27 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 27 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  27 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 611 день з моменту повномасштабного вторгнення російської армії на територію нашої держави.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Сьогодні вночі росія запустила 6 ударних БПЛА типу Shahed у напрямку південних регіонів України та одну балістичну ракету "Іскандер-М" з Воронезької області у напрямку Харківщини.

Наші ППО знищили 5 БПЛА Shahed-136/131 у межах Херсонської та Миколаївської областей.

  • Також повітряне командування «Південь» поінформувало, що 27 жовтня на Миколаївщині були знищили 3 керовані авіаційні ракети х-59, а на Херсонщині – 2 ударні безпілотники «Ланцет».
  • Протягом доби відбулось 47 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 6 ракетного та 8 авіаційних ударів, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, та ще 4 - по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 8 артилерійських засобів, 2 склади боєприпасів та 3 засоби протиповітряної оборони противника.

 

Станом на ранок 27 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 297680 (+560) осіб,
  • танків – 5145 (+4),
  • бойових броньованих машин – 9726 (+11),
  • артилерійських систем – 7162 (+7),
  • РСЗВ – 834,
  • засобів ППО – 556,
  • літаків – 320,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5390 (+1),
  • крилатих ракет – 1538,
  • кораблів /катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9513 (+6),
  • спеціальної техніки – 1011 (+1).

 

  • Державна прикордонна служба України повідомляє, що на кордоні з Білоруссю не зафіксовано переміщення ворожої техніки або військових, яке б свідчило про підготовку до вторгнення. Однак Сили оборони продовжують укріплювати прикордоння.

«Підрозділи Сил оборони мінують місцевість на напрямку кордону з Білоруссю на найбільш загрозливих напрямках, в той же час підрозділи ДПСУ укріплюють безпосередньо лінію держкордону і прикордоння в фортифікаційному відношенні. Наші інженерні групи постійно працюють по всій протяжності кордону з Білоруссю».

Наразі викопано сотні кілометрів протитранспортних ровів, встановлено сотні кілометрів паркану, інших перешкод, і на додачу – фортифікаційні укріплення як поряд кордону, так і в прикордонні. Це сотні вогневих позицій, які включають в себе і бліндажі, траншеї. 

У разі виявлення ворожих ДРГ українські військові відразу відкривають вогонь, аби змусити ворога відійти за лінію держкордону. Також є протидиверсійні резерви, які висуваються на місцевість для того, щоб зачищати напрямок, якщо диверсанти все ж намагаються приховати своє перебування на території України.

  • У мережі повідомляють, що в Севастополі підірвався новий протимінний корабель «Владимир Козицкий».

Завдання розвідувального гідрографічного протимінного корабля проекту 23040Г – пошук морських мін на дні. Очевидно, судно все ж знайшло те, що шукало.

За словами свідків, корабель раптово підірвався на зовнішньому рейді Севастопольської бухти, де перед цим повільно нарізав кола останні кілька днів. Повідомляють, що з машинного відділення повалив дим.

До корабля підігнали буксир і відтягли його у бік Стрілецької бухти.

  • США мають дані про те, що російські командири страчують своїх солдатів, які не хочуть іти в наступ, відступають чи відмовляються виконувати накази.

«Прагнучи досягти тактичних успіхів в Авдіївці та інших місцях на полі бою, росія продовжує нехтувати життям своїх солдатів. Ми вважаємо, що вони понесли тисячі жертв, намагаючись провести цей наступ, деякі з них – за наказом своїх лідерів. У нас є інформація, що російські військові фактично страчують солдатів, які відмовляються виконувати накази. Ми також маємо інформацію про те, що російські командири погрожують розстрілювати цілі підрозділи, якщо ті намагатимуться відступити під вогнем української артилерії», - заявив координатор зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі.

За його словами, російські мобілізовані сили залишаються ненавченими, недостатньо оснащеними і непідготовленими до бою.

Тому, за даними американців, вправність і моральний дух російських новобранців – низькі.

  • Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими повідомляє, що в Україну повернули тіла 50 загиблих українських військових.

Наші загиблі герої будуть поховані з дотриманням усіх почестей.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Глава Української держави висловив вдячність за своєчасну й різнобічну допомогу від Великої Британії, зокрема за нещодавній пакет оборонної підтримки на 100 мільйонів фунтів стерлінгів.

Співрозмовники обговорили ситуацію на фронті.

«росія й далі намагатиметься окупувати весь Донбас. Окупанти здійснили кілька спроб оточити Авдіївку, але щоразу наші воїни зупиняли їх і відкидали назад, завдаючи болісних втрат. У цих спробах ворог втратив щонайменше бригаду», – розповів Володимир Зеленський.

Президент України й Прем'єр-міністр Великої Британії також обговорили подальшу оборонну співпрацю, зокрема щодо посилення української системи ППО ракетами та засобами для боротьби з дронами.

Президент поінформував Сунака про ситуацію в Чорному морі й про дії росії, які створюють небезпеку для цивільного судноплавства.

За словами Глави держави, попри всі загрози «зерновий коридор» продовжить функціонувати. Співрозмовники обговорили подальшу роботу над впровадженням страхування цивільних суден.

Сторони скоординували позиції щодо співпраці на міжнародних майданчиках і збереження міжнародної підтримки України.

  • В Оперативному командуванні «Південь» повідомили, що графіка роботи гуманітарного коридору в Чорному морі наразі не існує, судна курсують тоді, коли дає змогу безпекова ситуація.

Йдеться загалом про роботу гуманітарного коридору, а не лише «зернового коридору», де везуть виключно збіжжя.

Робота морського коридору здійснюється без гарантій міжнародних партнерів, його роботу самостійно забезпечують українські військові. Судна заходять і виходять із коридору лише тоді, коли військові впевнені, що ця операція відбудеться максимально безпечно.

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про розширення можливостей програми «єВідновлення» - відтепер українці, які зробили ремонт пошкодженого житла за власний кошт, зможуть претендувати на отримання компенсації.

Виплати за новою формою компенсації почнуть здійснюватися з 1 січня 2024 року. Механізм буде таким самим як і по інших категоріях «єВідновлення»: подання заяви через «Дію», розгляд заяви комісією, визначення розміру виплати.

«При визначенні розміру компенсації комісії орієнтуються на акт первинного огляду пошкодженого житла, який проводиться після пошкодження житла та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном», - пояснили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

  • У Мінцифри розповіли, що в Україні тестують вітчизняний автономний дрон-розміновувач ST1 із мікрокомп’ютером, який обробляє дані та передає їх саперам у режимі реального часу.

У середньому ST1 працює в 4 рази швидше за людину. Це значно прискорить процес розмінування українських територій та зробить його безпечнішим. Сапери ДСНС, ЗСУ, Нацполіції зможуть з безпечного місця керувати дроном та шукати міни.

  • Відповідно до рішення РНБО, яке було введено у дію указом Президента України, скорочуються терміни проходження військово-лікарської комісії.

Як уточнили у Міністерстві охорони здоров’я, зміни передбачають встановлення чітких термінів проведення досліджень та військовозобов’язаних медоглядів, а саме:

  • на проведення медичних оглядів щодо придатності до військової служби — не більше як 4 робочі дні;
  • на проведення лабораторних досліджень — не більш як 3 робочі дні;
  • на проведення інструментальних досліджень — не більш як 3 робочі дні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська космічна галузь перебуває в кризовому стані й навіть несе загрозу безпеці, зокрема міжнародним проектам рф. Найближчим часом росії взагалі загрожує припинення польотів у космос.

Такий висновок журналісти зробили із заяв глави Роскосмосу Юрія Борисова.

За його словами, 80% російського обладнання Міжнародної космічної станції перебуває за межами гарантійних термінів існування.

Борисов визнав, що росія вже випадає з обойми світових виробників супутників. І якщо в найближчі кілька років країна не зробить квантовий стрибок, вона втратить конкурентоспроможність у цій сфері остаточно.

«Можемо серйозно відстати від розвитку всієї космічної індустрії, і нас обжене до 30-го року не тільки Китай і Сполучені Штати, а й Великобританія, і Індія, і, можливо, інші країни».

Як нагадують російські ЗМІ, генконструктор з пілотованих комплексів і систем РКК «Енергія» Володимир Соловйов ще в жовтні 2022 року, прогнозував лавиноподібний вихід з ладу численних елементів на борту МКС після 2025 року.

  • Банк росії сьогодні ухвалив рішення вчергове підвищити ключову ставку - цього разу на 2 відсоткових пунктів - до 15%.

Це вже четверте підвищення ставки від регулятора, починаючи з 21 липня.

Водночас експерти кажуть про те, що дії Центробанку рф не можуть зупинити інфляційні тенденції – рубль продовжує знецінюватися.

  • Уряд росії готує радикальний секвестр бюджету на ключовий проект розвитку вітчизняної науки, щоб збільшити витрати на армію і виробництво зброї.

У 2024 році витрати за федеральним проектом «розвиток інфраструктури для наукових досліджень» будуть урізані вдвічі.

Зокрема, заплановані закупівлі приладів та обладнання для університетів і наукових центрів по всій росії зменшать із 97 млрд до 47 млрд рублів.

За окремими статтями уряд планує заощадити ще десятки мільярдів рублів, які спрямують на війну та вбивства українців.

І найсумніше те, що науковці в рф не виступають проти таких дій путінського режиму, їх усе влаштовує і вони всім задоволені.

  • Після масштабної терористичної атаки терористів ХАМАС на Ізраїль, Москва прийняла делегацію цього терористичного руху.

Пєсков спробував виправдатися й заявив, що нібито Кремль не контактує делегацією, а загалом налаштований «продовжувати контакти з усіма сторонами палестино-ізраїльського конфлікту».

Приймаючи у себе терористів, путінський режим при цьому не припиняє спроби переконати світ, що нібито частину зброї ХАМАС отримав з України.

Однак зараз стає все більше очевидно, що росія як держава-терорист збирає під своїм крилом такі ж організації та рухи. Достатньо згадати, що раніше Кремль активно налагоджував відносини з рухом Талібан, який сама росія визнала терористами.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Саміт Європейського Союзу в Брюсселі, який завершився сьогодні, підтвердив наміри об’єднання працювати над майбутніми безпековими зобов’язаннями для України.

Лідери ЄС, як і на попередніх зустрічах, підтвердили наміри надавати потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно.

У плані військової підтримки вони наголосили на необхідності забезпечити прискорене постачання ракет і боєприпасів, зокрема в межах плану ЄС із постачання мільйона снарядів, а також систем протиповітряної оборони.

«У довгостроковій перспективі ЄС та держави-члени разом із партнерами сприятимуть виконанню майбутніх безпекових зобов'язань перед Україною, які допоможуть Україні захистити себе, протистояти спробам дестабілізації та стримувати акти агресії в майбутньому», – йдеться в документі.

Голови держав-членів доручили топ-дипломату ЄС «на основі рамок, які будуть схвалені Радою», провести консультації з Україною щодо майбутніх зобов'язань ЄС у сфері безпеки та доповісти про їхні результати на засіданні Європейської ради у грудні.

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС готує новий 12-й пакет санкцій проти росії.

До нового пакету санкцій можуть увійти заходи, що допоможуть обмежити російську діамантову галузь та заходи з протидії спробам третіх країн оминати європейські санкції.

«Зокрема, ми розглядаємо шляхи, як перервати надходження, які росія отримує від експорту діамантів до Європи та її партнерів. Це буде зроблено у дуже тісній координації з нашими партнерами по G7. Ми продовжимо роботу, щоб забезпечити, що наші санкції, які вже існують, були належним чином імплементовані та ефективно застосовані».

  • Уряд Німеччини оголосив про передачу Україні нового пакета військової допомоги.

До нового пакета увійшли:

  • ЗРК IRIS-T SLM;
  • ракети IRIS-T SLS;
  • мобільний радар спостереження за повітряним простором TRML;
  • боєприпаси для систем MARS II;
  • 8 розвідувальних БПЛА Vector;
  • 4 радари GO12;
  • 5 безпілотних надводних апаратів;
  • 6 авто для патрулювання кордону;
  • 10 тисяч одиниць захисних окулярів (від Бундесверу та запасів промисловості);
  • тягачі та напівпричепи;
  • 5 тисяч 155-мм снарядів.
  • Данія оголосила про надання 13-го пакету військової допомоги Україні на 3,7 мільярда данських крон (майже 500 млн євро).

Зокрема пакет військової допомоги включає танки Т-72ЕА, БМП, артилерійські боєприпаси, безпілотники, стрілецьку зброю та броньовану інженерно-евакуаційну техніку.

Остання фінансується у співпраці з Німеччиною, зазначили в оборонному відомстві Данії.

Також цей пакет допомоги передбачає підтримку Комплексного пакета допомоги НАТО та спільних закупівель артилерійських боєприпасів Євросоюзом.

  • Лідери ЄС схвалили плани використання мільярдів євро, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні, а Європейська комісія, як очікується, висуне відповідні юридичні пропозиції на початку грудня.

Посадовці ЄС шукають шляхи спрямування цих надходжень в Україну, але Європейський центральний банк попередив про потенційні ризики для євро, пов'язані з доступом до цих надходжень, застерігаючи, що це може спонукати інші центральні банки відмовитися від своїх активів, деномінованих у євро, і послабити валюту.

Але лідери, які зібралися на саміті в п'ятницю, схвалили цей крок, закликавши Єврокомісію прискорити роботу з метою подання пропозицій.

Комісія планує представити пропозиції на початку грудня.

  • Латвія почне конфіскувати автомобілі з російськими номерами та передавати їх Україні. Це випливає із поправок до закону «Про дорожній рух», які сейм Латвії ухвалив у першому читанні.

Як повідомляє пресслужба парламенту країни, законопроект зобов'язує власників зареєстрованих у росії автомобілів протягом трьох місяців поставити їх на облік у Латвії чи вивезти з країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему