19 Листопада 2023
Новини

Блокада кордону з Польщею: для допомоги водіям запустили штаб

Блокада кордону з Польщею: для допомоги водіям запустили штаб
На кордоні запустили штаб для допомоги українським водіям, які не можуть перетнути пункти пропуску через блокаду польських перевізників.

Про це повідомляють на сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Водіїв обіцяють забезпечити їжею, питною водою, медикаментами та пальним. Як зазначили у відомстві, на кордоні вже працює ініціативна команда, яка має 11 тисяч наборів для харчування, питну воду та необхідні ліки.

В Мініфраструктури також наголосили, що за кожним з трьох пунктів перетину кордону закріплений координатор, який збирає інформацію про потреби водіїв. Додатково можна повідомити через Google-форму. Працює також гаряча лінія Укртрансбезпеки — +38 (067) 120 0483.

Крім того, міністерство спільно з профільними відомствами пообіцяло посприяти евакуації водіїв на територію України, якщо виникатиме така потреба.

Штаб працюватиме за підтримки профільних асоціацій та перевізників, доки стабільний рух через пункти пропуску не відновиться.

До слова, як повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в етері телемаратону, станом на ранок 19 листопада у трьох пунктах пропуску — «Ягодин», «Рава-Руська» і «Краківець» — у чергах очікують близько 2900 вантажівок. По 1200 на пунктах пропуску «Ягодин» та «Краківець» та ще 500 автівок на «Рава-Руській».

Водночас, за його словами, через те, що перевізники намагаються обирати інші напрямки для перетину кордону, виникають черги також в пунктах пропуску «Шегині», «Устилуг» та «Смільниця».

Так, у «Шегині» на території Польщі перебуває близько 1300 вантажівок, які очікують можливості проїхати на територію України, і ще приблизно 400 вантажівок — в «Устилузі» та «Смільниці».

Нагадаємо, причиною стала «надмірна конкуренція» після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні. 

Частина протестувальників 13 листопада зустрілася з представниками українського та польського урядів. Однак переговори не розв'язали проблему, і перевізники продовжили блокувати польсько-український кордон.

У травні польські автоперевізники також страйкували, заблокувавши під’їзні шляхи до Дорогуська. Вони вимагали повернути для українських перевізників видачу дозволів на міжнародні вантажні перевезення, а також застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яка в Україні застосовується щодо польських перевізників.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, війна з Росією
В тему