7 Листопада 2023
Новини

Фаріон заявила, що не може назвати українцями бійців, які розмовляють російською

Фаріон заявила, що не може назвати українцями бійців, які розмовляють російською
Українська мовознавиця та екснардепка Ірина Фаріон сказала, що не може назвати українцями російськомовних українських військових, зокрема бійців бригади «Азов».

Це викликало обурення серед українських військовослужбовців. Про це вона заявила у програмі «Рандеву з Яніною Соколовою», - пише hromadske.

Журналістка Соколова зазначила, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.   

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть "рускими". Чому вони такі очманілі? [...] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — наголосила мовознавиця. 

Вона заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм «заважає» дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна. 

Чимало військових та громадських діячів обурилися через заяву мовознавиці. Зокрема, заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон. Журналіст, історик та військовослужбовець Вахтанг Кіпіані також обурився заявою мовознавці: він переконаний, що Фаріон не нестиме відповідальності за свої слова, адже «знецінювати і зневажати військовослужбовців — це не боляче».

Водночас народний депутат Єгор Чєрнєв сказав, що своїми словами Фаріон «поставила знак рівності» між окупантами й тими, хто жертвує своїм життям, боронячи Україну.

«На моє переконання, ця особа вже тривалий час цілеспрямовано та системно працює на розкол суспільства й розпалювання ворожнечі між українцями», — заявив Чєрнєв.

Він вважає, що її дії становлять загрозу національній безпеці України. Тож як заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки він закликав Службу безпеки України здійснити перевірку висловлювань колишньої народної депутатки.

Ірина Фаріон — українська мовознавиця, блогерка та колишня народна депутатка від консервативно-націоналістичного Всеукраїнського об’єднання «Свобода». А за часів СРСР була членкинею Комуністичної партії Радянського Союзу.

У Верховній Раді популяризувала ідею важливості української мови, зокрема виступала проти «Закону Ківалова-Колесніченка». Закон від 2012 року, який зрештою визнали незаконним, передбачав офіційну двомовність в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків. Тоді низка обласних та місцевих рад визначили регіональною мовою російську. 

У грудні 2012 року політикиня розкритикувала намір уряду скасувати обов’язковість дублювання фільмів українською, а також неволодіння державною мовою тодішнього глави Кабінету Міністрів Миколи Азарова. Вона звернулася до ексглави уряду: «Мову не знають ті, які або політично упереджені, або розумово відсталі».

На початку повномасштабного вторгнення, у квітні 2022 року, Фаріон розкритикували у соцмережах за її заяву щодо металургійного заводу імені Ілліча у Маріуполі. Тоді вона сказала, що «кати прийшли», оскільки «завод має назву ката». У той час у місті точилися бої українських військових з окупантами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: українська мова, російська мова
В тему

Останні матеріали