3 Жовтня 2023
Новини

Нардеп від ОПЗЖ їздив до окупованого Криму через росію

Нардеп від ОПЗЖ їздив до окупованого Криму через росію
Після 2014 року принаймні чотири рази до тимчасово окупованого Криму через росію, тобто порушивши українське законодавство, їздив народний депутат від забороненої партії «Опозиційна платформа за життя» Віталій Борт.

Про це йдеться в матеріалі «Схем» (проєкт «Радіо Свобода»).

За даними журналістів, 15 серпня 2014 року Борт, ще як народний депутат 7-го скликання, вилетів з Києва до москви, і того ж дня попрямував літаком до Сімферополя. За чотири дні, 19 серпня, він вилетів з Криму до столиці росії й того ж дня повернувся до Києва.

12 квітня 2015-го Борт літав до Сімферополя з Ростова-на-Дону. 14 вересня того ж року він знову літав до Криму, але вже через москву.

Востаннє Борт літав напряму з росії до Криму 24 березня 2016-го — з московського аеропорту «Домодєдово», зазначили «Схеми», які проаналізували дані російських баз авіаперельотів.

На одному із рейсів з Сімферополя до Москви у червні 2015-го чоловіка супроводжувала його матір, яка, як дізналися «Схеми», згодом стала громадянкою рф. Про це свідчить витяг з автоматизованої системи «Роспаспорт», який є у розпорядженні журналістів. Урожденка Донецька Валентина Борт отримала російський паспорт у Криму у 2019-му році в Алушті.

Також, за даними «Схем», що батько народного депутата має російський податковий номер, прив’язаний до його українського паспорту.

Більше про Борта

Віталій Борт — підприємець та політик з Донецька, народний депутат України V (2006-2007 роки), VI (2007-2012 роки), VII (2012-2014 роки) та IX (з 2019 року) скликань.

«Схеми» пишуть, що 14 квітня 2014 року, на наступний день після захоплення будівлі міської ради Макіївки, Борт на засіданні підтримав «референдум про подальшу долю Донбасу», але заявив, що він «обов’язково повинен бути всеукраїнським, інакше він буде незаконним і його не визнає жодна держава». Події Революції Гідності називав «свавіллям».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, крим, депутати
В тему