3 Листопада 2023
Новини

У мешканки Тернопільщини виявили вірусний гепатит А

У мешканки Тернопільщини виявили вірусний гепатит А
Вірусний гепатит А лабораторно підтвердили в жительки однієї з громад Тернопільщини.
Це вже третій регіон України, де є підтверджені випадки зараження гепатитом під час останнього спалаху. Очільник Тернопільської ОВА Володимир Труш розповів, що пацієнтку госпіталізували до інфекційного відділення однієї з лікарень області.

Гепатит А в жінки підтвердив Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Наразі триває епідеміологічне розслідування, проводяться відбори біоматеріалу контактних людей та із зовнішнього середовища.

Нагадаємо, спалах гепатиту А спершу зафіксували у Вінницькій області. Станом на вечір 2 листопада у регіоні зафіксували 268 випадків зараження (233 лабораторно підтверджених), серед інфікованих — 36 дітей. 92 людини перебувають на стаціонарному лікуванні.

На Вінниччині спалах гепатиту визначили як надзвичайну ситуацію на рівні області. У регіоні посилили протиепідемічні заходи, а мобільні бригади почали екстрену вакцинацію для тих, хто контактував із хворими на гепатит A.

Випадки гепатиту А також фіксували в Івано-Франківській області, але влада регіону каже, що вони поодинокі. За жовтень і листопад діагноз «гепатит А» підтвердили у 13 людей, 8 пацієнтів зараз перебувають в інфекційній лікарні.

Як пише МОЗ, це захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів B і С, гепатит A не провокує розвитку хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже всі люди, уражені гепатитом A, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет проти хвороби.

Гепатит A найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитися гепатитом A через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє ВООЗ, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалося через воду, фіксуються нечасто.

У домашніх умовах гепатит A найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит A часто називають «хворобою брудних рук». Вірус гепатиту A також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Найчастіше симптоми гепатиту A — це підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: тернопіль, хвороби
В тему