17 Жовтня 2023
Новини

Парламентські вибори в Польщі: порахували всі голоси

Парламентські вибори в Польщі: порахували всі голоси

У Польщі явка на виборах до Сейму склала 74.38% і, як і прогнозували, встановила історичний рекорд – досі найвищим показником були 62,7% у 1989 році.

Національна виборча комісія опрацювала вже 100% результатів з 31 497 округів на парламентських виборах, - пише "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

За цими результатами, до парламенту проходять п’ять політсил: керівна партія "Право і Справедливість" з результатом 35,38%, ключовий опозиційний блок "Громадянська коаліція" з 30,70%, "Третій шлях" з 14,40%, "Лівиця" з 8,61% та крайня права "Конфедерація" з 7,16%.

Таким чином, результати "ПіС" і "Громадянської коаліції" виявились дещо нижчими за результат екзит-полу, тоді як "Третій шлях" і "Конфедерація" набрали трохи більше, ніж прогнозували опитування. 

Зазначають, що особливо високою явка була у великих містах – там проголосували 81,5% зареєстрованих виборців, тоді як у селах явка склала 69,5%. Висока явка спостерігалася у тому числі серед молоді: у групі до 29 років на дільниці прийшли майже 69%. 

Виходячи з результатів, за "Право і Справедливість" проголосували близько 8 млн поляків – майже стільки ж, як чотири роки тому. Натомість за "Громадянську коаліцію" проголосували приблизно на 1,7 млн виборців більше, ніж на попередніх виборах.

З такими результатами виборів, попри формальну перемогу партії "Право і Справедливість", яка керувала країною останні 8 років, "Громадянська платформа, "Третій шлях" і "Лівиця" отримують шанс сформувати уряд.

Нагадаємо, 16 жовтня представники блоку "Третій шлях" заявили, що виключають можливість коаліційних переговорів із "ПіС".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, вибори
В тему

Останні матеріали