30 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 30 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 30 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 614 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Сьогодні вночі російські війська атакували Україну 12-ма ударними БпЛА типу "Shahed" та двома керованими авіаційними ракетами Х-59.

Усі 14 повітряних цілей противника знищила наша ППО, зокрема у межах Миколаївської, Херсонської Кіровоградської, Черкаської, Житомирської, Хмельницької та Дніпропетровської областей.

  • Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 7 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що в районі Бахмута Донецької області російська війська суттєво посилили своє угруповання й перейшли від оборони до активних дій.

«На сході обстановка залишається складною. Ворог не полишає спроб домогтися успіхів і щоденно атакує наші позиції. Особливу активність проявляє в районі Куп'янська, де намагається просунутися вперед одразу на кількох напрямках».

Командувач Сухопутних військ зазначив, що росіяни намагаються зупинити просування українських військ і відновити втрачене положення, використовуючи десантні підрозділи. Також на окремих ділянках використовують штурмові групи зі складу загонів "Шторм Z".

«Дії противника підтримуються щільним вогнем артилерії та мінометів. Постійно збільшується застосування дронів-камікадзе. Водночас завдяки професійним і злагодженим діям наших воїнів ворог зазнає великих втрат і не може досягти поставлених цілей».

  • У ЗСУ підтвердили успішне ураження вночі стратегічного об’єкту російської ППО на заході окупованого Криму.

Зранку російські опозиційні ЗМІ повідомили, що 17 військовослужбовців Міноборони рф дістали поранення внаслідок нічної атаки на ракетно-зенітний полк ППО неподалік села Оленівка, що на заході Криму.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили засіб протиповітряної оборони, 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів та ще 6 інших важливих цілей противника.

 

Станом на ранок 30 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 299940 (+860) осіб,
  • танків – 5190 (+15),
  • бойових броньованих машин – 9775 (+17),
  • артилерійських систем – 7202 (+14),
  • РСЗВ – 834,
  • засобів ППО – 559 (+1),
  • літаків – 321 (+1),
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5419 (+20),
  • крилатих ракет – 1544,
  • кораблів /катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9555 (+23),
  • спеціальної техніки – 1014 (+2).

 

  • Military Media Center підрахував, що у період із 23 по 29 жовтня Сили оборони України ліквідували 4430 солдатів рф, що приблизно відповідає кількості особового складу дев’яти батальйонів.

Також російські окупанти за тиждень втратили 85 танків (умовно 3 танкові батальйони); 106 бойових броньованих машин (умовно 3 мотострілкові батальйони); 121 артилерійську установку (умовно 7 артилерійських дивізіонів).

  • Російські пропагандисти повідомляють, що командування загарбників знову змінило керівників угруповання військ «Дніпро» на Херсонському напрямку. На цю посаду призначили командувача повітряно-десантних військ, заступника командувача об'єднаного угруповання військ Михайла Теплінського.

Раніше командувачем угруповання військ "Дніпро" на Херсонському напрямку був генерал-полковник Олег Макаревич.

Аналітики пов’язують ці чергові перестановки з успіхами українських воїнів, які вдало діють на лівому березі Херсонщини.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Американський журнал Time присвятив обкладинку нового номера і статтю Президенту України Володимиру Зеленському.

«Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Ніхто», – сказав глава держави в інтерв'ю після поїздки до США у вересні. Ця цитата потрапила на обкладинку номера за листопад.

Володимир Зеленський не вперше потрапляє на обкладинку цього авторитетного видання, що свідчить про впливовість нашого Президента на світовій політичній арені. 

  • На Рівненській атомній електростанції успішно пройшла неоголошена інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Метою інспекції була перевірка відсутності незаявлених ядерних матеріалів. Зауважень в інспекторів МАГАТЕ не виникло.

  • Другий саміт програми «Зерно з України» відбудеться в Києві 25 листопада.

На полях третьої зустрічі радників із національної безпеки і зовнішньої політики на Мальті на виконання доручення Президента Володимира Зеленського проведено низку двосторонніх зустрічей із радниками лідерів країн-партнерів України.

  • Сьогодні знову спостерігається рух суден по тимчасовому морському коридору. До порту Одеса прямує балкер Seajoy, а до одного з портів Великої Одеси – судно Mohamad Y.

Учора був зафіксований прохід до українських чорноморських портів суден Nikolaos S (до Чорноморська) та Lady Jasmin. Станом на 27 жовтня тимчасовим коридором скористувалися на вхід 54 судна і 37 – на вихід.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в інфополі більше не з’являються "мирні пропозиції" які передбачають відмову від частини українських територій або піти на інші поступки рф. Основою для обговорень є українська формула миру.

Глава МЗС також наголосив на тому, що зараз відбувається зростання залученості держав світу до обговорення Формули миру Президента Володимира Зеленського.

«15 держав брали участь у переговорах у Копенгагені в червні, 42 – у серпні у Джидді, а зараз на Мальті вдалося зібрати вже 66 держав і міжнародних організацій... Зверніть увагу: за ці ж пів року з інфополя зникли численні "мирні" ініціативи, які пропонували Україні то відмовитися від територій, то щось обміняти, то ще якісь неприйнятні речі».

За словами міністра, нині в центрі всіх дискусій – справедлива та чесна українська Формула миру, які повністю відповідає принципам Статуту ООН і ключових резолюцій Генасамблеї.  

Крім того, зустріч на Мальті зруйнувала два міфи: перший - про зниження уваги до України на тлі подій на Близькому Сході, другий - про нібито втрату Україною підтримки так званого Глобального Півдня.

«Кількість учасників зросла, як і кількість країн з-поза меж Європи та Північної Америки. У Формулі є місце для всіх. Але немає місця для псевдопацифізму».

  • У Міністерстві закордонних справ України звинувачення російської сторони на адресу України в причетності до подій в Дагестані назвали спробою «перекласти відповідальність з хворої голови на здорову».

МЗС вважає, що події в Махачкалі відзеркалюють глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт та суспільства.

«Погрози розправитися із євреями – наслідок роботи російської державної пропаганди, яка десятиліттями культивувала серед росіян почуття ненависті до інших народів. Пригадаємо, що не так давно президент путін та міністр закордонних справ Лавров виступали із образливими антисемітськими заявами».

Українська сторона переконана, що міжнародна спільнота має рішуче реагувати на прояви расової ненависті в росії та будь-де в світі.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Кремль очікувано звинуватив «колективний Захід» в організації антисемітських погромів у Дагестані. Глава Дагестану Меліков взагалі побачив за всіма цими подіями зрадників, та «бандерівців з України».

Наразі аеропорт Махачкали залишається закритим на тиждень. Є повідомлення, що під час заворушень постраждало близько двох десятків людей.

Тим часом світові ЗМІ після заворушень у Махачкалі вийшли із заголовками «У росії відкрито полювання на євреїв». Звичайно ж, влаштували всі ці погроми саме ті росіяни, які заявляють про якийсь там «український нацизм» і «денацифікацію».

Як влучно зауважив Президент України Володимир Зеленський, події в Махачкалі – це прояв «масово поширеної в росії культури ненависті до інших народів». Він нагадав, що антисемітські висловлювання дозволяли собі і очільники рф, зокрема путін і Сергій Лавров.

«Російський антисемітизм і ненависть до інших націй системні й глибоко вкорінені. Ненависть – це те, що спонукає до агресії й терору».

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) заявляють, що через єврейський погром в Махачкалі Кремлю, ймовірно, буде важко запевнити виборців, що ситуація під контролем, та переконати єврейську аудиторію, що їхні меншини в безпеці, попри зусилля представити рф як релігійно толерантну країну.

Аналітики наголошують, що Кремль, ймовірно, має на меті представити росію як країну, здатну захистити свої релігійні меншини, щоб заслужити прихильність мусульманської та єврейської аудиторії на тлі війни Ізраїлю і ХАМАСу. Також рф намагається применшити напруженість, спричинену все більш ультранаціоналістичною російською православною церквою.

  • Центробанк росії закликав готуватися до нових санкцій, розгону інфляції та стагнації економіки.

За прогнозами, зростання ВВП наступного року може сповільнитись майже до нуля. До кінця цього року темпи зростання споживчих цін прискоряться до 7,5%.

У Центробанку вважають, що російським громадянам знову доведеться «затягнути пояси»: обсяги приватного споживання 2024 року можуть скоротитися на 1-2% і в песимістичному сценарії не повернуться до поточного року навіть 2026-го.

  • Голова "Роскосмосу" Юрій Борисов визнав, що наразі російська модель виробництва космічних апаратів є неконкурентоспроможною порівняно з іншими країнами.

Так, наприклад, у США існують виробничі потужності, що дозволяють створювати близько 3 тис. космічних апаратів щорічно. У Китаї створено шість виробництв, здатних виробляти від 1200 до 1500 супутників на рік. У росії ця кількість обмежується лише 40 апаратами на рік.

  • Міністр оборони рф Шойгу заявив, що росія нібито готова до політичних дискусій щодо «постконфліктного врегулювання щодо України» та «подальшого співіснування із Заходом».

Він цинічно закликав «об'єднати зусилля всіх зацікавлених країн», щоб сформувати «справедливий, багатополярний світопорядок і оновити архітектуру міжнародної безпеки».

За цими красивими фразами насправді ховається намагання росії отримати передишку у кривавій війні, яка виснажує її ресурси та спроби знайти вихід із нинішньої ситуації.

Водночас Україна наполягає, що будь-які переговори можливі тільки після повного виведення російських військ межі України станом на 1991 рік.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністри торгівлі країн «Групи семи» засудили агресивну війну росії проти України та знищення її зернової інфраструктури.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів за підсумками дводенних переговорів в Осаці (Японія).

Міністри G7 заявили, що вони «найрішучішим чином засуджують жорстоку, неспровоковану, невиправдану та незаконну агресивну війну Росії проти України», розв’язану в лютому 2022 року.

Вони розкритикували знищення росією української інфраструктури експорту зерна під час вторгнення, а також рішення Москви в липні в односторонньому порядку припинити свою участь в угоді, яка дозволяє основному експортеру зерна – Україні – безпечно відновити поставки продовольства через Чорне море.

«Міністри країн G7 підтримують право України продовжувати експортувати свою сільськогосподарську продукцію найоптимальнішими маршрутами».

Міністри торгівлі країн «Групи семи» також закликали до «негайного скасування всіх заходів, які надмірно обмежують торгівлю», зокрема імпорт японських продуктів харчування.

  • Німецькі Військово-повітряні сили повідомили, що чергова група українських військових почала навчання на комплексах протиповітряної оборони Patriot у ФРН.

У кількатижневому навчанні бере участь 61 український військовий та 10 перекладачів.

  • Державна видобувна компанія «Укрнафта» підписала з American Petroleum Institute (API) Меморандум про взаєморозуміння.

Документ дозволить «Укрнафті» залучити до розвитку української нафтової промисловості найкращі зразки світових технологій. Це один із ключових проектів трансформації компанії в найближчі роки, що зрештою дозволить Україні здобути бажану енергетичну незалежність.

Підписана угода підтверджує зобов'язання обох сторін посилювати енергетичну незалежність України та її відхід від російських стандартів, обладнання та операцій.

  • Корейська промислова компанія SsangYong готова приєднатись до проєктів відновлення в Україні.

Очікується, що SsangYong виступить експертом у будівництві, а також безпосередньо братиме участь у будівельних проєктах.

У межах візиту делегації SsangYong показали чотири активні проєкти з відбудови житлових будинків у Бучі та Макарові Київській області.

  • Фінляндія готує новий пакет допомоги Україні, який націлений на захист критичної інфраструктури в осінньо-зимовий період.

Повідомляється, що допомога Фінляндії найбільше сфокусована на посиленні спроможностей українських рятувальників.

  • Азербайджан відправив Україні нову партію гуманітарної допомоги. Перша партія включає понад 555 тис. метрів електричних кабелів та дротів.

Чергові частини передбаченої допомоги загальною вартістю 7,6 млн доларів США, планується відправити найближчим часом.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему