13 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 13 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  13 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 597 день героїчного спротиву українського народу повномасштабній збройній агресії з боку росії.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.
  • Одною з найгарячіших ділянок фронту зараз є Авдіївка.

За словами командира 59 окремої механізованої бригади Вадима Сухаревського, армія рф за три дні наступальних дій у районі Авдіївки втратила боєздатність чотирьох своїх батальйонів через велику кількість убитих і поранених. При цьому росіяни перекинули під Авдіївку три нові бригади.

Окупанти здійснюють одночасні масовані атаки механізованими колонами та пішими штурмовими групами за підтримки артилерії та авіації, у поєднанні з ударами по наших тилах та широким застосуванням БпЛА.

  • Сили оборони Таврійського напрямку повідомляють, що третю добу поспіль росіяни втрачають на цій ділянці фронту понад 750 осіб на день.

Лікарні Донецька та прилеглих населених пунктів переповнені. Окупанти почали відмовлятися йти в бій, знаючи про масштаб втрат. ЗСУ чекали на атаку. Ворог накопичував сили, але більше він не може нічого показати.

  • У командуванні Сухопутних військ повідомили, що ЗСУ вперше від початку великої війни почали випускати більше артилерійських снарядів на день, ніж армія росії.

Військові заявляють, що такий результат зафіксовано вперше від початку повномасштабного вторгнення.

У четвертому кварталі 2023 року ворог випускав 7000 снарядів на день, коли Сили оборони – 9000.

Для порівняння: протягом 2022 року росіяни випускали від 63 000 до 20 000 снарядів на день, коли українська артилерія могла дозволити собі лише від 4000 до 7000 пострілів.

 

Станом на ранок 13 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 285920 (+1030) осіб,
  • танків – 4931 (+26),
  • бойові броньовані машини – 9313 (+49),
  • артилерійські системи – 6807 (+44),
  • РСЗВ – 811,
  • засоби ППО – 546 (+1),
  • літаки – 316,
  • гелікоптери – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5264 (+17),
  • крилаті ракети – 1 531 (+1),
  • кораблі /катери – 20,
  • підводні човни – 1,
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 9203 (+33),
  • спеціальна техніка – 967 (+1).

 

  • Військово-Морські сили ЗСУ офіційно підтвердили друге ураження патрульного російського корабля «Павел Державин». За даними ВМС, зараз судно покидає цю ділянку моря біля Севастополя й рухається у східному напрямку.

Також сьогодні очевидці повідомили про ураження на севастопольському рейді носія крилатих ракет «Буян». Росіяни в паніці заявили про навчальні стрільби, хоча в мережі є фото й відео підтвердження пожежі на кораблі.

  • Сили спеціальних операцій ЗСУ повідомляють, що вранці 13 жовтня підірвали потяг російських окупантів у Мелітополі, відрізавши їх від постачання боєприпасів і палива на Запорізькому напрямку

Наразі встановлюється додаткова інформація щодо втрат ворога.

Повідомляється, що окупанти оточили місце вибуху й намагаються приховати факт диверсії та безуспішно шукають партизанів.

  • Американський Інститут вивчення війни повідомляє, що російські окупаційні війська зазнають великих втрат під Авдіївкою Донецької області.

Аналітики стверджують, що з 10 по 12 жовтня під Авдіївкою українські сили за найскромнішими підрахунками знищили 33 російські бронемашини та 15 танків.

Аналітики звертають увагу на те, що російські джерела висвітлюють російські наступальні операції, але здебільшого ніяк не реагують на значні втрати техніки за кілька днів боїв. Востаннє такий випадок медіа показували у лютому 2023 року, коли російські війська втратили цілу колону бронетехніки після завершення російського наступу на Вугледар.

  • Президент Володимир Зеленський під час звернення до лідерів країн спільноти Joint Expeditionary Force заявив, що війна рф проти України перебуває зараз "на історичному повороті: або Росія зламає свободу" і поширить зону геополітичної нестабільності, або вона програє в цьому протистоянні.

«Усі ми — зараз на історичному повороті. Варіантів лише два: або терористичній росії вдасться зламати свободу, і тоді всім нашим континентом пошириться зона геополітичної нестабільності, яка існує на сході Європи. Або завдяки багатьом рівням та форматам співпраці, зокрема регіональним, завдяки нашому спільному захисту свободи, росія програє у цьому протистоянні».

Володимир Зеленський підкреслив, що коли росія програє, то як наслідок буде реалізовано історичний шанс на геополітичну стабільність "по всій лінії — від Скандинавії через Мінськ і Київ до Південного Кавказу".

Український президент зазначив, що Кремль повинен почати звикати до своїх програшів.

«І, зокрема, програш другої зими, програш його енергетичного терору однозначно додасть сили всім нам. І вести росію програшами далі буде простіше».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський прибув до Одеси, де провів нараду з військовими, правоохоронцями, місцевою владою.

«Одеса. Провів нараду з військовим керівництвом, очільниками правоохоронних органів та обласною владою щодо ситуації в місті та області. У центрі уваги – підготовка до зими, захист наших людей, інфраструктури та енергетики від російського терору».

Докладно обговорювались підготовка до опалювального сезону, захист об?єктів енергетики, наслідки російських обстрілів портової інфраструктури, потреби системи ППО.

«Працюємо як удома, в Україні, так і з партнерами, щоб дати більше захисту державі та людям».

  • Згідно з результатами опитування КМІС, у жовтні 2023 року 80% опитаних українців стверджують, що не приймають жодних територіальних поступок, незалежно від того, як довго триватиме війна або які інші загрози можуть виникнути
  • Кабінет Міністрів ухвалив постанову про запуск у застосунку "Дія" інформаційного сервісу про Пункти незламності.

У "Дії" українці будуть бачити, де розташований найближчий до них пункт, зможуть оцінити наявні там умови та залишити відгук. Такий підхід дасть можливість місцевій владі оперативно реагувати на скарги й усувати всі недоліки.

На сьогодні вже розгорнута мережа з 13 тисяч Пунктів незламності, де люди матимуть світло, тепло, інтернет та зв’язок на критичні та екстрені випадки.

Водночас готовність енергетики та комунальної інфраструктури наближається до 100%. Деякі громади вже почали включати тепло. В інших населених пунктах воно з’явиться найближчим часом відповідно до погодних умов.

  • Україна залучила близько 500 мільйонів євро на розмінування. Зокрема, 100 млн євро від Швейцарії, близько 20 млн євро від Норвегії, 12,5 млн євро від Швеції, 5 млн євро від Хорватії, 2 млн євро від Австрії, по 1,5 млн євро від Іспанії та Словенії.

Кошти підуть на закупівлю засобів обстеження, розмінувальної техніки, на екіпірування саперів. Крім того, додаткова допомога надійде у вигляді обладнання та експертної підтримки.

Цього тижня у Загребі відбулася конференція щодо гуманітарного розмінування за участі понад 40 держав.

  • Російські пропагандисти раптом виявили, що на окупованих територіях України мешкають українці. Близько 60% населення, що залишилося там, виявило бажання вивчати в школах рідну українську мову. Ця обставина розлютила російських шовіністів, які зараз активно обговорюють, як їм бути.

Вони багато років запевняли, що південний схід України – це Новоросія, де мешкають росіяни. А за фактом виявилося, що більшість жителів – українці, які хочуть говорити рідною мовою.

Тепер шовіністи кричать, що населення окупованих областей зомбоване, і що для денацифікації необхідно заборонити вивчення української мови взагалі.

Таким чином росіяни уже відкрито визнають, що рф веде війну проти українського народу, його мови та культури. росія продовжує імперські та радянські традиції.

  • На кінець листопада заплановане проведення другого саміту української гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine («Зерно з України») під егідою Президента Володимира Зеленського.

Зацікавленість у цьому заході вже висловили представники африканських країн, і це є яскравим підтвердженням того, що Африка не згодна миритися із нинішнім статус-кво, тобто залежністю від росії.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Газовий шантаж Європи з боку путіна повністю провалився, хоча російська пропаганда продовжує годувати громадян рф байками про замерзання Європи.

За фактом зараз ціни на газ у Європі зафіксувалися на рівні 500 доларів за тис. кубів. У серпні 2022 ціна була на рівні 3500 доларів за тис. кубів.

Фактично Європа зіскочила з російської газової голки, але путіністи продовжують сліпо вірити своєму вождю.

  • Уряд рф відхилив пропозицію щодо відновлення індексації страхових пенсій для громадян, які працюють у бюджетній сфері.

Чиновники вважають, що автори не вказали, як виконуватимуться зобов'язання та звідки взяти кошти для їх виконання.

При цьому на збільшення зарплати самих чиновників наступного року та утримання путіна влада гроші знайшла.

Як сказав свого часу Мєдвєдєв, «денег нет, но ви дєржитєсь».

  • У Москві на знак підтримки злочинів ХАМАСу в Ізраїлі Останкінську вежу прикрасили кольорами прапора Палестини.

Путінський режим дає чіткі сигнали світові, кого саме він підтримує: Талібан, ХАМАС, Хезболла – це далеко не всі організації, які спонсоруються Кремлем. Але якщо раніше цю співпрацю приховували, о зараз путін і його поплічники діють відкрито, кидаючи світові виклик.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • 13 жовтня на осінній сесії ПАРЄ депутати підтримали резолюцію, згідно з якою путіна офіційно визнали диктатором, а його режим – диктатурою.

Також ПАРЄ висловила ряд важливих заяв, зокрема про процес внесення змін до конституції рф, який дозволяв путіну залишатися при владі до 2036 року. Асамблея визнала, що переважна влада президента росії та відсутність системи стримувань й противаг перетворили країну на де-факто диктатуру.

ПАРЄ закликала визнати путіна як нелегітимного після закінчення його поточного терміну у 2024 році та припинити всі контакти з ним, окрім гуманітарних, та в рамках прагнення до миру.

Асамблея закликала держави-члени Статуту МКС заарештувати російського диктатора, коли він потрапить під їхню юрисдикцію на підставі ордера на арешт. ПАРЄ підтвердила свою підтримку створення Спецтрибуналу, який би подолав імунітет «трійки».

  • Напередодні ПАРЄ проголосувала за визнання Голодомору актом геноциду українського народу.

«Відновлення історичної справедливості та вшанування пам’яті жертв Голодомору надсилає чіткий сигнал: справедливе покарання за всі минулі та нинішні злочини Москви неминуче», – прокоментував це рішення Президент України Володимир Зеленський

  • Країни G7 зобов’язалися тримати замороженими активи росії доти, доки вона не компенсує завдані Україні в результаті повномасштабного вторгнення збитки

Про це міністри фінансів і керівники центробанків країн "Групи семи" оголосили у спільній заяві.

Очільники Мінфінів і центробанків підкреслили, що вивчатимуть "усі можливі шляхи надання допомоги Україні відповідно до наших правових систем та міжнародного права", зокрема й із використанням заморожених суверенних активів рф.

Робоча група з питань російських еліт, довірених осіб та олігархів (REPO), утворена за ініціативи G7, нарахувала заморожених російських суверенних активів у приблизно 280 мільярдів доларів, і ця сума буде уточнюватися протягом наступних місяців.

  • Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва похвалила економічну політику України під час війни і назвала її видатною.

Георгієва наголосила, що в межах другого перегляду МВФ зафіксував ще три важливих досягнення України:

  • відновлення економічного зростання;
  • сповільнення інфляції до однознакового числа (тобто менш як 10%);
  • великі міжнародні резерви, близькі до історичних максимумів.
  • Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) оголосив про виділення 30 мільйонів євро на проєкти муніципальну інфраструктуру та міський громадський транспорт в Україні.

Зокрема, ідеться про допомогу великим містам – Києву, Одесі та Львову.

Фінансування включає 22 млн євро на закупівлю екологічно чистих автобусів і трамваїв та 8,7 млн євро на різноманітні ключові муніципальні проєкти, як-от рекультивація сміттєзвалища, впровадження енергоефективних заходів у дитячих садках, поліпшення систем водопостачання та водовідведення.

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що тероризм не повинен перемогти ні в Україні, ні в Ізраїлі.

«Тероризм не буде, і не повинен перемогти ні в Україні, ні в Європі, ні в іншому місці».

  • Уряд Німеччини опублікував список того, що увійшло в чергову партію військової допомоги Україні.

Згідно з опублікованою на сайті німецького уряду інформацією, Україна за останні дні отримала чотири гусеничні всюдиходи підвищеної прохідності Bandvagn 206 (загалом 46).

Також у переліку – чотири автомобілі для охорони кордону (загалом 211), два великовантажні напівпричепи 8x8 HX81 й два напівпричепи (усього 62 й 57 відповідно).

Крім того, Німеччина передала Україні додаткові 82 термінали супутникового зв'язку (загалом 198), 50 систем виявлення дронів (загалом 163) й 100 тисяч аптечок і майже 27,8 тисячі рюкзаків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему