17 Жовтня 2023
Новини

Киянин ошукав матір загиблого захисника на 7,5 млн грн

Киянин ошукав матір загиблого захисника на 7,5 млн грн

Невідомі телефонували 49-річній матері загиблого воїна та переселенці з Донеччини, яка переїхала до Ужгорода, після того, як жінка отримала виплату від держави у зв’язку зі смертю сина.

Про це інформує пресслужба поліції Закарпатської області та пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

Вони переконували, що не варто тримати гроші у банках України, оскільки найближчим часом вони збанкрутують. Аферисти рекомендували жінці покласти гроші на рахунок у фінансову установу за кордоном і пропонували свою допомогу у цьому. 

Жінка погодилася та поклала 5 мільйонів гривень на криптогаманець, створений шахраями. 

З листопада 2022 року по квітень 2023 року вона систематично перебувала на зв’язку з шахраями та частинами вносила гроші на "рахунок". Жінка передавала готівку "довіреній особі" або переказувала кошти на банківські картки. 

Пізніше вона захотіла зняти частину коштів із "рахунку", однак шахраї сказали їй, що ці кошти арештовані і для того, щоб їх розблокувати, потрібно перерахувати їм на рахунки ще певну суму грошей. В подальшому, кількома переказами, потерпіла перевела шахраям ще 2,5 мільйони гривень. Після цього зв’язок із шахраями обірвався. 

Ошукана жінка звернулася по допомогу до поліції. Закарпатські поліцейські розпочали розслідування. 

"Масштабні оперативні заходи тривали майже 6 місяців, оскільки шахраї виводили грошові кошти через численних підставних осіб та десятки спеціально створених рахунків, в тому числі в криптобанкінгу. Правоохоронці детально відстежили маршрут руху коштів та в результаті вийшли на основних фігурантів цієї схеми. Для розкриття злочину залучили можливості кіберполіції та відділу кримінального аналізу ГУНП.

Станом на сьогодні у справі проведено майже 50 обшуків у різних регіонах України: за місцем проживання організаторів та їх можливих спільників.

Вилучили ряд важливих доказів, зокрема велику кількість готівки в іноземній та національній валюті, а також дороговартісні автівки фігурантів. 

Одного з організаторів шахрайського кол-центру вже доставили до Закарпаття та помістили в ізолятор тимчасового тримання. Він дає свідчення поліції щодо своїх спільників та співпрацює зі слідством", - інформують у поліції.

За допомогою силової підтримки бійців КОРДу правоохоронці затримали в Києві одного з організаторів схеми. Зловмисником виявився 35-річний киянин. Йому повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо крупних розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу. Затриманий перебуватиме під вартою з можливістю внесення грошової застави у розмірі 13 млн 285 тисяч гривень.

Оперативники встановлюють місцезнаходження інших осіб, причетних до цього злочину, та коло постраждалих.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, гроші, кримінал, шахрайство
В тему

Останні матеріали