13 Жовтня 2023
Новини

ПАРЄ закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність путіна

ПАРЄ закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність путіна
ПАРЄ визнала росію диктатурою та закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність володимира путіна після завершення його чинного терміну в 2024 році.

Про це йдеться у заяві на сайті ПАРЄ.

Асамблея підкреслила, що путін обіймає владу як президент або прем’єр-міністр з 2000 року. Поправки до російського законодавства продовжили його потенційний президентський термін до 2036 року, що «викликає занепокоєння». Це, разом із посиленням репресій всередині рф і діями росії в Україні, «підкреслює ціну безконтрольної президентської влади».

«Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили рф на де-факто диктатури», — заявили парламентарі.

ПАРЄ назвала російську агресію проти України доказом того, що диктатури становлять загрозу міжнародному миру та територіальній цілісності своїх сусідів. Відновлення демократії в росії є в інтересах не тільки російського народу, але і Європи та всього світу, наголосили парламентарі.

Асамблея підтримала створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва росії, включно з володимиром путіним.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав «потужну» резолюцію ПАРЄ й наголосив, що понад 20 років одноосібного неконституційного правління призводить до злочинів всередині та за межами країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир путін, росія
В тему