30 Жовтня 2023
Новини

У Запоріжжі чоловік встановив камери на дорогах, аби стежити за колонами ЗСУ

У Запоріжжі чоловік встановив камери на дорогах, аби стежити за колонами ЗСУ
У Запоріжжі затримали російського агента, який встановив приховані вебкамери на дорогах регіону, аби збирати інформацію про колони українських військових, які відправлялися на передову.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Одним із перших завдань фігуранта був збір відомостей про місцеве обласне управління СБУ, кажуть правоохоронці. Так він потрапив у поле зору внутрішньої безпеки та контррозвідки української спецслужби.

Слідчі встановили, що для відстежування колон Збройних сил України зловмисник встановив уздовж основних автошляхів Запорізької області власні приховані вебкамери.

Агент встановив вебкамери у локаціях, на які йому вказав «куратор» з фсб рф. За виконання цього завдання російська спецслужба переправила на банківську картку фігуранта 30 тисяч гривень.

За даними СБУ, найбільше росію цікавила інформація про рух колон важкої бронетехніки та артилерії ЗСУ, які залучені до контрнаступальних операцій на південному фронті.

Щоб замаскувати відеопристрої, він закріплював їх на опорах зовнішнього освітлення доріг. Вебкамери мали здійснювати безперервну онлайн-трансляцію для співробітників російських спецслужб.

Однак співробітники СБУ виявили і деактивували приховані відеопристрої, а чоловіка затримали.

За даними слідства, російським агентом виявився місцевий житель. Наприкінці вересня цього року він дистанційно вийшов на адміністратора прокремлівського Telegram-каналу і запропонував йому свою допомогу у війні проти України. Той вивів чоловіка на зв’язок з представником фсб.

Під час обшуку в помешканні затриманого виявили нову вебкамеру, яку він планував додатково встановити, щоб відстежувати переміщення Сил оборони. Також вилучили мобільний телефон, який фігурант використовував для спілкування з фсб.

Слідчі повідомили чоловікові про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (замах на державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану). Наразі фігурант перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією, сбу, фсб, Відео T1.ua
В тему