19 Листопада 2023
Новини

Неявка в ТЦК за повісткою: чоловікам проходять штрафи у Viber

Неявка в ТЦК за повісткою: чоловікам проходять штрафи у Viber

Повістки, відправлені на емейли, поштові скриньки чи месенджері, не вважається дійсним, алеє випадок, коли за неявку до ТЦК за повісткою у Viber чоловіку вручили штраф.

Про те, що робити у такому випадку, пише РБК-Україна із посиланням на адвоката Володимира Крекотня.

«За неявку до ТЦК по повістці, що надіслана у Viber, дійсно можна отримати штраф у розмірі 5100 грн. Розповідаю, як це діє на основі реальної справи», – каже адвокат.

Він заявляє, що ТЦК нібито направила повістку чоловікові у Viber, а той не прийшов у призначене місце та час. У військкоматі не маючи інформації, чи це дійсно номер телефону цього чоловіка і чи дійсно він отримав повістку, виписали йому штраф у розмірі 5100 грн.

«Людина про це дізналась, подала до суду і той визнав, що дії ТЦК є незаконними», – каже адвокат.

За словами Крекотня, хоча представники ТЦК наполягали на тому, що діяли законно, своїм рішенням суд став на сторону чоловіка, скасувавши постанову.

«Суд навів такі ключові позиції: позивач під час складання відносно нього протоколу про адміністративне правопорушення не був присутнім та з протоколом його не ознайомлювали. У зв’язку з цим, чоловік був позбавлений можливості надати пояснення по суті правопорушення, йому не було роз`яснено його процесуальні права, не було ознайомлено з протоколом та не вручено його копію, що, на думку суду, є істотним порушенням прав позивача», – каже адвокат.

Суд наголосив, що оскаржувана постанова винесена на підставі протоколу, складеного з порушенням вимог закону. Отже, така постанова є незаконною.

«За вищезазначених обставин суд дійшов висновку, що оскаржувана постанова є протиправною, підлягає скасуванню, а провадження у справі про притягнення позивача до адміністративної відповідальності – закриттю. А знаєте, що тут найгарніше? На підставі таких постанов людей називають ухиляннями і вносять їх персональні дані у якісь бази», – говорить Крекотень.

Адвокат радить українцям, які опинились у такій ситуації не боятись відстоювати свої права й оскаржувати постанови про штраф у суді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, чоловіки, соцмережі
В тему