23 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 23 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 23 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 607 доба героїчного спротиву українського народу повномасштабній агресії з боку росії.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • росія уночі 23 жовтня атакувала Україну 13 безпілотниками типу "Шахед", керованою ракетою Х-59 та безпілотником невстановленого типу − усі повітряні цілі вдалося збити.
  • Протягом доби відбулось 38 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 52 авіаційних ударів, здійснив 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський побував на куп′янському напрямку. Ухвалено певні рішення для посилення маневрової оборони.

На цьому напрямку ворог пробує атакувати наші позиції, в нього нічого не виходить.

У Сухопутних військах пояснили, що українські воїни на цьому напрямку не тільки обороняються, а й за будь-якої можливості намагаються покращити свої позиції та відкинути ворога від лінії зіткнення.

  • Однією за найгарячіших точок на фронті залишається Авдіївка. Тут окупанти не припиняють спроб узяти місто в кільце, однак платять за це колосальну ціну – втрати ворога і в техніці, і в живій силі величезні.

Розвідка повідомляє, що вже три батальйони ЗС рф відмовляються продовжувати атаки на Авдіївському напрямку, аргументуючи це високими втратами. Наші воїни впевнено тримають оборону.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та ще 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ знищили 8 артилерійських засобів, станцію РЕБ, понтонно-мостову переправу ворога та уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 23 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 294700 (+870) осіб,
  • танків – 5093 (+12),
  • бойових броньованих машин – 9653 (+22),
  • артилерійських систем – 7057 (+25) од,
  • РСЗВ – 825,
  • засобів ППО – 551 (+2),
  • літаків – 320,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5345 (+6),
  • крилатих ракет – 1536 (+1),
  • кораблів /катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9419 (+15),
  • спеціальної техніки – 998 (+7).

 

  • Видання Forbes підрахувало, що за допомогою FPV-дронів тільки за останній місяць ЗСУ знищили російської техніки на понад $140 млн.

Ідеться виключно про підтверджені цілі, серед яких комплекси ППО «Стріла-10», РСЗВ ТОС-1 «Солнцепек», танки Т-90, Т-80 та ін.

  • Аналітики проекту Oryx, які відслідковують втрати техніки під час війни в Україні, повідомляють, що внаслідок ракетних ударів по аеродромах у Бердянську та Луганську було знищено 9 вертольотів російських окупантів. Ідеться про сім вертольотів Ка-52 і два Мі-8. Також зазначається, що вісім Ка-52 та сім Мі-8 отримали пошкодження.

При цьому Oryx для надійності відніс гелікоптери, які не підлягають відновленню, до категорії пошкоджених.

  • Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв повідомив, що на півночі України продовжують готувати та формувати нові вогневі групи протиповітряної оборони як альтернативу високоякісним зенітним ракетам, на витрату запасу яких при знищенні цілей розраховує рф.

«У Північній операційній зоні досить ефективно триває формування та підготовка нових мобільних вогневих груп протиповітряної оборони. Це стає можливим завдяки новим сучасним зразкам озброєння іноземного виробництва, що надходять із країн-партнерів».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій йшлося виключно про ситуацію на фронті.

«Важлива Ставка. Виключно про фронт, виключно про наші наступальні та оборонні дії. Отримали всю поточну інформацію, дали доручення військовим та розвідці. Працюємо далі над звільненням нашої землі».

  • Від початку повномасштабної війни в Україні за програмою релокації у більш безпечні регіони переїхало 840 підприємств, із яких 667 вже працюють на новому місці.

Наразі за урядовою програмою підприємства можуть перевезти виробничі потужності з територій, що наближені або розташовані у зоні бойових дій, до шістнадцяти регіонів країни.

Найбільше бізнесів для нового місця роботи обрала Закарпатську та Львівську області – 120 та 199 компаній відповідно. Також затребуваними у підприємців безпечними регіонами стали Чернівецька область – 78 релокантів та Івано-Франківщина – 70.

  • Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що енергосистема України захищена від ракетних ударів краще, ніж торік. Українські сили ППО мають техніку, яка здатна збивати й російські «Кинджали».

«Що стосується засобів протиповітряної оборони, вони обов’язково будуть. Вони вже поступово надходять до нашої країни. Щоразу коли ми проводимо ставку Верховного головнокомандувача, питання протиповітряної оборони є на порядку денному. Форма отримання – чи засоби ППО орендовані, чи надаються як матеріально-технічна допомога, чи ми їх купуємо – абсолютно вторинне. Деякі країни мають свої внутрішні нормативно-правові акти, які не дозволяють їм взяти та продати нам засоби ПП. Тому деякі засоби будуть передаватися в оренду на той час, на який буде потрібно, для того, щоб ми мали можливість і спроможність захищати наше небо».

Данілов додав, що відносно захисту енергосистеми вже відбулося чотири засідання ставки Верховного головнокомандувача та засідання Ради нацбезпеки і оборони, і це питання стоїть на контролі.

«Кожна наша область має своє завдання, відповідні міністерства працюють у цьому питанні. Те, що стосується підготовки до зими – на сьогодні це питання номер один для того, щоб наші громадяни якомога менше потерпали від ракетних ударів по об'єктах нашої критичної інфраструктури, які божевільна росія постійно завдавала взимку. Я думаю, що ми будемо більш підготовлені, ніж це було торік. Тому що ми маємо вже досвід, ми розуміємо що і звідки чекати».

  • Україна отримала від Європейського Союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро.

Зараз уряд спільно з Єврокомісією працює над новою довгостроковою програмою Ukraine Facility загальним об'ємом 50 млрд євро. Україна розраховує наступного року отримати з них 18 млрд євро.

Загалом бюджетна підтримка ЄС у 2023 році вже становить 15 млрд. Це один із найважливіших факторів, який допомагає Україні бути економічно сильною та стійкою.

  • З 8 населених пунктів Бахмутського та Покровського районів Донецької області через критичну ситуацію примусово евакуюють приблизно 250 дітей.

Як повідомили в Мінреінтеграції, усіх дітей в супроводі одного з батьків або ж законного представника вивезуть до початку холодів.

Спочатку їх направлять у гуманітарний хаб, де можна перепочити, поїсти й отримати всебічну підтримку і допомогу. Далі евакуйованих доправлять на Житомирщину, де вони безкоштовно будуть забезпечені прихистком, соціальними виплатами, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія чітко окреслює, хто зараз її друзі у світі. Після візиту в КНДР глава МЗС росії Лавров прилетів до Ірану.

Тобто в ту державу, яка відкрито підтримує терористів і допомагає їм. Та держава, яка надає росіянам дрони, щоб окупанти атакували ними мирних українців та об’єкти критичної інфраструктури.

Фактично нинішня путінська росія – це кривава диктатура, яка за своєю суттю є терористичним режимом. Відповідно. Дружить така держава тільки із собі подібними, а цивілізоване суспільство цурається такого режиму.

  • Росстат спрогнозував вимирання росії зі швидкістю 500 тисяч чоловік на рік.

Народжуваність упаде до мінімумів з початку XIX століття, кількість дітей та підлітків у країні скоротиться на чверть, а чисельність населення зменшиться на мінімум за 70 років.

  • На тлі війни в Україні та санкцій у росії різко зросла кількість людей, яким не вистачає заробітної плати на життя.

Якщо у 2021 році на те, що зарплата не дозволяє покрити основні потреби, скаржилися 25% росіян, то 2023 року частка таких людей зросла до 45%. Це показало опитування онлайн-сервісу з пошуку роботи hh.ru.

Ще 36% опитаних заявили, що зарплата покриває їхні основні потреби. Тих, кому зарплата дозволяє купувати все необхідне, 2023 року виявилося 20%, хоча два роки тому їх було 36%.

  • росія остаточно програє протистояння з НАТО. Після вступу Фінляндії в Альянс рф намагалася задіяти всі можливі важелі, щоби блокувати вступ Швеції.

Однак сьогодні турецький президент Реджеп Таїп Ердоган скерував парламенту країни для ратифікації протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу. Тож фактично остання перепона знята.

Тепер рф отримає ще більший спільний кордон з Альянсом.

  • Обсяг інвестицій у російські стартапи у першому півріччі 2023 року впав більш ніж у десять разів, порівняно з аналогічним періодом минулого року, – з $287 млн до $27 млн.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила, що допомога Україні зараз є ще більш актуальною з огляду на події на Близькому Сході.

«Російський президент, звісно, радіє тому, що відбувається на Близькому Сході, тому ми надаємо ще більше уваги Україні, ніж раніше».

За словами Бербок, особливо на порозі зими потрібний «зимовий захисний екран» для України. ФРН надала на захист українського повітря 1 млрд євро, а на гуманітарні потреби людей – додатково 20 млн євро на проекти співробітництва в галузі розвитку.

«Ми сподіваємося, що це допоможе українцям захиститися та пройти зиму якнайкраще».

  • У Празі (Чехія) завтра, 24 жовтня, відбудеться другий парламентський саміт міжнародної Кримської платформи, в якому візьмуть участь майже 70 парламентських делегацій з усього світу.

Головуватимуть на саміті спікер ВРУ Руслан Стефанчук та спікерка Палати депутатів парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова.

Сьогодні відбувається низка двосторонніх зустрічей.

  • Глава британського уряду Ріші Сунак заявив, що путіну не вдасться досягнути своїх цілей в Україні, так само як і палестинському ісламістському угрупованню ХАМАС в Ізраїлі.

«Напад (ХАМАСу на Ізраїль) 7 жовтня був мотивований ненавистю, а також страхом ХАМАСу перед можливою появою нової рівноваги на Близькому Сході, яка б залишила у минулому старе бачення та запропонувала надію на кращий, більш безпечний й процвітаючий шлях уперед. І така ж сама мотивація у путіна у продовженні війни проти України. Вона полягає в страху, що Україна стане сучасною й процвітаючою демократією та у бажанні повернути її в імперіалістичну фантазію минулого. путін зазнає невдачі, так само як і ХАМАС».

  • Волонтери з Чехії відкрили збір коштів на закупівлю 1000 одноразових протитанкових гранатометів RPG-75M для українських Сил оборони.

Збір оголошено у межах ініціативи «Подарунок для путіна». Його приурочили до 55-ої річниці вторгнення військ СРСР та країн Варшавського договору до Чехословаччини.

Ручні гранатомети хочуть придбати для 41-ої окремої механізованої бригади ЗСУ. Для цього чеська ініціатива планує зібрати 12 мільйонів крон (понад 500 тисяч доларів).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему