24 Листопада 2023
Новини

Яка ситуація на польсько-українському кордоні станом на 24 листопада

Яка ситуація на польсько-українському кордоні станом на 24 листопада

На території Польщі станом на ранок на в'їзд в Україну очікують близько 3700 вантажівок.

Про це з посиланням на польських прикордонників повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в етері "Суспільне. Спротив". За його словами, найбільше вантажівок очікують на в’їзд до пунктів пропуску "Шегині" та "Краківець".

За словами Андрія Демченка, від ранку, 24 листопада, польські страйкарі продовжують блокувати чотири пункти пропуску. Це — "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Гребенне" та "Шегині-Медика", який заблокували напередодні, 23 листопада.

"Якщо ж більш предметно розглядати пункт пропуску "Шегині", то за інформацією, яку ми маємо, такі дії мають відбуватися з 23 по 26 листопада і тривати від 9 ранку до 20:00. Вчора ввечері (23 листопада, — ред.) польські прикордонники повідомили про розблокування руху, а вранці (24 листопада, — ред.) — про його повторне заблокування", — розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, наразі найбільш інтенсивно вантажівки пропускають у ПП "Краківець". ПП "Ягодин" упродовж 23 листопада у обох напрямках перетнули 150 вантажівок. До протестів на кордонах ця цифра була майже в 10 разів більшою. Щодня пропускали 1200-1300 вантажівок.

Також Андрій Демченко нагадав, що раніше Міністерство інфраструктури інформувало про створення штабу з допомоги для водіїв, які очікують на території Польщі. Йшлося про забезпечення їх їжею, медикаментами, паливом і т.д. Також зазначали контакти, куди люди можуть звертатися, щоб озвучити свої потреби.

Нагадаємо, 6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади руху вантажівок долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, щоб повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Учасники блокади заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків – надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

11 листопада стало відомо, що у Польщі на парковці неподалік пункту пропуску "Дорогуськ – Ягодин", очікуючи на перетин кордону помер 54-річний водій вантажівки з України.

А 23 листопада у Польщі на стоянці неподалік пункту пропуску "Корчова-Краківець", де відбувається страйк польських перевізників, помер ще один український водій.

Посол України в Польщі Василь Зварич 23 листопада оголосив про офіційну ноту польському МЗС через смерть уже другого українського водія на кордоні через страйк польських перевізників.

Вранці, 23 листопада, польські страйкарі розпочали блокаду четвертого пункту пропуску — "Медика", який суміжний з українським ПП "Шегині". До протестувальників долучилися фермери. Страйкарі вимагають відновити дозвільну систему для українських перевізників, адже ті створюють їм конкуренцію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: митниця, акція протесту, польща
В тему

Останні матеріали