Укрзалізниці», у зворотному напрямку — до UZ Cargo Poland.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду кордону з Україною на трьох пропускних пунктах: Краківець — Корчова, Ягодин — Дорогуськ, Гребенне — Рава-Руська. Згодом до них долучилися польські фермери, які блокували пункт «Медика — Шегині».

Учасники страйку не пропускають вантажівки із товарами. Утім, запевняють, що блокада стосується машин із вантажами безпекового, гуманітарного характеру; тих, що перевозять тварин та продукти, що швидко псуються.

Причиною страйку називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні. 

Перемовини за участі міністерств інфраструктури України, Польщі та Єврокомісії не дали результатів. Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що через страйк держбюджет України втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Через заблокований рух українські перевізники також не могли відлучатися від своїх машин із вантажами попри холодну температуру. Віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив про смерть двох українських водіїв під час блокади кордону.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, акція протесту, укрзалізниця, польща
В тему