30 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 30 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини  30 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 645 доба широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України.
  • Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 73 бойових зіткнення. Ворог завдав 1 ракетний та 43 авіаційних ударів, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Також із початку доби російські окупанти атакували Україну 7 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”, з яких 5 знищено силами та засобами протиповітряної оборони. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 1 - по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 3 зенітно-ракетних комплекси, радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 30 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 328 760 (+1 180) осіб,
  • танків – 5 551 (+13),
  • бойових броньованих машин − 10 340 (+28),
  • артилерійських систем − 7 909 (+1),
  • РСЗВ − 910,
  • засобів ППО − 600,
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 954 (+10),
  • крилатих ракет − 1 567,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 361 (+13),
  • спеціальної техніки − 1 124 (+3).

 

  • Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що 29 листопада українські сили продовжили наземні атаки на лівому березі Херсонської області та просунулися.

Військові аналітики заявили про очевидну неспроможність росії створити згуртовану командну структуру серед сил, які обороняються на східному (лівому) березі Херсонської області. Там продовжує погіршуватися моральний дух і бойові можливості рф.

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що рух поїздів на двох ділянках у Московській області був паралізований внаслідок спеціального заходу, здійсненого спільно з Рухом опору.

«На території держави-агресора росії частішають збої в роботі залізниці. Серйозні ускладнення логістики через затримку поїздів на території в рф спричинені виведенням з ладу залізничних релейних шаф».

В останні дні листопада на важливих ділянках російської залізниці у Московській області згоріли два об’єкти - релейні шафи - поблизу населеного пункту Лазєнкі Новопєрєдєлкінского району та поблизу населеного пункту Артєм’єво міського округу Домодєдово. Внаслідок спеціального заходу, реалізованого спільно з Рухом опору, рух поїздів на вказаних ділянках було паралізовано.

«Вогонь, хаос і параліч на російській залізниці - ще один наслідок російської злочинної війни проти України», - наголосили у ГУР.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський відвідав Куп’янський напрямок фронту, поговорив із військовими та вручив нагороди.

Глава держави звернувся до військових командирів та відзначив бійців нагородами.  

«Передовий командний пункт оборонців Куп?янська. Честь – відвідати та нагородити воїнів. Бійці на Куп’янському напрямку захищають мирне життя українців – людей Харківщини. Я дякую воїнам за службу, за захист нашої держави! Бажаю перемоги, бути міцними й не втрачати ініціативи».

  • Президент України Володимир Зеленський у межах робочої поїздки до Харківської області ознайомився з організацією навчання школярів на станції Харківського метрополітену «Університет».

Глава держави відвідав класи, де тривали уроки. Він поспілкувався з дітьми й поцікавився подробицями навчання.  

Володимир Зеленський відзначив нагородами та почесними званнями педагогічних працівників Харківщини.

«Я хочу вам усім подякувати за те, що Харківщина не порожня, за те, що тут є прекрасні діти, люди різних професій. Безумовно, є ви – вчителі. Якщо є школа, навіть така креативна, є й життя».

  • Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявляє, що звернувся до міжнародної спільноти із закликом допомогти повернути в Україну дитину, незаконно вивезену з Херсона і всиновлену російським депутатом Сергієм Мироновим і його дружиною.

Уповноважений із прав людини наголосив, що вперше зафіксовано факт всиновлення зі зміною імені й прізвища дитини.

«Примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу – це геноцид. Таким чином, принаймні це вже є підставою для чергових ордерів! Міжнародна спільнота має відреагувати на воєнний злочин росіян і допомогти повернути викрадених росією дітей».

  • Від початку повномасштабної війни майже 7820 українських бізнесів змінили регіон своєї реєстрації.

Найпопулярнішим напрямком для переїзду став маршрут із Києва до Одещини. А переважна більшість релокованих підприємств (44%) представляють сферу оптової торгівлі, також у топі – компанії у сфері будівництва та нерухомості.

У топ-3 регіонів, звідки підприємці переїздили від початку повномасштабної, також потрапили Дніпропетровщина (11%) та Донеччина (8%).

Водночас Київ також очолює перелік регіонів, куди переїжджають компанії - 22% від загальної кількості релокантів обрали саме столицю.

  • Перша леді України Олена Зеленська увійшла у цьогорічний список з 25 найвпливовіших жінок світу за версією видання Financial Times.

Зеленську у список найвпливовіших жінок додала прем’єрка Естонії Кая Каллас. У своєму коментарі вона зазначила, що її найбільше в Зеленській захоплює чесність.

За словами Каллас, «як і її чоловік, Зеленська стала світовим символом стійкості».

«Її лідерство у вирішенні питань психічного здоров'я українців під час війни є життєво важливим... Зараз світ повинен прислухатися до Зеленської і дати Україні те, що їй потрібно, щоб перемогти росію та покласти край стражданням».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін цього року не скасував «пряму лінію з народом» та велику пресконференцію, однак створив «бойову групу», яка відкидатиме питання для «прямої лінії», що «сіють паніку і не мають стосунку до реальності».

«Пряма лінія з народом» та велика пресконференція путіна заплановані на 14 грудня.

Спеціальну бойову групу, яка буде «боротися з фейками і втручанням опонентів», сформували з представників усіх регіонів. Вона буде цензурувати питання диктатору.

  • путін підписав закон про продовження мораторію на виплату компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР, заощадження яких «заморожено» радянським урядом у 1991 році, а потім згоріли в гіперінфляції 1990-х.

Згідно із законом, ухваленим у 1995 році, право на повне відшкодування своїх грошей з боку держави мають усі, хто тримав вклади в Ощадбанку до 20 червня 1991 року, а також люди, у кого у власності перебували державні цінні папери СРСР та РРФСР до 1 січня 1992 року. року.

Як компенсацію громадянам планувалося видати боргові зобов'язання уряду рф, а для визначення суми використовувати «борговий рубль», який враховував би накопичену за роки інфляцію.

Процес виплати компенсацій було припинено у 2003 році, і з того часу мораторій продовжується щорічно. Підписаний путіним закон – 20-й поспіль – відкладає рішення до 2027 року.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що держава не має «джерел фінансового забезпечення» для того, щоб розплатитися за радянськими вкладами.

Згідно з фінансово-економічним обґрунтуванням до закону, для виплат у 2024 році потрібно було б 61,8 трлн рублів - сума, яка в 1,7 раза перевищує розмір федерального бюджету і дорівнює 40% національного ВВП.

Зате на ведення війни і фінансування путінських друзів Кремль завжди знаходив гроші.

  • Низка найбільших російських компаній можуть виявитися неспроможними розплатитися за боргами перед своїми кредиторами через різке підвищення ставок. Про це попередив Центробанк рф.

За оцінкою регулятора, у проблемній зоні перебувають щонайменше 14 великих компаній із сукупним боргом на 650 млрд рублів. Їм 2024 року може знадобитися реструктуризація кредитів.

Зараз, за оцінкою Центробанку, 60% найбільших компаній нафтогазової галузі, металургії та хімічної промисловості мають кредити за «плаваючими» ставками. Вартість обслуговування цього боргу збільшується разом із ключовою ставкою Центробанку, яка у 2023 році була підвищена вдвічі — з 7,5% до 15% річних.

Аналітики вважають, що на грудневому засіданні ЦБ може піти на подальше посилення політики та підняти ставку аж до 17%. Причина — прискорення інфляції, яка вже наприкінці листопада перевищила річний прогноз регулятора — 7,54%.

  • Кількість росіян, які прострочили кредити та позики на термін 90 днів і більше і наблизилися до банкрутства, досягла 9,79 млн. у листопаді 2023 року.

За рік кількість таких позичальників зросла на 11%, а їхня загальна заборгованість збільшилася з 5,68 трлн до 6,33 трлн руб.

Згідно з останніми даними Центробанку, загальна кількість позичальників у банках та МФО на 1 липня 2023 року оцінювалася в 47 млн осіб (зростання на 2 млн осіб за півріччя). Таким чином, частка можливих банкрутств становить майже 20% від загальної кількості позичальників.

  • У росії продовжуються інциденти із дивними пожежами та вибухами. Цього разу вибух зафіксовано на Байкало-Амурській магістралі, яка розташована у Бурятії на ділянці магістралі в Північномуйському тунелі ім. Бессолова.

Очевидці повідомляють про 4 вибухи, коли магістраллю рухався вантажний поїзд.  

Зазначається, що це фактично єдиний серйозний шлях залізничного сполучення між рф та Китаєм. Наразі цей шлях паралізовано. При цьому російська сторона офіційно повідомляє про «задимлення».

У російських телеграм-каналах уточнюють, що цистерна з паливом загорілася під час руху вантажного потяга з 50 вагонами: у складі було 44 цистерни з паливом, зокрема авіаційним.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Країни ЄС узгодили пропозицію Єврокомісії надати Україні 50 мільярдів євро кредитів і грантів упродовж наступних чотирьох років.

Про це заявив європейський комісар з питань бюджету Йоганнес Ган.

Пропозиція Європейської Комісії не оскаржується жодною із країн ЄС.

Уряди ЄС ведуть переговори щодо перегляду довгострокового бюджету блоку з 27 країн після того, як Єврокомісія запропонувала країнам ЄС надати додаткові кошти до спільного бюджету, більшу частину з яких призначено для України.

  • Українська та декілька інших делегацій залишили зал засідань міністерської зустрічі ОБСЄ у Скоп'є під час виступу глави МЗС Росії Сергєя Лаврова.

Українська делегація у повному складі вийшла з зали, коли російський міністр почав свій виступ. При цьому Україну підтримали й кілька інших делегацій.

Після завершення виступу Лавров одразу залишив зал засідань.

  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз повинен враховувати військові потреби України, визначаючи майбутню стратегію оборонної промисловості ЄС.

«Наша стратегія може бути повною лише тоді, коли вона також враховує потреби України і її промисловий потенціал».

У виступі на щорічній конференції Європейського оборонного агентства Фон дер Ляєн заявила, що Україна повинна бути інтегрована в оборонні програми ЄС, щоб допомогти задовольнити її потреби у війні проти російського вторгнення.

«Першим кроком для досягнення цього є залучення України до процесу консультацій щодо Промислової стратегії … Це має призвести до інтеграції України в деякі з наших оборонних програм, за згодою Європейського парламенту і Ради ЄС, де це необхідно».

  • Франція продовжуватиме надавати військову допомогу Україні у 2024 році, зокрема збільшить постачання боєприпасів для ЗСУ.

Під час зустрічі української та французької делегацій у Києві йшлося про можливості посилення співпраці в оборонній сфері та налагодження логістичного забезпечення між країнами.

Сторони обговорили нагальні військові потреби та види зброї, якими Франція може допомогти українському війську.

  • Нідерланди нададуть Україні у 2024 році додатковий пакет допомоги розміром у 2,5 млрд євро. Про це заявила міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот.

«Нідерланди продовжуватимуть підтримувати Україну усіма можливими засобами так довго, як це буде потрібно. І Нідерланди раді оголосити, що ми допоможемо Україні додатковим пакетом підтримки у розмірі 2,5 млрд євро на 2024 рік».

Глава МЗС Нідерландів наголосила, що росія, розв'язавши війну проти України, розтоптала статут ООН та основні принципи ОБСЄ, викладені в Гельсінському Заключному акті.

«Тільки росія може зупинити цю війну. Український народ мужньо захищає свою територію, свій суверенітет і свою свободу», - заявила Брюїнс Слот.

  • Сенатори США представили законопроєкт про арешт активів російських олігархів, гроші з яких спрямують на допомогу Україні.

Законопроєкт дозволить уряду США швидше конфіскувати активи російських олігархів, які потрапили під санкції. Доходи від цих активів будуть спрямовані на відновлення України.

«Цей закон забезпечує чіткий механізм для прискорення конфіскації незаконних активів, пов'язаних із путіним, та переведення цих коштів на підтримку України. путін та його поплічники нестимуть відповідальність за заподіяні ними смерті та руйнування», - заявив конгресмен Вілсон, один із творців закону.

  • Глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон закликав західних союзників колективно збільшити виробництво зброї, щоб допомогти Україні на шляху до перемоги у війні проти рф.

Кемерон зазначив, що НАТО здатний протриматись довше у підтримці України, ніж на це сподівається рф, додавши, що сукупна економічна міць Альянсу в 30 разів перевищує російську.

Глава британського МЗС закликав країни-члени Альянсу використати свою колективну перевагу для надання Україні достатньої кількості зброї.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему