11 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 11 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 11 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 596 день розв’язаної російською федерацією повномасштабної війни проти українського народу.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулося 72 бойових зіткнення.

Ворог завдав 1 ракетний та 36 авіаційних ударів, здійснив понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок ракетного удару російських терористичних військ по гімназії в населеному пункті Нікополь Дніпропетровської області, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Начальник міської військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш повідомив, що вже другу добу довкола міста тривають активні бої. Учора окупанти залучили на цьому напрямку близько 2 тисяч своїх військовослужбовців.

Водночас Сили оборони Таврійського напрямку повідомили, що в районі Авдіївки немає «м'ясних штурмів», оскільки до наступу росіяни залучили багато бронетехніки. Українські військові продовжують знищувати ворога та відбивають атаки.

Зокрема, наші захисники тільки на цій ділянці фронту під час наступу рашистів уже знищили близько 60 одиниць російської техніки, із них 16 танків.

  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський прозвітував, що українські військові покращили тактичне положення західніше Роботиного на Запорізькому напрямку.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію противника.

 

Станом на ранок 11 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 283900 (+820) осіб,
  • танків – 4863 (+34) од,
  • бойові броньовані машини – 9220 (+91) од,
  • артилерійські системи – 6731 (+18) од,
  • РСЗВ – 809 (+1) од,
  • засоби ППО – 545 (+1) од,
  • літаки – 316 (+1),
  • гелікоптери – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5226 (+19),
  • крилаті ракети – 1 530,
  • кораблі /катери – 20,
  • підводні човни – 1,
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 9145 (+20),
  • спеціальна техніка – 965 (+4).

 

  • Британська розвідка вважає, що російська армія має низьку боєздатність, оскільки у російських військових є проблеми психічним здоров’ям.

«У грудні 2022 року російські психологи виявили приблизно 100 тисяч військовослужбовців, які страждають на посттравматичний стресовий розлад. Ця цифра майже напевно зараз вища, оскільки російська армія не забезпечує достатньої ротації та відновлення після бойових дій».

Повідомляється, що на кризу психічного здоров'я вказували багато російських командирів.

Також розвідка має додаткові свідчення того, що російські лікарі відправляють на фронт військовослужбовців, які не здатні воювати. Зокрема, кількість скарг на російські військово-лікарські комісії у 2023 році зросла порівняно з 2022 роком, причому в багатьох випадках у задоволенні скарг відмовляли або їх залишили без розгляду.

«Через брак уваги до психічного здоров'я та придатності до бою солдатів боєздатність російської армії продовжує залишатися на низькому рівні».

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), російські загарбники загострюють ситуацію навколо Авдіївки та на заході Запорізької області, щоб відтягнути Сили оборони від Роботиного.

На думку експертів, оточення Авдіївки, однієї з найбільш укріплених ділянок лінії фронту в Донецькій області, скоріш за все, потребуватиме більше сил, ніж росія наразі виділила для операції на ділянці Авдіївка-Донецьк.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський користується стабільно високою підтримкою громадян нашої держави, що відобразилося в черговому соціологічному опитуванні соціологічної служби Центру Разумкова.

Згідно з даними опитування, проведеного з 21 по 27 вересня, глава держави очолює рейтинг довіри до громадських лідерів (політиків, посадовців, громадських діячів, журналістів), Володимиру Зеленському довіряє 75% громадян.

  • До держбюджету України надійшов грант від США у 1,15 млрд доларів.

Гроші будуть спрямовані на відшкодування видатків держбюджету, зокрема на виплати за окремими програмами державної соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, виплати житлово-комунальних субсидій), виплати співробітникам ДСНС та на оплату праці працівників державних органів та педагогічних установ.

  • У вересні українці відкрили 35 587 ФОПів - рекордну кількість не лише з початку великої війни, а за останні три роки.

Попереднім рекордом була кількість реєстрацій ФОПів у червні цього року  — 31 477. До того більше 30 тисяч нових підприємців було зареєстровано у червні та липні 2020 року.

Найбільш затребуваними сферами, в яких відкриваються нові справи, є торгівля й надання індивідуальних послуг.

Незважаючи на війну, влада продовжує створювати комфортні умови для роботи бізнесу.

  • В українських підземних сховищах вже накопичили 15,75 мільярда кубометрів газу.

Компанія ще до опалювального сезону, що розпочнеться невдовзі, перевиконала план накопичення газу. Вказаного обсягу абсолютно достатньо, щоб упевнено пройти зиму.

При цьому опалювальний сезон «Нафтогаз» планує забезпечити виключно українським газом. Це можливо, зокрема, завдяки збільшенню видобутку на 7% щодо попереднього року.

Захист наземної газової інфраструктури від російських обстрілів також посилено додатковими бетонними плитами, так званими бігбегами, габіонами тощо.

  • Вищий антикорупційний суд 10 жовтня підтвердив законність рішення про націоналізацію компанії Аерок, кінцевим власником якої є група ЛСР російського олігарха Андрія Молчанова.

Постанова набрала законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Аерок володіє двома газобетонними заводами в Україні – в Обухові та Березані Київської області.

  • СБУ по гарячих слідах встановила особи двох зрадників, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня.

Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік росіян, а зараз перебувають в рф.

Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам, які завдали удару ракетою «Іскандер М».

Наразі офіційно підтверджено загибель 53 мирних жителів села, серед них – малолітня дитина. Ще шестеро цивільних були поранені.

Наразі наші спецслужби вживають заходів для встановлення місцезнаходження та покарання воєнних у цьому жахливому злочині.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін вирішив пограти у великого миротворця й закликав ХАМАС та Ізраїль не завдавати ударів по цивільному населенню, який би не був рівень запеклості з обох боків. Таку заяву російський диктатор, який розпочав півтора роки тому війну в Україні, зробив на форумі «Російський енергетичний тиждень».

Фактично людина, яка розпочала найкривавішу війну в Європі після Другої світової, через дії якої загинули десятки тисяч мирних людей, а мільйони стали біженцями, зараз намагається грати у миротворця й показує свою «турботу» про мирне населення.

Усі ці виверти не допоможуть воєнному злочинцю уникнути справедливого покарання й не потрапити на лаву підсудних у Гаазі.

  • Одна з найбільших російських авіакомпаній S7 Airlines оголосила про скорочення польотів через проблеми з обслуговуванням двигунів літаків.

S7 Airlines скоротить осінньо-зимовий розклад на 10-15%.

Як пояснили фахівці, на цей крок перевізник пішов насамперед через складнощі з обслуговуванням Airbus A320 A320/А321neo. Проблема - в ремонті американських двигунів Pratt & Whitney, яким не займаються ні в рф, ні в Ірані.

На сьогодні в компанії не літає і перебуває на обслуговуванні близько 20% парку.

Тож міжнародні санкції діють і буквально з кожним місяцем росіяни все більше відчувають їх на собі.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський прибув з неанонсованим візитом до Брюсселю для участі в засіданні у форматі «Рамштайн».

У своєму виступі він закликав посилити ППО України, зазначивши, що це дозволить наблизити закінчення війни та стане провалом ключової стратегії рф – «стратегії терору».

«Протиповітряна оборона – це суттєва частина відповіді на питання, коли закінчиться ця війна, і чи вона закінчиться справедливо для України».

За словами Президента, що цієї зими росія намагатиметься повторити свої тактики зі знищення української інфраструктури, «але з чіткими висновками і з більшими терористичними зусиллями».

Глава держави зауважив, що «кожен може бачити, що дає захист неба».

«Це гарантія, що у містах буде нормальне життя, буде економіка, будуть люди. Протиповітряна оборона дальньої дії також може гарантувати функціонування наших коридорів у Чорному морі і Дунайському регіоні.

Протиповітряна оборона гарантує, що російські літаки не будуть здатні досягти наших українських кордонів і таким чином вона вирішить проблему російських керованих бомб».

  • Глава Пентагону Ллойд Остін на зустрічі з Володимиром Зеленським у Брюсселі запевнив його у тому, що США продовжать безперервно поставляти Україні озброєння.
  • Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 200 мільйонів доларів, який включатиме боєприпаси для систем протиповітряної оборони, артилерійські і ракетні боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси, протитанкову зброю, обладнання для протидії російським дронам.

Остін під час засідання у форматі Рамштайн зауважив, що члени групи зібралися у Брюсселі, аби збалансувати нашу негайну підтримку для захисту України з довгостроковою підтримкою.

«Наступним кроком у нашому довгостроковому баченні є робота Контактної групи над організацією «Коаліції можливостей». Коаліції будуть відповідальними за координацію внесків країн у сферу відповідальності таких коаліцій».

Очільник Пентагону підкреслив, що група вже організувала дуже ефективні коаліції, які фокусуються на танках Leopard і навчанні українських пілотів на F-16, що об’єднало зусилля багатьох країн.

«Я з гордістю оголошую, що Сполучені Штати знову візьмуть на себе ініціативу і допоможуть очолити коаліцію країн, які працюють з Україною над розвитком її Військово-повітряних сил. Очолюючи цю коаліцію, США будуть тісно координувати свої дії з Україною та іншими партнерами, зосереджуючись на розвитку потенціалу українських винищувачів F-16».

Голова Міноборони США сказав, що спільно зі США коаліцію очолять Данія та Нідерланди, які відіграють провідну роль у підготовці українців на F-16.

Також Остін оголосив, що Сполучені Штати приєднаються до ще кількох коаліцій, які формуватимуться найближчими тижнями, зокрема «до тих, що зосереджуватимуться на протиповітряній обороні, бронетехніці та артилерії України».

  • Єнс Столтенберг заявив, що всі члени Альянсу погодились, що Україна стане членом НАТО, проте він не сказав, коли саме це відбудеться

«росія знову готується використати зиму, як зброю війни. Ми повинні підіймати наші ставки теж і надавати подальший потік зброї і боєприпасів Україні. Чим міцніша буде Україна на полі бою, тим міцнішою буде її позиція за столом перемовин. Ми повинні зробити все, аби історія не повторювалась, саме тому усі члени Альянсу погодились, що Україна стане членом НАТО».

«Ми сидимо за одним столом, як рівні. Ваша боротьба, це наша боротьба. Ваша безпека це наша безпека, ваші цінності – наші цінності».

  • Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що Штати мають достатньо ресурсів для того, щоб одночасно підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії та Ізраїль – у захисті своєї території і громадян.

«У нас є ресурси, інструменти та потенціал, щоб ефективно це робити».

Також Салліван вкотре наголосив на тому, що допомога Україні зараз є в інтересах США і вимагає набагато менше ресурсів, ніж могло би бути, якби росія потенційно змогла перемогти Україну і поширити свою агресію на інші країни в Європі, включно з потенційною необхідністю залучення американських військ до безпосередніх бойових дій, як це бувало у минулому.

  • Канада оголосила про надання Україні пакета підтримки, до якого увійде зимовий одяг та обладнання, а саме:
  • черевики,
  • термобілизна,
  • зимові спальні мішки,
  • військова форма для 2000 жінок-військовослужбовців ЗСУ,
  • 2000 додаткових снарядів калібру 155 мм,
  • димові боєприпаси,
  • 2260 протигазів,
  • 277 авіаційних бомб масою 1000 фунтів та підривників,
  • різні типи 76-мм морських боєприпасів.
  • Україна отримає 6,5 млн євро на потреби гуманітарного розмінування від урядів Хорватії та Іспанії.

Про допомогу країни оголосили під час Міжнародної донорської конференції щодо гуманітарного розмінування в Україні, яка відбувається у Хорватії. На ній були присутні представники понад 40 іноземних держав - міністри оборони, закордонних справ, посли та керівники іноземних організацій.

  • Німеччина оголосила про пакет військової допомоги Україні на 1 млрд євро, спрямований на посилення української ППО.

«Німеччина збирає другий зимовий пакет для України: щоб захистити критичну інфраструктуру та забезпечити подальшу підтримку, ФРН надає додаткову протиповітряну оборону за допомогою Patriot, IRIS-T SLM і SLS вартістю близько 1 мільярда євро, а також три зенітні танки Gepard», - зазначили в Міністерстві оборони ФРН.

Також повідомляється, що найближчими тижнями в Україну прибудуть ще 10 бойових танків Leopard1 A5, 15 броньованих транспортних машин і майже 20 захищених санітарних машин.

  • Група союзників профінансує в Україні обслуговування військової техніки, обладнання для розмінування та інші інженерні засоби, йдеться про внесок від країн-учасниць міжнародного фонду підтримки України обсягом 1,1 млрд данських крон, або 147,5 млн євро.

Цей внесок фінансує Данія разом з іншими країнами-учасницями Міжнародного фонду підтримки України – Британією, Норвегією, Нідерландами, Швецією, а також Литвою та Ісландією.

  • Уряд Сполученого Королівства анонсував передачу Україні стаціонарних зенітних установок Terrahawk Paladin, для забезпечення об’єктової ППО від дронів.

Особливість установки полягає у повній автономності роботи, а також наявності відповідних датчиків та систем для пошуку, виявлення, захоплення та знищення повітряних, наземних та морських цілей на невеликій дальності.

  • Україна наступного року отримає від Бельгії перші 1,7 млрд євро від заморожених російських активів. Про це повідомили на брифінгу прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кро та Президент Володимир Зеленський.

«Є заморожені активи, доходи від цих активів і податки з них. Самі активи й доходи від них – це компетенція Євросоюзу, ми на це не впливаємо. А податки з доходів, які ми отримуємо, – це наша компетенція. І ми вирішили, що 100% цих надходжень підуть на допомогу Україні», – сказав Де Кро.

Ідеться про 1,7 млрд євро за період із 2022 року. Ці гроші підуть на військове обладнання, гуманітарну підтримку, відбудову пошкоджених територій України.

  • Міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен заявив, що його країна розраховує передати Україні перші винищувачі F-16 навесні 2024 року, але це залежатиме від низки факторів - готовності пілотів, техніків та інфраструктури.

«Моя чітка мета – щоб у першому кварталі 2024 року ми могли передати Україні перші винищувачі. Але це залежить і від того, як буде рухатися навчання пілотів, як і технічного персоналу, який буде обслуговувати літаки».

  • Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Захід надто довго боявся спровокувати путіна, і це був абсурдний страх, адже це «призвело до найгіршої за 80 років війни в Європі».

На переконання Джонсона, після перемоги Україна має врешті стати членом Альянсу.

«Здається, що ми постійно на крок позаду. Нам потрібно зробити крок уперед і дати Україні те, чого вона потребує, щоб закінчити [війну] зараз», - висловився Джонсон.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему