1 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 1 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 1 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 646 день широкомасштабного збройного нападу росії проти на нашу державу.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України.
  • Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 67 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Також, з початку доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 2 керовані ракети Х-59 та 12 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Наша ППО знищила 1 керовану ракету Х-59 та 8 ударних БпЛА.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 5 складів боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 1 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 330 040 (+1 280) осіб,
  • танків – 5 564 (+13),
  • бойових броньованих машин − 10 372 (+32),
  • артилерійських систем − 7 931 (+22),
  • РСЗВ − 912 (+2),
  • засобів ППО − 602 (+2),
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 976 (+22),
  • крилатих ракет − 1 567,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 399 (+38),
  • спеціальної техніки − 1 137 (+13).

 

  • Упродовж листопада російські окупаційні війська втратили в Україні рекордну кількість особового складу – 28550 осіб.

Також серйозні втрати були зафіксовані в РСЗВ – 66 одиниць, БПЛА – 508 одиниць, автотехніці – 775 одиниць. Також знищено 341 танк, 118 одиниць спецтехніки, 681 артсистему, 538 бронемашин тощо.

  • OSINT-аналітики зазначають, що, судячи зі супутникових знімків, російська оборона Керченського (Кримського) мосту сильно постраждала внаслідок шторму: більшість барж перед ним з боку Чорного моря змило чи затопило.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський інтерв’ю Associated Press, у якому озвучив такі тези:

Про війну:

Контрнаступ влітку й восени не приніс очікуваних проривів, але Україна не відступає і що їй потрібна допомога в нарощуванні вітчизняного виробництва озброєнь.

«Ми не відступаємо, я задоволений. Ми воюємо з другою (за потужністю) армією у світі, я задоволений. Ми втрачаємо людей, я не задоволений. Ми не отримали всю зброю, яку хотіли, я не можу бути задоволений, але я також не можу надто скаржитися… Ми хотіли швидших результатів. З цієї точки зору, на жаль, ми не досягли бажаних результатів. І це факт… Не вистачає сил, щоб швидше досягти бажаних результатів. Але це не означає, що ми повинні опустити руки, що ми повинні здатися. Ми впевнені у своїх діях. Ми боремося за те, що належить нам».

Президент вважає, що за останні кілька місяців було досягнуто певних позитивних результатів:

  • Україні вдалося досягти поступових територіальних здобутків проти краще озброєного і укріпленого ворога.
  • Міць Чорноморського флоту рф була зменшена після українських атак, які прорвали систему протиповітряної оборони і завдали удару по штаб-квартирі окупантів у Криму.
  • Тимчасовий зерновий коридор, створений Києвом після виходу росії з угоди воєнного часу для забезпечення безпечного експорту, досі працює.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна зосереджується на наступному етапі – нарощуванні вітчизняного виробництва озброєнь. На це виділяється значна частина українського бюджету, але нинішніх результатів далеко не достатньо, щоб переломити хід війни.

Ми сподіваємося, що західні союзники, зокрема США, запропонують вигідні кредити та контракти для досягнення цієї мети.

«У нас нова фаза війни, і це факт… Зима в цілому – це нова фаза війни. Війна взимку відбувається не тільки на лінії фронту, а й всередині міст».

Про начебто тиск на Україну:

Президент заявив, що не відчуває тиску на Україну з боку партнерів щодо переговорів з росією через «нерухому лінію фронту».

«Я поки що цього не відчуваю… Деякі голоси завжди чути».

Про допомогу США:

Допомагаючи Україні, американці допомагають і собі.

«У випадку України, якщо стійкість сьогодні зазнає невдачі через відсутність допомоги та нестачу зброї та фінансування, це означатиме, що росія, швидше за все, вторгнеться в країни НАТО».

Про вибори в Україні:

Володимир Зеленський сказав, що був готовий до проведення виборів в Україні, але до цього не готова більшість громадян держави. Вони вважають вибори під час війни «небезпечними і безглуздими».

  • В Україні протестували вітчизняні тактичні засоби радіоперешкод баражуючим боєприпасам і FPV-дронам – і рекомендували їх для постачання до війська.

Ідеться про сучасні розробки комплексів так званих «окопних РЕБ», які вкрай необхідні на передовій для захисту від зграй російських безпілотників.

Нині ці засоби рекомендовані до проведення кодифікації та реєстрації як штатно-табельних предметів постачання з метою подальшого постачання до ЗСУ.

Найближчим часом планується провести тестування низки тактичних засобів радіоелектронної боротьби з БПЛА та засобів виявлення БПЛА.

  • Фонд державного майна продаватиме через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі "Прозорро.Продажі" конфісковане російське майно. Відповідне рішення затвердив уряд на наприкінці листопада.

«Організатором електронних торгів з продажу санкційного майна в системі Прозорро.Продажі буде Фонд державного майна (ФДМУ). А гроші від його продажу й оренди йтимуть на рахунки Фонду ліквідації наслідків збройної агресії», – повідомляє пресслужба Міністерство економіки.

  • Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на Ставці обговорили питання щодо вирішення проблем мобілізації та демобілізації в Україні.

«Усі в Україні розуміють, що в цій сфері потрібні зміни. І це питання не просто про кількість тих, хто може бути мобілізований. Це питання про терміни – і для кожного, хто зараз у війську, для демобілізації, і для тих, хто прийде у військо. І це питання про умови. Це комплексні речі, які мають опрацьовувати військове керівництво та Міністерство оборони і які мають бути представлені Ставці для затвердження. Сьогодні були деякі пропозиції – я чекаю на комплексні рішення».

Також на Ставці була доповідь керівника Служби зовнішньої розвідки України щодо ймовірних російських дій та міжнародної ситуації наступного року.

«Аналізуємо всі можливі сценарії, і має бути наш, український сценарій на 24-й рік. Конкретні операції із цілком конкретним обґрунтуванням, які дадуть Україні теж цілком конкретні результати. Саме під таку конкретику має бути розраховано все, що необхідно нашій державі, нашим бригадам».

  • Міністерство відновлення України та Міністерство інфраструктури Польщі домовилися про перелік умов, які необхідні для розблокування кордону.

До заходів, які погодили сторони, належать:

  • Відкриття пункту пропуску "Угринів – Долгобичув" для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску.
  • Створення в системі "єЧерга" окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску "Ягодин – Дорогуськ" та "Краківець – Корчова".
  • Запуск пілотного проекту з реєстрацією в "єЧерзі" безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску "Нижанковичі – Мальховіце" терміном в один місяць.

Питання скасування чи змін до «транспортного безвізу» не обговорювалось і не було на порядку денному.

  • В Україні суттєво спростили проходження військово-лікарських комісій. Тепер військові частини та військкомати зможуть отримати документи від медичних закладів в електронній формі.

Раніше військові навіть із тяжкими пораненнями могли годинами стояти в чергах, збираючи десятки документів та їздити в інші міста для проходження ВЛК.

Наразі документи про рішення ВЛК про відпустку чи непридатність до служби за станом здоров'я медустанова зможе направити до військової частини в електронному вигляді — після цього боєць зможе одразу їхати до військкомату за місцем проживання чи відпустки.

Військова частина після опрацювання рішення комісії надсилає документи для військовослужбовця до військкомату.

  • 46% українців очікують, що взимку ситуації на фронті покращиться. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 22-23 листопада

«Очікування стосовно ситуації на фронті є найбільш оптимістичними: у покращення вірять 46%. За песимістичними очікуваннями лідирує економіка: 34% респондентів очікують на погіршення у цій сфері, 43% − не чекають жодних змін. Сфера енергетики оцінюється як така, що покращиться (17%) або залишиться без змін (43%)». 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія з 2021 року входить до ТОП-5 країн світу за швидкістю поширення ВІЛ.

Станом на сьогодні в кожному п’ятому регіоні рф фіксують епідемію цього захворювання. При цьому путінський режим мовчить про такі «досягнення», адже самого кремлівського диктатора більше цікавлять питання геополітики.

Для їх вирішення путін і його оточення забирають фінанси зі сфер медицини й соціального забезпечення та перекидають їх на виробництво зброї, якою вбивають мирних українців. 

  • У російському бюджеті на 2024-2026 роки немає грошей на розширення проекту з підтримки молодих вчених «Менделіївська карта». Про це путін заявив під час зустрічі з молодими вченими.

Програма, яка призначена для вчених віком до 25 років, а також студентів та школярів з числа переможців олімпіад, дозволяє отримувати знижки й преференції та оплачується партнерами проекту.

Поки молодим ученим путінський режим може запропонувати тільки померти на території України за імперські амбіції Кремля.

  • Виручка найбільших нафтогазових компаній у росії за підсумками січня-вересня 2023 року впала на 41%, повідомив Центробанк рф.

Обсяги експорту нафти за системою «Транснафти» за 9 місяців просіли на 8%, а середня ціна сорту Urals — на 26%.

Введення стелі цін на російську нафту та нафтопродукти призвело до переорієнтації експортних потоків на Азію та Африку, однак у результаті подорожчала логістика, збільшилися транзакційні витрати, а частина платежів приходять із затримками.

  • Авіаційна галузь росії продовжує активно занепадати. Так, тільки за сьогодні в рф сталося два аварійні інциденти з цивільними літаками «Аерофлоту».

На борту «Боїнга», що летів із Москви до Южно-Сахалінська, спрацювало попередження про падіння тиску в одному з шести коліс шасі. Другий лайнер, що летів із Калінінграда до Москви, через технічну несправність вимушено сів в аеропорту Пулково в Санкт-Петербурзі.

Парк лайнерів через запроваджені санкції активно зношується, однак російська влада ігнорує це, свідомо наражаючи пасажирів на небезпеку. Путінське оточення прекрасно розуміє, що альтернативи західним літакам нема, їх просто нічим замінити, тож коли вони остаточно вийдуть із ладу, авіаційні пасажирські перевезення в росії можна буде здійснювати тільки військово-транспортними літаками ІЛ.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • росію не переобрали до ради Міжнародної морської організації – агентства ООН, що займається питаннями безпеки судноплавства.

рф була однією з 11 країн-кандидаток на членство у раді в категорії "А" (країни з найбільшим інтересом у наданні послуг міжнародного перевезення), і єдиною з усіх не була обрана.

Асамблея Міжнародної морської організації обрала членами Ради агентства на 2024-2025 роки Китай, Грецію, Італію, Японію, Ліберію, Норвегію, Панаму, Корею, Британію і США.

Президент Володимир Зеленський назвав необрання росії «справедливим рішенням».

  • США запровадили санкції проти трьох компаній і їхніх суден, які порушили обмеження Групи семи і продавали російську нафту за завищеною ціною.

Компанії – зареєстрована у Ліберії HS Atlantica Limited і зареєстровані у Дубаї Sterling Shipping Incorporated та Streymoy Shipping Limited.

Водночас Financial Times із посиланням на помічника держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтта пише, що Сполучені Штати мають намір вдвічі скоротити доходи росії від продажу нафти й газу до кінця цього десятиліття.

«Ми зробимо все, що в наших силах, щоб це стало реальністю», – запевнив Паєтт. За його словами, санкції США, зокрема проти енергоносіїв, мають стати гарантією того, що рф більше ніколи не зможе напасти на одного зі своїх сусідів.

  • Міністр закордонних справ рф Сєргєй Лавров на пресконференції у Скоп’є натякнув, що функціонування ОБСЄ тепер не має сенсу. Він також відповів у хамській манері на запитання журналістки.

Загалом дратівлива поведінка Лаврова свідчить про те, що російська делегація відчуває негативне ставлення до себе як із боку провідних політиків світу, так і з боку журналістів.

Також сьогодні стало відомо, що росія погодилася на тимчасове призначення керівних осіб ОБСЄ, повноцінне обрання яких вона блокувала.

Призначення дозволить зберегти організацію функціональною.

  • Українські прикордонники отримали три модульні польові госпіталі Role 2, а також 6 автомобілів медичної евакуації Toyota Land Cruiser.

Медичну техніку та обладнання в Україну доставила нідерландська компанія-виробник Hospitainer за урядовою програмою посилення медичних спроможностей Сил оборони України.

Надані цього разу три модулі мобільних шпиталів Role 2 (на 9 вантажівках та 6 причепах) більше пристосовані для використання в холодну пору року, мають розширені можливості для розташування медичного персоналу та пацієнтів.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що країни НАТО не демонструють жодних ознак втоми від війни росії проти України. Підтримка збільшуватиметься, щоб Україна перемогла.

«Я почув чітке "ні" на будь-які згадки на втому, і я почув (чітке) "так" на посилення підтримки України».

За словами Кулеби, деякі союзники зробили нові пропозиції щодо підтримки, але він відмовився надати деталі.

«Вони розуміють, що для того, щоб вони відчували себе в безпеці, для того, щоб вони не опинилися в ситуації, коли солдатам НАТО доведеться воювати, Україна повинна перемогти в цій війні».

Міністр додав, що серед західних союзників можуть бути розбіжності щодо способів стримування росії, але розуміння того, що вона становить загрозу, «є загальним, і я не бачу, щоб це змінювалося».

  • Україна отримає від Світового банку позику в розмірі $1,2 млрд на соцвиплати в рамках нової програми INSPIRE. Гроші візьмуть із цільового фонду ADVANCE Ukraine, який підтримується урядом Японії.

Проект забезпечить фінансування 29 видів соціальних виплат найбільш вразливим верствам населення України. Це такі виплати, як соціальні стипендії, допомога особам з інвалідністю, дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, чорнобильські гроші тощо.

Цей проект охопить майже 10 млн українців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему