2 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 2 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини 2 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 617 день широкомасштабної збройної агресії проти українського народу з боку російської федерації.

  • російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.
  • Окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 38 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 44 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є поранені серед цивільного населення.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, станцію РЕБ, склад боєприпасів, 8 артилерійських засобів, а також іншу важливу ціль противника.

 

Станом на ранок 2 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 302 420 (+930) осіб,
  • танків – 5 241 (+18),
  • бойових броньованих машин − 9 877 (+43),
  • артилерійських систем − 7 292 (+42),
  • РСЗВ − 850 (+4),
  • засобів ППО − 566 (+3),
  • літаків − 322 (+1),
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 488 (+20),
  • крилатих ракет – 1 549 (+2),
  • кораблів /катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9 658 (+34),
  • спеціальної техніки − 1 032 (+13).

 

  • Британська розвідка вважає, що після втрати кількох ЗРК великої дальності в Україні росії доведеться послабити свою протиповітряну оборону в інших місцях.

Зазначається, що рф, ймовірно, втратила щонайменше чотири пускові установки ЗРК великої дальності внаслідок українських ударів протягом останнього тижня.

Існує реальна можливість того, що, замінюючи знищені системи в Україні, росія послабить свою протиповітряну оборону в інших операційних зонах.

  • Аналітики ISW порівняли начальника російського Генштабу Валерія Герасимова та українського головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Експерти вважають, що Двома чоловіками є значний контраст – генерал російської армії робить і ті ж помилки, на відміну від українського.

Американські аналітики зазначили, що Залужний, попри паритет російських сил, знає, як це подолати.

«Залужний запропонував низку конкретних тактичних рішень, які створили умови для ведення позиційної війни, що, на його думку, дозволить Україні подолати військовий паритет з російськими силами».

Щодо Герасимова, то він не робить висновки із попереднього досвіду. Аналітики ISW заявляють, що він несе остаточну відповідальність за провал наступу на Авдіївку.

«Нинішня ситуація біля Авдіївки є мікрокосмом ширшої неспроможності російського Генштабу засвоїти та поширити уроки, засвоєні російськими військами під час попередніх невдалих наступальних зусиль в Україні, іншим угрупованням сил на всьому театрі дій».

  • Упродовж жовтня «Армія дронів» уразила 175 ворожих танків, 245 гармат і 90 самохідних артилерійських установок.

Загалом за місяць кількість ураженої техніки сягнула 1056 одиниць. Також уражено понад 590 одиниць особового складу.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів щоденний селектор, де обговорили ситуацію на фронті, забезпечення ЗСУ снарядами та технікою, а також звіти розвідок.

«Отримав інформацію щодо ситуації на фронті. Була спроба противника наступати на Вугледарському напрямку, але наші воїни зупинили її, завдавши ворогу тяжких втрат: десятки одиниць техніки, багато вбитих і поранених. Також тривають оборонні дії в Авдіївці та наші наступальні операції на півдні».

Президент заслухав звіти Міноборони щодо надходження снарядів, ракет і техніки та звіти розвідок щодо ситуації на фронті, на міжнародній арені та в стані ворога.

«Також підсумували результати роботи "зернового коридору" за жовтень. Динаміка позитивна. Фіналізуємо формат страхування для суден, що додасть упевненості нам і перевізникам».

  • Україна відновила морський імпорт завдяки запуску нового транспортного коридору в Чорному морі без росії.

Військово-морські сили ЗСУ наголошують, що зараз це понад 70 суден очікує на вхід і близько 60 на вихід.

Завдяки тому, що процес пішов, страхові ставки в коридорі почали суттєво падати. Крім того, цей канал уже перетворився з експортного в експортно-імпортний.

  • На Харківщині ухвалили рішення про примусову евакуацію дітей з 66 населених пунктів, зокрема прифронтових.

«Через складну безпекову ситуацію на Харківщини схвалено примусову евакуацію 275 дітей з їхніми родинами із 66 населених пунктів. Її проведуть із Кіндрашівської, Куп’янської, Курилівської, Петропавлівської, Дворічанської та Вільхуватської територіальних громад Куп’янського району Харківської області», - зазначили в Мінреінтеграції.

Евакуацію планують провести протягом 45 діб. Мінреінтеграції повідомляє, що діти мають бути в супроводі одного з батьків або ж опікуна. Їх забезпечать безоплатним прихистком, гуманітарною допомогою, психологічною підтримкою тощо. Розгорнуто збірний і приймальний пункти евакуації.

  • У Києві та в інших регіонах України силовики заблокували діяльність понад 20 осередків псевдорелігійної секти «АллатРа», яка діяла на користь російських спецслужб.

Учасники секти виправдовували збройну агресію росії, просували ідею про створення «союзу слов’янських народів» та закликали обстрілювати українську цивільну інфраструктуру. Осередки «АллатРи» були в кожному обласному центрі України.

Лідери секти незаконно виїхали за кордон ще навесні 2022 року. Керівництву та учасникам угруповання планують повідомити про підозру у держзраді. Їм загрожує до 15 років ув'язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська влада продовжує «закручувати гайки» на валютному ринку, щоб утримати від подальшого падіння рубль, який після девальвації 2023 року увійшов до топ найслабших валют світу.

Слідом за президентським указом про обов'язковий продаж валютного виторгу, який поширюється на чотири десятки найбільших російських експортерів, чиновники готують драконівські штрафи для тих, хто продовжить приховувати валюту від держави.

У разі відмови конвертувати валюту в рублі, як того вимагає указ путіна, експортерам доведеться віддати від 75% до 100% захованої виручки. Такий законопроект до Держдуми внесла група депутатів та сенаторів.

  • Спіраль інфляції продовжує розкручуватися в російській економіці, незважаючи на різке підвищення ключової ставки ЦП.

Частка компаній, які планують підняти відпускні ціни на свою продукцію, збільшується четвертий місяць поспіль і досягла максимуму з перших місяців війни. Про це йдеться в жовтневому опитуванні ЦБ рф.

Рівень інфляційних очікувань бізнесу, за оцінкою Центробанку, досяг 24,3% — на стільки кількість підприємств, які планують підвищення цін, перевищила кількість тих, хто має намір тримати їх стабільними чи знижувати.

Якщо виключити інфляційний шок березня-квітня 2022 року, коли темпи розгону інфляції встановили рекорд із 1990-х, ЦБ жодного разу за останні 10 років не фіксував у бізнесу настільки високої готовності долучитися до «цінових перегонів».

Роздрібні мережі, згідно з опитуванням ЦБ, готуються в найближчі три місяці до підвищення цін на 13,8% у річному вираженні. Це більш ніж удвічі вище за офіційну споживчу інфляцію.

  • У росії серйозно злякалися, що їхні громадяни підтримують ЗСУ. Як наслідок – путін підписав закон, що надає право на швидке блокування сайтів, які збирають кошти для підтримки ЗСУ.

Зазначається, що закон був розроблений комісією з розслідування фактів іноземного втручання.

Показово, що кримінальним кодексом рф уже передбачено відповідальність за такі "діяння", аж до довічного позбавлення волі. Зокрема, в рф заборонено надавати фінансову та матеріально-технічну допомогу іноземній державі, спрямовану проти безпеки росії.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німеччина передала українським захисникам новий пакет військової допомоги, до якого увійшли 12 бронетранспортерів (тип не вказано), 2 радари TRML-4D для зенітно-ракетних комплексів IRIS-T, сім розвідувальних дронів Primoco ONE та дві системи самозахисту для гелікоптерів AMPS.

В Україну також було доставлено 5 надводних дронів, 32 термінали супутникового зв'язку, 5 тягачів та 4 напівпричепи, 12 вантажівок типу MAN TGS та 30 тисяч комплектів зимового одягу.

Крім того, Німеччина готується передати 25 танків Leopard 1A5, постачання яких було профінансовано разом із Данією.

  • Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок підтримала заплановане на грудень рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до Євросоюзу.

У виступі на конференції в Берліні Бербок заявила, що розширення ЄС стало "геостратегічною необхідністю" через агресивну війну росії проти України та що Євросоюзу для цього необхідно провести "болючі реформи".

«Ми хочемо бачити Україну членом нашого Європейського Союзу, і я переконана, що Європейська рада у грудні надішле цей сигнал».

Бербок наголосила, що у розширеному складі ЄС стане сильнішим лише у тому випадку, якщо «зробить те, що так довго не наважувався зробити», — перегляне та переосмислить те, як він функціонує.

  • Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділить Україні гроші на два проєкти відновлення; перші два транші по 100 млн євро з запланованих загальних 450 млн євро можуть бути затверджені до кінця 2023 року.

У Мінвідновлення зазначають, що кошти будуть розподілені на два проекти. Перший - Ukraine Recovery III FL (250 млн євро, перший транш – 100 млн євро). Кошти будуть спрямовані на фінансування критично важливої соціальної та міської інфраструктури. Йдеться про відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії, та будівництво нової базової інфраструктури для забезпечення гідних умов життя для переміщених осіб та приймаючих громад.

Другий - Ukraine Water Recovery FL (200 млн євро, перший транш – 100 млн євро). Кошти у межах цього проєкту будуть спрямовані на фінансування інвестицій у критично важливу водну інфраструктуру в районах, які безпосередньо постраждали від війни або в яких проживає значна кількість ВПО. Йдеться про відновлення водопостачання та водовідведення, включаючи заходи, спрямовані на подолання наслідків руйнування Каховської дамби.

За умови остаточного затвердження Радою директорів ЄІБ та Комітетом донорів EU4U, перші транші у розмірі 100 млн євро будуть підписані до кінця цього року.

  • Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США оголосило про масштабний пакет санкцій проти 130 фізичних та юридичних осіб, які допомагають росії постачати технології для військового виробництва.

Ідеться про обмеження проти компаній із Туреччини, Китаю та Об’єднаних Арабських Еміратів, через які рф імпортувала технології, обладнання та інші засоби, необхідні для підтримки й обслуговування свого військово-промислового комплексу.

Окремий блок свіжих санкцій Мінфіну США охоплює десятки військово-промислових компаній рф, які виробляють, імпортують, продають і ремонтують промислове обладнання, верстати, запчастини, обладнання для російських компаній.

Крім того, США розширили санкції проти технологічного й банківського сектора росії, причетного до фінансування, дослідження, розробки й імпорту передових технологій.

Окремо Державний департамент США запровадив близько 100 санкцій, спрямованих на майбутнє виробництво енергії та доходи росії, металургійний та гірничодобувний сектор, оборонні закупівлі, а також на тих, хто бере участь у підтримці військових зусиль російського уряду та іншій зловмисній діяльності.

  • Республіка Кіпр стала 30-ю країною, яка приєдналася до Вільнюської декларації G7 щодо гарантій безпеки для України.
  • Ще три американські штати – Вашингтон, Мериленд і Аризона – визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Станом на сьогодні уже 31 американський штат видав відповідні прокламації про визнання Голодомору геноцидом.

Загалом Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти близько трьох десятків країн світу, а також Європейський парламент і Парламентська асамблея Ради Європи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему