8 Грудня 2023
Новини

Депортований з Маріуполя підліток розповів про ставлення до нього на росії

Депортований з Маріуполя підліток розповів про ставлення до нього на росії

Про ставлення на росії розповів депортований з Маріуполя до рф 18-річний Богдан Єрмохін, якому вдалося виїхати з країни-агресора.

Про це Богдан Єрмохін розповів в інтерв’ю "Радіо Свобода".

На питання, як до нього ставилися одногрупники, однокурсники, Єрмохін відповів: 

"Не дуже... Навіть дуже погано. Але, оскільки я хлопець не слабкий, то відкрито мене не ображали. Я – "хохол", за їхніми словами, я повинен "валити" назад. Я так і зробив, в принципі. …Скажу, що в сім’ї не так вже погано було. Ірина Рудницька, опікунка моя, максимально навіть в кінці показала, що вона тільки за те, щоб я поїхав. Підтримала, допомогла і відпустила. В принципі, хороша людина. 

…Те, що будучи в колі ворога, які такі патріоти своєї країни, налаштовують тебе проти твоєї ж країни, у тебе відчувається внутрішня боротьба з самим собою. З одного боку ти розумієш, що треба говорити, а з іншого – розумієш, що не можна так говорити. У тебе Батьківщина інша, і на тебе чекають вдома", - зазначив хлопець.

Він додав, що перші пів року після депортації "відходив" від того, що сталося у Маріуполі. 

"Я навіть не розумів де я, що я. А от як відійшов, зрозумів, що я не вдома, мені некомфортно. От навіть коли я приїхав (на підконтрольну Україні територію - ред.), я почав відчувати себе людиною, відчувати себе вільніше і бути більш відкритим", - сказав Богдан.

Востаннє він запам’ятав Маріуполь повністю зруйнованим.

"Зруйноване місто. Я називаю це місто-примара, тому що дуже багато людей там загинуло. 

Я жив в єдиному дев’ятиповерховому будинку у всьому районі, я бачив усі вибухи, всю техніку, яка йшла. Було більш страшно, ніж тим, хто не бачив цього всього.

…В підвалі всі були (ховалися - ред.). Їли все, що знаходили, все, що було – запаси, які залишилися. У сусідніх будинках люди просили воду – і ми з другом вирішили: а чому б ні? Ми самі собі їздимо по воду, чому б людям по дорозі не привезти? Нам давали пляшки – ми вантажили, привозили. Все.

…Бачив вибухи, кожен другий дім був зруйнований – або наполовину, або повністю. В кожному дворі було по 30 людей мертвих. Там же у дворі їх закопували. Якось так", - розповів хлопець.

Нагадаємо, 16-річного Богдана Єрмохіна з Маріуполя окупанти депортували в росію у 2022 році.  Він опинився в дитячому санаторії у московській області.

У липні 2022 року його віддали під опіку ветеранки чеченської війни, росіянки Ірини Рудницької. Після цього хлопець звернувся за допомогою до адвокатки. 19 листопада Богдану має виповнитися 18 років. За його словами, він вже отримав повістку про явку до військкомату московської області 19 грудня 2023 року. 

Уповноважена президента рф з прав дитини, на яку видали ордер на арешт МКС, Марія Львова-Бєлова запевняла, що хлопця повернуть додому вже наступного тижня. На початку листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що Україна домовилася про повернення  Богдана Єрмохіна. 19 листопада стало відомо, що Єрмохін прилетів до білорусі і поки перебуває там разом із сестрою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: маріуполь, війна з Росією, діти
В тему