2 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 2 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 2 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 586 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Російські окупанти й надалі ігнорують міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 22 бойових зіткнення. Також, рф завдала чергового удару по Україні застосувавши 7 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного напрямку. Наші ППО знищили 4 ворожі “шахеди”.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 - по зенітно-ракетному комплексу противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління та 2 артилерійських засоби противника.

 

Станом на ранок 2 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 279 080 (+510) осіб,
  • танків – 4 717 (+15),
  • бойових броньованих машин – 9 000 (+9),
  • артилерійських систем – 6 525 (+48),
  • РСЗВ – 801 (+3),
  • засобів ППО – 540 (+3),
  • літаків – 316,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 061 (+18),
  • крилатих ракет – 1 529,
  • кораблів/катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8 909 (+26),
  • спеціальної техніки – 938 (+5).

 

  • ГУР повідомило, що 1 жовтня ударні дрони атакували російський Смоленський авіазавод, де виробляли ракети Х-59. Три з чотирьох дронів влучили в ціль.

Ракета Х-59 (у модифікації Х-59МК2) класу "повітря-поверхня" з дальністю до 280 км ? одна з тих, якими російські повітряно-космічні сили найчастіше обстрілюють військові та цивільні об’єкти в Україні.

  • Українська «Армія дронів» минулого тижня уразила рекордну кількість російської артилерії.

У росіян – мінус 69 гармат і 17 самохідних артилерійських установок. Загалом оператори безпілотників уразили 220 одиниць ворожої техніки, зокрема 33 танки, 41 вантажівка й багато іншого обладнання.

  • Британська розвідка повідомляє, що після успішного ураження штабу Чорноморського флоту рф у тимчасово окупованому Севастополі загарбники почали передислоковувати більшу частину флоту із Криму на територію росії.

Зазначається, що останніми тижнями морська авіація Чорноморського флоту рф узяла на себе важливу роль в операціях флоту. При цьому ключовим російським активом у цих операціях є літак-амфібія Бе-12 MAIL, розроблений у 1950-х роках, який вилітає з баз в тимчасово окупованому Криму.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • В Україні відбулася неформальна зустріч голів МЗС усіх 27 держав Євросоюзу. Вперше міністри закордонних справ ЄС проводять засідання Ради поза межами Євросоюзу.

Президент Володимир Зеленський, виступаючи на цьому засіданні, зазначив, що пауза в запровадженні санкцій проти рф за її агресію проти України після ухвалення Євросоюзом 11-го санкційного пакета занадто затягнулася.

Зараз очевидно, що санкційного тиску на росію очевидно замало. Це видно передусім зі зростання кількості ударних дронів та авіаударів російських терористів.

За словами президента, потрібно більше спільної роботи проти будь-яких форм і схем обходу росією санкцій. Будь-яке постачання в рф, яке дає їй змогу збільшувати військове виробництво, повинне припинитися.

«Це чіткий інтерес не лише України, а й кожного у світі, хто хоче швидшого завершення цієї війни. І я дякую тим із вас, хто вже потужно допомагає нам в протидії обходу санкцій.

Потрібно активізувати роботу й щодо нового санкційного пакету Євросоюзу. Будь-які санкційні паузи збільшують час російської агресії, а пауза після 11-го санкційного пакету вже надто затягнулася.

Очевидно, потрібні санкції проти російської атомної галузі – і за те, що росія робить на Запорізькій атомній станції, і як безпековий крок проти використання сумнівних російських атомних технологій. Сумнівних як із безпекового, так і з політичного погляду.

Потрібне й продовження санкційного тиску на інші сектори економіки держави-терориста.

Важливо також розширити санкції проти Ірану в чутливих для нього галузях, зокрема щодо імпорту обладнання та хімікатів. Кожен іранський ударний дрон, який б?є по європейських містах в Україні, це причина для санкційного тиску».

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками зустрічі заявив, що в Європейському Союзі відчувається консенсус стосовно того, чи приймати нашу державу, і зараз це лише питання часу.

«Усі налаштовані рухатись уперед із максимальною швидкістю з урахуванням всіх реформ, які проводила, проводить і буде проводити Україна».

«Наш ключовий сигнал був такий: ми виконаємо всі сім ключових рекомендацій Єврокомісії для відкриття переговорів про членство. Очікуємо, що вони будуть оцінені чесно, прозоро, без додаткових умов. І атмосфера свідчить, що в нас є консенсус із цього приводу».

  • Незважаючи на війну, українські аграрії продовжують працювати на забезпечення продовольчої безпеки.

За останній тиждень вересня наші сільгоспвиробники намолотили ще понад 4 млн тонн зернових та олійних культур. Загалом станом на кінець вересня аграрії намолотили 41,7 млн тонн нового врожаю: 30,5 млн тонн зернових та 11,2 млн тонн олійних культур.

  • У командуванні Повітряних сил ЗСУ заявили, що в Україні формуються нові групи військових льотчиків, які в майбутньому навчатимуться керувати американським винищувачем F-16, тоді як частина льотчиків уже навчається на авіаційних тренажерах цієї моделі літака.

«Нові групи, безумовно, формуються. Тут льотчики виконують домашнє завдання з вивчення (англійської) мови і адаптуються до F-16 за допомогою симуляторів – ви вже бачили. Те, що відбувається там (за кордоном) – це інформація непублічна, не хочуть партнери особливо про це говорити, просто роблять свою роботу. А наші пілоти навчаються. Тож літають уже і на авіаційних тренажерах – це не симулятор, це вже фактично повноцінний літак: кабіна, яка рухається, яка повністю повторює кабіну F-16. Наступний етап – відповідно, польоти з інструктором уже в справжніх літаках».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Лібералізація ринку по-путінськи виявилася звичайним рекетом на рівні держави, коли бізнес змушують заплатити гроші, інакше заберуть усе.

Уряд рф запланував оштрафувати росіян та бізнес на рекордні 440 мільярдів рублів.

Сукупний план зі збору штрафів до бюджету на 2024 рік збільшено на 17%, зі збору штрафів із бізнесу – на 30%.

Кремль змушений наповнювати казну, щоб залатати діри в бюджеті, який наступного року має витратити на війну кожен третій рубль. І в цьому випадку крайніми, як завжди, будуть прості росіяни, які мовчки терплять путінський режим і навіть готові платити за це своїм життям.

  • Медичним працівникам у російських регіонах почали урізати зарплати за рахунок скорочення стимулюючих виплат. На різні надбавки у лікарів припадає до 70% заробітку, а на оклад – лише 30%. Медичні установи не можуть не виплатити оклад, але у разі потреби вони легко скорочують стимулюючі виплати.

У 2024 році уряд рф запланував 10% скорочення витрат за національним проектом «Охорона здоров'я», який став частиною масштабних обіцянок путіна, коли той обирався на четвертий термін у 2018 році. «Під ніж» потрапили всі статті проекту, загальні витрати на який становитимуть 289,9 млрд рублів проти 321,3 млрд 2023 року.

Наприклад, економити будуть на боротьбі з раком та модернізації регіональних поліклінік, із яких, за даними Рахункової палати, ще нещодавно кожна сьома перебувала в аварійному стані, кожна третя не мала каналізації, а в кожні другій відсутній водогін.

При цьому витрати бюджету на утримання путіна збільшать на 20%. У 2024-26 рр. "функціонування президента" обійдеться платникам податків у 75 млрд рублів.

  • У рф розгорівся грандіозний скандал через заяву депутата Держдуми Геннадія Семигіна, який визнав, що батальйон «Ахмат» Рамзана Кадирова виконує функції загороджувального загону і жене стусанами в м'ясні штурми російських солдатів, які не хочуть воювати.

Одні росіяни обурюються, другі заперечують, а требі взагалі мовчать, щоб, бува, потім не просити пробачення у Кадирова.

Але загалом до громадян рф потроху починає доходити те, про що українці говорять уже давно: кидировці на фронті не воюють, вони женуть на убій мобілізованих, яких путінська влада погнала помирати в Україну.

  • Газпром уперше у 2023 році опублікував свої операційні показники з видобутку і постачання газу — вони показали різке падіння.

За підсумками першого півріччя 2023 року видобуток газу Газпромом становив 179,45 млрд кубометрів, що на 24,7% нижче, ніж за аналогічний період 2022 року.

  • росія презентувала нібито перший смартфон російського виробництва на російській системі – «Р-Фон». Однак експерти швидко виявили, що насправді це повна копія бангладешського Symphony Helio 60.

Телефони абсолютно однакові за характеристиками та дизайном, тільки у оригіналу з Бангладеш камера набагато краща. Очікувана ціна Р-фону близько 40 000 рублів, що дорожче за оригінал приблизно на 25 000 рублів

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок під час візиту до Києва заявила, що Європейський Союз невдовзі розшириться від Лісабона до Луганська.

«Майбутнє України – у ЄС, у нашій спільноті свободи, і незабаром вона розшириться від Лісабона до Луганська. З кожним селом, з кожним метром, який звільняє Україна, з кожним метром, де вона рятує своїх людей, вона також розширює свій шлях у ЄС».

Бербок запевнила, що європейські друзі та партнери будуть підтримувати Україну на цьому шляху. Вона також підкреслила, що Україна спроможна проводити вражаючі реформи на тлі жахливої російської агресії

«Це речі, такі як зміна законодавства у сфері юстиції, у сфері медіа, але також які стосується боротьби з корупцією, і про це ми відкрито говоримо з нашими партнерами тут, в Україні, що ми разом можемо розширювати цей шлях».

  • Данія підтримує створення так званого Українського фонду для військової підтримки України в розмірі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки в рамках Європейського фонду миру.

«Радий оголосити сьогодні, що ми маємо намір відкрити новий офіс від нашого посольства в Миколаєві. За запитом Президента Зеленського ми беремо на себе окрему відповідальність за відновлення Миколаєва та усього цього регіону. У четвер офіс у Миколаєві вже буде діяти», - зазначив керівник зовнішньополітичного відомства Данії Ларс Люкке Расмуссен.

Він зауважив, що зустріч європейських міністрів закордонних справ у Києві є демонстрацією потужної підтримки Європейським Союзом боротьби України за свободу та відновлення територіальної цілісності.

Також у Міністерстві оборони Данії заявили, що країна скерує понад 14 мільйонів доларів на програму закупівлі боєприпасів для українських військових від ЄС.

  • Україна отримала перші танки Leopard 2A4, що були відремонтовані на потужностях польської компанії Polska Grupa Zbrojeniowa.

Відправлена до Польщі техніка отримала поломки або була виведена з ладу в ході боїв на півдні під час наступальної операції.

  • Болгарія забороняє в’їзд легкових автомобілів із російськими номерами. Для вантажних автомобілів заборона діє вже кілька місяців.

Аналогічне обмеження раніше запровадили Литва, Латвія, Естонія, Польща, Фінляндія та Норвегія. Заборона вводиться на підставі санкцій, запроваджених ЄС проти росії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему