8 Грудня 2023
Новини

Директор оборонного заводу намагався вкрасти 4 млн, передбачені на закупівлю запчастин для СУ-27

Директор оборонного заводу намагався вкрасти 4 млн, передбачені на закупівлю запчастин для СУ-27

Схему привласнення бюджетних коштів на придбанні комплектуючих для бойових літаків Збройних сил України викрила контррозвідка Служби безпеки спільно з Бюро економічної безпеки та у взаємодії з керівництвом акціонерним товариством «Українська оборонна промисловість».

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Директор одного з оборонних підприємств України разом зі спільниками намагався вкрасти майже 4 мільйони бюджетних гривень, передбачених на модулі підсилення потужності бортових радіолокаційних систем на українських винищувачах СУ-27.

Саме на цю суму директор заводу уклав договір з афілійованою комерційною структурою на придбання авіаційного модуля. Підрядники поставили на підприємство несправні частини, але директор розпорядився взяти їх на баланс та оплатити.

Посадовець, за інформацією СБУ, підписав бухгалтерські документи на приймання несправного майна. На їхній підставі оборонна компанія перерахувала комерсантам першу частину платежу у розмірі 1,9 мільйона гривень.

Надалі учасники «схеми» планували вивести ці гроші у тінь через підконтрольні фірми, перевести у готівку та розподілити між собою. Однак правоохоронці своєчасно викрили оборудку та поетапно її задокументували.

Після викриття злочину на всю суму договору у розмірі 3,9 мільйона гривень суд наклав арешт, чим заблокував спроби їхнього привласнення.

Тепер уже ексдиректору держпідприємства, керівнику фірми-постачальника та ще двом їхнім спільникам вручили підозри за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Підозрюваним загрожує до 12 років тюрми.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Правоохоронці зокрема перевіряють причетність фігурантів до вчинення інших злочинів під час укладання оборонних договорів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сбу, Корупція, Україна, гроші
В тему