24 Листопада 2023
Новини

Смерть водіїв на кордоні: Україна звернулася до Польщі з офіційною нотою

Смерть водіїв на кордоні: Україна звернулася до Польщі з офіційною нотою
Після смерті другого водія на кордоні Україна звернулася до Міністерства закордонних справ Польщі з черговою офіційною нотою - вимогою розблокувати рух вантажівок.

Про це в коментарі hromadske розповів посол України в Польщі Василь Зварич. Він наголосив, що відповідні сигнали доведені також до Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі.

«Ми закликаємо польську владу до рішучих дій із розблокування руху й недопущення, щоб українські, польські та іноземні водії вантажного автотранспорту простоювали в багатокілометрових чергах без належних для цього умов — ставали заручниками дій організаторів протесту», — заявив Зварич.

Посол додав, що обмеження вантажного руху польськими протестувальниками створює загрозу життю та здоров’ю людей, спричиняє значну загрозу безпеці та порядку руху на дорогах, а отже, згідно з польським законодавством, дає підстави для розпуску страйку.

«Кожен має право на протест і відстоювання своєї позиції. Але обрана цього разу форма, час і тривалість зібрання, у складних погодних умовах, створює реальну загрозу життю і здоров’ю, а також безпеці людей», — підкреслив Зварич.

Нагадаємо, віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив про смерть двох українських водіїв під час блокади кордону польськими страйкарями.

Один водій помер перед пунктом пропуску «Дорогуськ — Ягодин». Це сталось на парковці міста Хелм, неподалік від пункту пропуску. Відомо, що 54-річний чоловік приїхав на парковку та залишився очікувати там на перетин кордону.

Другий водій помер, коли перебував у черзі, спричиненій страйком польських перевізників, перед пунктом пропуску Корчова.

Причиною страйку стала «надмірна конкуренція» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні. 

Частина протестувальників 13 листопада зустрілася з представниками українського та польського урядів. Однак переговори не розв'язали проблему, і перевізники продовжили блокувати польсько-український кордон.

У відповідь на блокаду українські перевізники провели «попереджувальну акцію» на кордоні з Польщею біля пункту пропуску «Краківець — Корчова» на Львівщині.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, митниця, акція протесту
В тему

Останні матеріали