16 Листопада 2023
Новини

Скільки релігійних громад з 24 лютого перейшли до ПЦУ

Скільки релігійних громад з 24 лютого перейшли до ПЦУ
До Православної церкви України з початку повномасштабного вторгнення з української православної церкви (московського патріархату) перейшли 884 релігійні громади.

Про це повідомили в Держетнополітики у відповідь на запит hromadske.

За інформацією обласних та київської міської державних адміністрацій, 884 релігійні громади упц мп змінили свою підлеглість у канонічних та організаційних питаннях на підлеглість релігійним центрам ПЦУ в період із 24 лютого 2022 року до 1 листопада 2023-го.

Водночас у Держетнополітики не знають, скільки священнослужителів «перейшли» від однієї церкви до іншої.

Нагадаємо, у ПЦУ повідомляли, що за місяць повномасштабної війни рф проти України до складу Православної церкви України з московського патріархату офіційно перейшли 28 громад: на Львівщині, Івано-Франківщині, Хмельниччині, Закарпатті, Тернопільщині, Рівненщині, Волині, Київщині та Черкащині.

Для громад, які вирішили розірвати будь-які відносини з московським патріархатом та приєднатися до помісної ПЦУ, Священний Синод ухвалив рішення про порядок прийняття.

ПЦУ закликала архієреїв, духовенство, монастирі та релігійні громади упц мп «послідувати Томосу про автокефалію ПЦУ та увійти в канонічне єднання з Православною церквою України». Там запевняють, що єпархії, які вирішать приєднатися, зберігатимуть свою структуру як єпархії ПЦУ. 

московський патріархат в Україні

Після початку повномасштабної війни очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію рф. Водночас предстоятель упц мп митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії в Україну, висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників упц мп навіть перестала згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

Наприкінці травня минулого року Українська православна церква московського патріархату зібрала Собор у Києві, який, з-поміж іншого, заявив про повну самостійність і незалежність упц. 

Попри це місцева влада позбавила упц мп права на користування земельними ділянками в Сумах, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях, а також ділянкою, на якій розташований кафедральний собор у Тернополі. У Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій та Житомирській областях місцеві депутати проголосували за заборону діяльності упц мп в регіоні.

У Кам'янці-Подільському ухвалили рішення про припинення договорів оренди чи користування упц мп церковними спорудами, які перебувають у державній власності. На Вінниччині розірвали договори оренди майна та землі з упц мп . А ось у Львові припинили діяльність храмів упц мп .

Усе це відбулося після інциденту з побиттям українського військового, який стався у Свято-Покровському кафедральному соборі упц мп у Хмельницькому. Храм після цього теж перейшов до ПЦУ. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: православна церква україни, війна з Росією, релігія
В тему

Останні матеріали