13 Листопада 2023
Новини

Фаріон «здала» ФСБ студента в Криму: омбудсмен звернувся до СБУ

Фаріон «здала» ФСБ студента в Криму: омбудсмен звернувся до СБУ
За фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав мовознавицю Ірину Фаріон на тлі мовного скандалу, уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо неї.

Про це омбудсмен розповів на сторінці у Telegram. 

«Персональні дані в умовах війни — не абстракція, а захист життя і свободи!» — наголосив Лубінець. 

Омбудсмен вважає, що мовознавиця вчинила кримінальний злочин, а також «підіграла» окупантам. 

«Ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа», — прокоментував уповноважений. 

За його словами, розголошення персональних даних хлопця «може мати і вже має наслідки». Ідеться не лише про втручання в його приватне життя, але й загрозу особистій безпеці та життю, додав омбудсмен.  

Нагадаємо, в Telegram-каналі Ірина Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю щодо важливості української мови.

Лист надійшов після скандалу за участю Фаріон: мовознавиця заявила, що «категорично не приймає» те, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. Ця заява викликала хвилю критики на адресу Фаріон. Однак у своєму Telegram мовознавиця публікувала заяви тих, хто став на її бік.

«Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. […] Ви для мене — промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик», — написав хлопець.

Фаріон не приховала імені хлопця та місто, де він навчається, попри зауваження в коментарях. Проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» заявив, нібито завдяки цьому студента знайшли.

Telegram-канал опублікував відео з хлопцем, який відрекомендовується Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, «визнає свою провину» та «відмовляється від своїх поглядів». 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: крим, фсб, сбу
В тему

Останні матеріали