29 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 29 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 29 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 583 доба від початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію нашої держави.

  • Російські окупанти й надалі ігнорують міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулося 33 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 38 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 удари по зенітно-ракетних комплексах противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, зенітно-ракетний комплекс, 13 артилерійських засобів та станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 29 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 277660 (+340) осіб,
  • танків – 4687 (+8),
  • бойових броньованих машин ? 8972 (+10),
  • артилерійських систем – 6409(+34),
  • РСЗВ – 794 (+1),
  • засоби ППО ? 536 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4991 (+34),
  • крилаті ракети ? 1529,
  • кораблі /катери ? 20,
  • підводні човни - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8836 (+21),
  • спеціальна техніка ? 930 (+1).

 

  • До кінця місяця залишається ще день, а українські воїни вже демонструють, що за підсумками вересня встановили абсолютний рекорд кількості знищеної ствольної артилерії рашистів. Це критичне значення, компенсувати яке росія не зможе.

Експерти наголошують, що пропорційне розміщення артилерії вздовж фронту скорочується, можливості вогневого ураження знижуються. Такі втрати змушують виводити з консервації дедалі старіші й примітивні, зразки ще сталінських часів, щоб дотягувати в місяць хоча б до поставки в 300 стволів у зону бойових дій. Компонента самохідних артустановок у російській армії стає надзвичайно рідкісною, через що знижується мобільність.

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що останнім часом росіяни знизили темпи наступальних дій на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.

У звіті вказують, що українські оборонці продовжили наступальні операції під Бахмутом і на заході Запорізької області 28 вересня.

Російські та українські офіційні особи все частіше повідомляють про меншу кількість російських наземних атак на Куп'янському та Лиманському напрямках, що свідчить про те, що український контрнаступ відволікає російські сили від лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна та значно послаблює російські наступальні зусилля на цій лінії.

За попередньою оцінкою ISW, російські наступальні операції на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна мали на меті притиснути українські війська до цієї лінії та відволікти їх від більш важливих ділянок фронту.

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен прокоментував український контрнаступ.

«Українці повернули понад 50% територій, які росія захопила з лютого 2022 року. Зараз вони ведуть контрнаступ на півдні та сході. Він проходить важко, і на це є вагома причина – у росіян було багато місяців, щоб розбудувати оборону, але українці досягають реальних успіхів».

Блінкен зауважив, що саме українці визначатимуть, як закінчиться війна і ці рішення українці будуть ухвалювати на основі демократичних принципів.

Щодо можливості дипломатичного вирішення війни, Блінкен наголосив, що США керувались і керуватимуться принципом – нічого про Україну без України.

  • Начальник Штабу оборони Великої Британії адмірал Тоні Радакін заявив, що удари по Чорноморському флоту рф – це приклад того, як Україна утримує ініціативу.

«Нещодавні удари по Чорноморському флоту – ще один приклад того, як Україна утримує ініціативу. путін втратив контроль над війною, яку він розпочав. Візит (до Києва) разом із моїми візитами влітку зміцнили моє переконання, що Україна переможе. Велика Британія залишатиметься з ними на кожному кроці».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський анонсував 30 вересня важливі новини для українських захисників та всієї країни.

«Цей тиждень значно посилив нашу державу й наших людей. Ще й завтра (30 вересня) будуть важливі для України новини – для наших воїнів, для всієї нашої держави. Працюємо над тим, щоб і наступні тижні додали Україні міцності – внутрішньої міцності – та потрібної співпраці зі світом. Щоб світ нас чув, розумів і підтримував. Я дякую всім, хто допомагає».

  • Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії у Бабиному Яру, де у 1941-1943 роках нацисти розстріляли тисячі євреїв.

«Трагедія у Бабиному Яру в роки Другої Світової війни стала всесвітнім символом Голокосту. 29 вересня 1941 року нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва в урочищі. Того дня було розстріляно понад 22 тисячі людей. Конвеєр смерті на тому не зупинився і до середини жовтня кількість жертв перевищила 50 тисяч».

  • В уряді наголосили, що мінімальна зарплата в Україні в 2024 році зросте до 8 тисяч гривень, також планується індексація пенсій.

Також тарифи на комунальні послуги до кінця опалювального сезону не зростатимуть. При цьому планується збільшення бюджету на субсидії.

У Кабміні наголосили, що уряд жодного місяця не затримував виплати пенсій, соціальних допомог, пільг та субсидій. Та за час великої війни було проведено вже дві індексації пенсійних виплат.

  • «Укренерго» вже почало замовляти обладнання для підстанцій на окупованих територіях, щоб після їхнього звільнення у максимально стислі терміни відновити ці енергооб?єкти

Українські енергетики мають величезний досвід швидкого відновлення енергооб?єктів, але сповільнити ремонт можуть щільно заміновані території.

  • У межах програми «єВідновлення» вже погоджено виплати для майже 16 тис. родин на ремонти власних осель.

Уряд запустив програму житлових сертифікатів як компенсації за зруйноване житло. Побачити сертифікати в «Дії» можна вже зараз, а в листопаді люди зможуть скористатися цими сертифікатами та придбати нову оселю.

  • У Міністерстві закордонних справ України відповіли на слова прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який заявив, що нібито невідомо, яким зараз є розмір території України.

Україна поінформувала Орбан, що не змінювала своєї території в межах міжнародно визнаних кордонів.

Раніше голова угорського уряду заявив, що, перш ніж почати переговори про вступ до ЄС, Україна повинна буде відповісти на «важкі питання» - зокрема, про власну територію та кількість населення.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Держборг росії за першу половину 2023 року збільшився на 2,2 трлн рублів - при тому що на весь рік було заплановано 2,5 трлн рублів.

Як повідомляє «Forbes россия», за рік порівняно з 1 липня 2022-го держборг збільшився на 27,5%.

Витрати на обслуговування державного боргу теж зросли: станом на 1 липня вони становили 718,1 млрд рублів.  

Бюджет росії в першій половині 2023 року виконано з дефіцитом у розмірі 2,35 трлн рублів.

  • путін підписав указ про початок осіннього призову в російську армію з 1 жовтня.

Згідно з документом осінній призов триватиме протягом жовтня-грудня. Призвати повинні 130 тисяч людей.

Куди діваються люди із хваленої російської армії, яка в лютому минулого року зайшла в Україну, керівництво рф досі не хоче пояснити. Просто набирають чергову партію гарматного м’яса, обіцяючи рідним не відправляти молодих хлопців на фронт, однак зараз російська армія в Україні зазнає величезних втрат, тому не виключено, що як мінімум частина поповнення потрапить на передову.

  • Російський монополіст «Газпром» переживає рекордний у своїй історії обвал видобутку природного газу після втрати європейського ринку, куди до війни йшло до третини сировини, яку здобув компанія.

За підсумками першого півріччя видобуток «Газпрому» склав 179,45 млрд кубометрів, повідомила компанія у щоквартальному звіті. Порівняно з тим же періодом 2022 року обсяги впали на 25%, а якщо порівнювати з довоєнним періодом — практично на третину: у січні–червні 2021 року Газпром видобув 260,8 млрд кубів.

За три десятиліття своєї історії найбільша газова компанія світу не скорочувала виробництво настільки стрімко.

  • Мер Москви Сергій Собянін поскаржився, що Азія слідом за Заходом почала проти росії економічну війну.

«Східні ринки, ми повинні розуміти, що вони ще жорсткіші. З нами вже і там йде серйозна війна, економічна війна».

Собянін зазначив, що після розвороту росії на Схід через санкції, введені за війну з Україною, азіатські країни вирішили вичавити максимальну вигоду з ситуації, що склалася. Зокрема, вони активно надають своїм компаніям різні преференції, «по суті, демпінг» і накручують ціну на їхню продукцію.

«Ніхто не хоче дарувати технології — ні в галузі машинобудування, ні в галузі авіабудування, ні в галузі мікроелектроніки. Більше того, нам відкрито кажуть: хочете отримати якісь технології — купуйте повністю продукт».

  • Аналітики підрахували, що наступного року путінський режим витрачатиме як мінімум 29,5 млрд рублів щодня із кишень російських платників податків на війну в Україні, тобто на захоплення та руйнування чужих територій, убивство мирних громадян.

На ці гроші можна було б будувати лікарні, школи, дитячі садки, дороги, нові будинки у регіонах росії. Так, наприклад, за 29,5 млрд рублів можна збудувати відразу 3 лікарні. Але кремлівському диктатору потрібна тільки велич і смерті.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької АЕС під повний контроль України.

Резолюція ядерної безпеки в Україні була висунута Канадою, Фінляндією та Коста-Рікою. Під час 67-ї сесії генеральної конференції МАГАТЕ вимогу підтримали 69 країн.

Резолюція закликає рф до негайного виведення всього військового та іншого неуповноваженого персоналу із ЗАЕС і повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до наявної ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Документ містить вимогу надати можливість МАГАТЕ забезпечувати безпечне та захищене функціонування станції, а також - здійснювати ефективне та дієве впровадження гарантій безпеки.

  • Велика Британія оголосила про нові санкції у зв’язку з організованими росією псевдовиборами на окупованих територіях України.

До списку потрапили організації та російські високопосадовці, які безпосередньо діяли з метою підриву України та загрози її територіальній цілісності. Зокрема йдеться про одинадцять осіб, причетних до спроб росії використати фейкові «вибори» для легітимізації свого незаконного контролю над Херсонською, Запорізькою, Донецькою, Луганською областями та Кримом, які є частиною суверенної території України.

  • Федеральна рада Швейцарії ухвалила пакет фінансової допомоги Україні для гуманітарного розмінування територій, розрахований на чотири роки

Держава готова надати 100 тис. швейцарських франків на розмінування цивільних і сільськогосподарських територій.  

  • Reuters пише, що сім країн ЄС замовили боєприпаси за схемою спільних закупівель Європейського Союзу, щоб терміново доставити Україні артилерійські снаряди та поповнити виснажені західні запаси.

Замовлення, розміщені згідно з контрактами, які узгодило Європейське оборонне агентство (EDA), стосуються артилерійських снарядів калібру 155 мм. Це один із найважливіших боєприпасів у боях проти армії рф.

  • Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів на підтримку України.

Ці кошти були вилучені з проекту оборонного бюджету США і за їхнє ухвалення голосували окремо.

  • У Держдепі США заявили, що зброя, яку Україна отримує для протистояння російській агресії, використовується належним чином, і випадків потрапляння її в чужі руки не виявлено.

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер підкреслив, що Сполучені Штати мають у своєму розпорядженні важливі механізми підзвітності щодо постачання в Україну американської зброї та військової допомоги.

«Ми запровадили суворі механізми контролю, це також стосується гуманітарної та економічної допомоги, яку ми надаємо».

  • Міноборони Фінляндії передало українським військовим 130-мм гармати “130 К 54”.

Свого часу Фінляндія придбала велику кількість цих гармат у СРСР та у колишньої Східної Німеччини.

  • Федеральне відомство з картелів Німеччини схвалило створення німецько-українського спільного підприємства з виробництва військової техніки.

«З огляду на геополітичну ситуацію, оборонна промисловість переживає зміни. Спільне підприємство Rheinmetall і українського підприємства ... покликане будувати та обслуговувати військову техніку в Україні. Цей проєкт не призведе до жодних конкурентних дублювань у Німеччині».

Спільне підприємство буде базуватися в Києві й займатиметься діяльністю у сферах сервісного обслуговування, збирання, виробництва та розробки військової техніки. Спочатку воно діятиме виключно на території України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему