7 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 7 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини  7 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 623 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 36 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетних та 35 авіаційних ударів, здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є поранені серед цивільного населення.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • У тимчасово окупованому Донецьку сьогодні прогриміли вибухи. Унаслідок обстрілу постраждала будівля, в якій росіяни зареєстрували «Центр безпілотних систем» імені терориста Володимира Жоги. Саме там окупанти готували операторів БПЛА.

Як зазначають місцеві пабліки, внаслідок удару є загиблі та поранені. Офіційної інформації поки не надходило.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили 6 артилерійських засобів, 2 пункти управління, склад паливно-мастильних матеріалів, район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, засіб протиповітряної оборони, 2 радіолокаційні станції та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 7 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 306 860 (+890) осіб,
  • танків – 5 293 (+5),
  • бойових броньованих машин − 9 974 (+16),
  • артилерійських систем − 7 410 (+21),
  • РСЗВ − 869 (+2),
  • засобів ППО − 570,
  • літаків − 322,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 557 (+3),
  • крилатих ракет – 1 556,
  • кораблів /катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9 767 (+23) од,
  • спеціальної техніки – 1 049 (+2).

 

  • Британська розвідка вважає, що найдальший удар, завданий Україною в окупованому росією Криму, внаслідок якого було пошкоджено ракетоносій «Аскольд», може змусити рф передислокувати свій флот далі від лінії фронту.

«За повідомленнями українських та російських джерел, 4 листопада 2023 року новозбудований корвет ВМФ росії майже напевно був пошкоджений внаслідок удару під час стоянки на суднобудівному заводі «Залив» у Керчі в окупованому Криму. Корабель «Аскольд» класу «Каракурт», спущений на воду у 2021 році, ще не був введений до складу російського флоту. Цей інцидент стався далі на схід у Криму, ніж більшість попередніх заявлених Україною дальніх ударів.

Здатність України завдати удару по кримській суднобудівній інфраструктурі, ймовірно, змусить росію розглянути питання про передислокацію далі від лінії фронту, що затримає постачання нових кораблів».

  • Терорист і колишній російський офіцер Ігор Гіркін вважає, що російські війська будуть «менш здатними до наступальних операцій, ніж зараз» до весни 2024 року. Про це Гіркін написав із тюрми, де зараз перебуває.

Він заявив, що ситуація для російських сил «поступово погіршується» і що російські сили демонструють зростаючу слабкість (порівняно з можливостями України).

Гіркін стверджував, що російські війська не тільки не змогли розпочати широкі наступальні операції на початку осіннього сезону, але й не змогли завершити навіть обмежені наступальні операції для досягнення оперативно важливих цілей, а саме в районі Куп’янська, Лиману та Авдіївки.

Він підтвердив, що тактичні просування навколо Авдіївки призвели до значних втрат росіян у живій силі.

Гіркін припустив, що зусилля росії з відбиття українських локалізованих атак на лінії фронту та одночасні осінньо-зимові наступальні операції, ймовірно, погіршать наступальний і оборонний потенціал росії до весни 2024 року.

  • Із Куп’янського району в Харківській області в обов'язковому порядку евакуювали вже 190 дітей, аби уберегти від обстрілів з боку російської армії.

Робота над вивезенням дітей у безпечні місця триває. Евакуація дітей на Харківщині, згідно з планом, триватиме протягом 45 діб.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів щоденний селектор, під час якого отримав звіти про надходження боєприпасів, техніки та обладнання за останню добу.

Також він повідомив про початок бойового чергування додаткових систем NASAMS від партнерів. Ці системи підсилять нашу ППО до зими.

Також присутні учасники селектору дані розвідок щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях, у Чорноморському регіоні та в країнах ОДКБ. Служба безпеки України відзвітувала про свої контррозвідувальні заходи.

  • Кабінет Міністрів схвалив угоду, яка дозволить залучити ще 250 млн євро від Європейського Союзу на швидке відновлення.

Ідеться про відбудову мостів, залізниць, шкіл, дитсадків, лікарень, житлових будинків. Також кошти підуть на підтримку українських аграріїв.

За вказані кошти планують купити трансформатори, турбіни, конектори, обладнання для магістральних мереж та багато іншого.

  • Президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО щодо посилення стійкості енергетичної системи.

Указом затверджено низку заходів щодо погашення заборгованостей на ринках електроенергії та газу, розвитку та стимулюванню альтернативної енергетики, створення маневрових потужностей для об'єктів енергетики, обмеження експорту українського газу та нарощуванню імпорту з нетрадиційних для України напрямків тощо.

  • В Україні найближчим часом відкриють новий табір для утримання військовополонених, оскільки їхня кількість постійно зростає, а росія поки не погоджується на обмін, блокуючи процес.

Збільшення кількості військовополонених пов'язане із ситуацією на фронті та погіршенням мотивації російських солдатів.

Умови в новому таборі відповідатимуть усім вимогам норм міжнародного гуманітарного права.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія заявила, що остаточно вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі. Цей документ встановлював юридично обов'язкові обмеження на ключові категорії звичайних військових озброєнь держав-учасниць.

Росіяни традиційно звинуватили США і НАТО, заявивши, що країни Альянсу нібито відкрито обходять групові обмеження договору.

Країни-члени НАТО засудили рішення росії вийти з Договору й оголосили про намір безстроково зупинити свою участь в ньому.

При цьому члени Альянсу залишаються єдиними у своїй відданості ефективному контролю над звичайними озброєннями як ключовому елементу євроатлантичної безпеки.

  • Переважна більшість росіян, на відміну від путінського оточення, не радіє так званому «збільшенню» території рф за рахунок окупації українських земель. Громадяни рф розуміють, що ті гроші, які влада могла витрати на покращення життя в державі, зараз вона тратить на війну й мінімальне підтримання окупованих територій.

Лише 7% росіян вважають, що Москва витрачає замало грошей на утримання зайнятих під час вторгнення територій України. Водночас, згідно з соціологічними опитуваннями, переважна більшість називає надання допомоги так званим «новим регіонам» або достатньою (53%), або надмірною (28%).

Респонденти припустили, що зростання інвестицій в анексовані території загрожує зниженням підтримки російських регіонів. Підтримка переселенців з «нових регіонів» також критикується: учасники опитування вважають, що вони провокують зростання цін на нерухомість.

Фактично російська влада створила для себе інформаційну пастку, адже Москва прагне показати, як багато робить для анексованих регіонів. Через це «патріотична» частина росіян вважає, що допомоги достатньо, а «критична» - що її забагато.

При цьому окуповані області України залишаються лідерами з дотацій із федерального бюджету рф. За часткою дотацій у наповненні бюджету вони випередили традиційних лідерів — Інгушетію та Чечню.

  • Літак очільника МЗС росії Лаврова відмовилися пускати на зустріч глав МЗС ОБСЄ.

Північна Македонія не побачила можливості відкрити повітряний простір для літака підсанкційного російського міністра.

  • Співробітники російської розвідки, вигнані із країн ЄС після вторгнення росії до України, у колективному зверненні поскаржилися путіну. У листі, який публікують ЗМІ, вони висловили невдоволення тим, що в росії для них немає гідної роботи, а для їхніх дітей — місць у школах та дитячих садках.

Офіцери, які служили до війни у дипмісіях, наголосили, що для багатьох сімей переїзд на батьківщину став особистою трагедією.

Багато з вигнаних офіцерів намагалися знайти роботу в російських посольствах у різних країнах світу, але зіткнулися з нестачею місць та конфліктами з колегами із СЗР та ФСБ. Спроби розв'язання проблеми шляхом розширення штатів посольств чи скорочення співробітників МЗС стикаються із опором з боку міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Загальний обсяг зобов'язань донорів щодо грантових внесків до Фонду підтримки енергетики України сягнув понад 322 мільйони євро.

У Міністерстві енергетики повідомили, що із загальної суми на рахунок Фонду фактично переказали 192 мільйони євро від 15 донорів державного та приватного секторів з різних держав. Решта суми – анонсовані внески, які очікуються на рахунку Фонду найближчим часом.

Фонд підтримки енергетики України став ефективним інструментом для залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання.

При міністерстві функціонує робоча група з питань організації гуманітарної допомоги в енергетичній галузі. Вона працює над обробленням запитів на необхідне енергетичне обладнання та паливо від компаній паливно-енергетичного комплексу. Робоча група вже схвалила запити на закупівлю обладнання і палива на суму в понад 310 мільйонів євро.

  • Міністерка фінансів США Джанет Єллен, міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен та директорка агентства США з міжнародного розвитку Саманта Пауер у своєму листі закликали Конгрес затвердити виділення Україні $11,8 млрд бюджетної підтримки.

Ключові посадовці адміністрації Джо Байдена пояснюють, що пряма бюджетна підтримка України нерозривно пов'язана з її успіхами на полі бою, забезпечуючи функціонування уряду та економіки і дозволяючи Україні зосередити свої ресурси на обороні.

  • Підтримка «Групою семи» України у війні з росією не залежатиме від загострення конфлікту на Близькому Сході. Про це заявила Японія, у той час як міністри закордонних справ групи готуються провести віртуальні переговори з Києвом під час зустрічі в Токіо.

Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Сполучені Штати і Європейський Союз зустрінуться у столиці Японії 7-8 листопада, щоб обговорити війну росії в Україні та ізраїльсько-палестинську кризу.

«Наша відданість продовженню жорстких санкцій проти росії та рішуча підтримка України не похитнулися, навіть якщо ситуація на Близькому Сході загострюється», – заявила глава МЗС Японії Йоко Камікава.

  • Данія виділяє Україні пакет допомоги обсягом 40,2 млн євро на потреби відбудови, у тому числі на забезпечення опалення у Миколаєві.

Кошти підуть, серед іншого, на 20 мобільних опалювальних бойлерів для Миколаєва, а також ремонт його централізованої системи опалення.

  • У Міноборони Нідерландів заявили, що передали п’ять нідерландських винищувачів F-16 Європейському навчальному центру F-16 (EFTC) у Румунії.

Літаки призначені для підготовки румунських та українських пілотів.

Нідерланди виступили з ініціативою створення EFTC і надають для нього від 12 до 18 літаків F-16. Винищувачі залишаються власністю Нідерландів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему