24 Жовтня 2023
Новини

В Україні хочуть дозволити всім чоловікам виїжджати за кордон

В Україні хочуть дозволити всім чоловікам виїжджати за кордон

Вже понад півтора року чоловіки від 18 до 60 років не можуть виїжджати з України.

Обмеження на виїзд за кордон встановили з початком повномасштабної війни й досі його не скасували. Народні депутати пропонують дозволити перетинати кордон усім, але за однієї умови: хочеш поїхати – плати. Такий законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді, - пише ТСН.

Автором законопроєкту №8029 є народний депутат від фракції “Слуга народу” Георгій Мазурашу. У документі пропонується внести зміни до правил перетину кордону під час воєнного стану. А саме надати право виїзду всім військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років, за наявності одного з наступних документів:

  • рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон, у тому числі для перевезення гуманітарних вантажів;
  • документів, що засвідчують факт навчання чи вступу на навчання у зарубіжному навчальному закладі;
  • письмове погодження на виїзд за кордон від Територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • документів, які підтверджують наявність відкритого рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, кошти з якого громадянин не може використовувати за межами України. А також документу про передачу відповідному банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском, який дорівнює мінімум розміру податків з мінімальної заробітної плати за весь період перебування за кордоном під час дії воєнного стану та дозвіл відраховувати з такого рахунку грошових коштів на спеціальний рахунок Збройних сил України.

“Тобто при виїзді за кордон чоловіки мають відкрити рахунок у державному банку з мінімальним внеском 12 945 грн та поповнювати його кожного місяця під час перебування за кордоном на 1 306,5 грн, з наданням банку дозволу перераховувати ці внески на спецрахунок ЗСУ”, – пояснила в коментарі адвокатка Марина Бекало.

Законопроєктом також пропонується брати “добровільні внески” на ЗСУ з чоловіків, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року, при поверненні додому. Якщо в пункті перетину вони не зможуть підтвердити наявність підстав для відстрочки від військової служби під час мобілізації, то мають перерахувати на спецрахунок 25 890 гривень за кожен місяць перебування за кордоном під час дії воєнного стану.

“Норма статті передбачає добровільну сплату такої суми, але водночас проєктом передбачається право на в’їзд в Україну при умовах, зазначених в цьому проєкті, тобто за умови сплати внесків. Це означає, що в’їзд в Україну чоловікам, які виїхали без дотримання цих вимог, можливий лише у разі сплати внеску”, – розповіла ТСН.ua адвокатка.

Однак Марина Бекало вважає, що цей законопроєкт, скоріше за все, не буде ухвалений. Адже, на її думку, він має багато недоліків. Крім того, його не підтримує Міністерство оборони та Державна прикордонна служба. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією, митниця, чоловіки
В тему