28 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 28 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  28 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 582 доба з моменту повномасштабного збройного вторгнення росії в Україну.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулося 19 бойових зіткнень.

Також, сьогодні вночі, окупанти атакували Україну дронами-камікадзе типу “Shahed-136/131”, застосувавши 39 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. З них 31 було знищено нашою протиповітряною обороною.

Загалом, ворог завдав 76 авіаційних ударів та здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 удар по зенітно-ракетному комплексу та 2 - по станціям РЕБ противника.

Також наші захисники знищили 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ уразили зенітно-ракетний комплекс, 11 артилерійських засобів та склад боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 28 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 277 320 (+330) осіб,
  • танків – 4 679 (+4),
  • бойових броньованих машин ? 8 962 (+12),
  • артилерійських систем – 6 375 (+38),
  • РСЗВ − 793 (+1),
  • засобів ППО − 535 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 957 (+9),
  • крилатих ракет − 1 529,
  • кораблів/катерів ? 20,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 815 (+23),
  • спеціальної техніки – 929 (+2).

 

  • Російське командування боїться українських морських атак і тепер не ризикує своїми кораблями в Чорному морі.

Під час однієї з останніх атак рашисти навіть не вивели з бухти Новоросійська ракетоносій, із якого здійснювалися запуски.

У Силах оборони півдня України припускають, що планування операції у росіян було досить сумбурним. Це може бути пов’язане з тим, що у ЧФ рф йде певна пертурбація у командуванні.

  • Британська розвідка зазначає, що через інтенсивні польоти в умовах ведення бойових дій апарати російських Повітряно-космічних сил швидше зношуються, а обслуговування та ремонт ускладнені санкціями.

Оскільки війна триває вже набагато довше, ніж російське Міноборони початково планувало, зношеність літальних апаратів у довгостроковій перспективі ймовірно вплине на бойові спроможності російської авіації.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У четвер, 28 вересня, генсек НАТО Єнс Столтенберг із неоголошеним візитом прибув до Києва. Він зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським.

Сторони обговорили постачання додаткових систем ППО для нашої держави від країн-членів Альянсу.

«Сьогодні ми обговорили з паном Генеральним секретарем усі ключові оборонні питання, які потребують уваги: реальну ситуацію на полі бою та потреби українських воїнів. Упевнений, ми можемо й надалі тиснути на агресора так, щоб росія лише відступала і втрачала. І це правильна тактика», – наголосив Володимир Зеленський.

Говорячи про додаткові системи протиповітряної оборони, звернули увагу на очікувані атаки росії на критичну інфраструктуру.

«Генеральний секретар погодився докласти своїх зусиль для нашої підтримки, для мобілізації держав-членів Альянсу саме з цією метою. Нам потрібно разом пройти цю зиму, захистити нашу енергетичну інфраструктуру та життя людей», – підкреслив Володимир Зеленський.

За словами Єнса Столтенберга, Україна має потужну підтримку з боку всіх країн-членів НАТО, понад пів сотні держав надає оборонну підтримку. Генсек додав, що члени Альянсу продовжать надавати Україні найсучасніші засоби для відбиття російського вторгнення, зокрема танки, сучасні системи ППО, а також тренуватимуть пілотів для винищувачів F-16.

Також Столтенберг повідомив про рамкові контракти на 2,4 млрд євро для виробництва боєприпасів – як для України, так і для поповнення запасів країн-членів.

Столтенберг відзначив разючий контраст між мотивами українських і російських військових на війні: українці борються за свою землю і свої сім'ї, натомість російські війська – за імперські ілюзії своєї влади.

  • Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню у супроводі представників французького ОПК прибув з неанонсованим візитом в Україну. Раніше стало відомо, що у Києві також перебуває міністр оборони Великобританії.

За даними французьких ЗМІ, Лекроню прибув до Києва в супроводі представників 18 підприємств оборонного сектору для обговорення допомоги Україні. Назви компаній не планується оприлюднювати, але йдеться про широкий пул – від виробників бронетехніки до дронів, а також фахівців у галузі кібербезпеки. Вони мають обговорити питання щодо поглиблення співпраці та укладання нових контрактів.

  • Проект «Армія дронів» передав на фронт ще понад 1700 безпілотників. Серед них – дрони українського виробництва та іноземні безпілотники, які стоять на озброєнні країн НАТО. Ударні "Вампіри", FPV-дрони "Фенікс", швидкісні "Пінгвіни", Avenger, а також Mavic і Matrice".

На фронт також передають «секретних пташок», дрони, які вже показали результати на полі бою.

Скоро роботу цих секретних безпілотників відчують на собі окупанти, а українці дізнаються про це з новин.

Тільки за минулий місяць оператори БПЛА уразили 780 одиниць техніки.

  • Україна стала членом Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) на 2023-2025 роки.

Про це повідомив український лідер Володимир Зеленський, подякувавши всім причетним країнам за підтримку української заявки.

Він наголосив, що Україна в рамках свого членства в Раді докладе всіх зусиль для зміцнення ядерної безпеки й захищеності, а також для посилення ролі МАГАТЕ у світі.

Володимир Зеленський акцентував, що важливо покласти край "ядерному шантажу", який росія намагається зробити нормою для світу.

  • Жителі Маріуполя масово записують звернення до путіна і скаржаться, що на місці їхніх будинків, зруйнованих російською армією, тепер зводять комерційну нерухомість на продаж. А їх самих викинули на вулицю.

Ось так і виглядає справжня «допомога людям Донбасу», яких спочатку саме російські війська й позбавили житла, майна, спокійного життя.

  • Міжнародні партнери вірять в Україну й зараз використовують наші газові сховища для зберігання свого блакитного палива. Протягом квітня-вересня 40 іноземних компаній активно користуються послугою shorthaul Оператора ГТС України та транспортують газ для зберігання в Україні.

До групи цих клієнтів входять найбільші європейські трейдери.

Ситуація на європейському ринку газу створює потребу в додаткових можливостях для зберігання. І цю потребу може і має закривати Україна, яка надає міжнародним партнерам вигідні послуги за дуже конкурентоспроможними цінами.

  • "Укргазвидобування" оголосило про запуск ще 5 свердловин з додатковим видобутком 500 тис кубометрів газу на добу - 4 з 5 свердловин пробурені на "старих" родовищах віком 45-55 років, ще одна - повністю нова.

Компанія задля нарощення видобутку комбінує сучасні технології для відкриття нових покладів на вже виснажених родовищах і збільшує інвестиції в дослідження й освоєння нових ділянок.

З початку року в Україні ввели в експлуатацію 58 нових газових свердловин із сумарним середньодобовим дебітом 5,3 млн кубометрів природного газу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські фермери опинилися під загрозою банкрутств після виходу з рф іноземних зернових трейдерів.

Російські трейдери нав'язують аграріям збиткові ціни на зерно. Причина цього – низька конкуренція у сфері АПК.

  • Обвальне падіння курсу рубля, колапс на паливному ринку та криза з виробництвом м'яса розпалили в російській економіці інфляційну пожежу.

Темпи зростання споживчих цін на тижні, що завершився 25 вересня, встановили рекорд із грудня минулого року – 0,28%.

Експерти кажуть про фронтальне зростання цін: одночасно дорожчають і продукти харчування, і непродовольчі товари, і послуги.

  • Так звана російська дипломатія пробила чергове дно цинічності й нахабства.

Очільник МЗС країни-агресора Лавров звинуватив Захід у руйнуванні територіальної цілісності України. Він заявив, що, визнавши відсутність планів виконувати мінські угоди, західні країни зруйнували територіальну цілісність України.

За логікою путінського оточення, це не росіяни зайшли на територію суверенної держави, не російські літаки бомбардували мирні міста, не російські ракети влучали у житлові будинки… Це все зробив захід.

І скільки б не брехали російські чиновники, дипломати, військові, кожен українець знає правду, що саме російське керівництво проливає українську кров, за що обов’язково буде притягнуте до відповідальності.

  • Сьогодні російський аеропорт Домодєдово пережив надзвичайно потужну DDoS-атаку на систему реєстрації пасажирів.

В аеропорту утворилися величезні черги, не працювали стійки реєстрації, затрималися рейси.

Повідомляється, що відбувся глобальний збій реєстрації на рейси авіакомпаній «Аерофлот», «росія» та «Перемога» у всіх аеропортах.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада Євросоюзу підтримала продовження тимчасового захисту для біженців із України, з 4 березня 2024 року по 4 березня 2025 року.

У ЄС перебуває понад чотири мільйони біженців із нашої держави. Вони зможуть отримати доступ до прав у ЄС, зокрема, права на проживання, доступ до ринку праці, житла, соціальної, медичної та інших допомог. Це також повинно запобігти надмірному тиску на національні системи надання притулку.

Після сьогоднішньої політичної угоди Рада має офіційно ухвалити рішення про продовження тимчасового захисту. Це відбудеться після того, як проведуть необхідні юридичні процедури і переклад на всі мови ЄС.

  • У 2024 році ЄБРР розширить фінансування проектів в Україні. Основні напрямки співпраці будуть стосуватися фінансування виробників обладнання для розмінування сільгоспземель, проекту страхування воєнних ризиків, а також кредитування реального сектору економіки.
  • Фандрейзингова платформа United24 отримала нового амбасадора – ним став британський актор Марк Стронг.

Він працюватиме за напрямом «Освіта і наука». Його метою будуть збори коштів на відбудову українських шкіл.  

Загалом завдяки платформі United24 уже було зібрано понад 470 мільйонів доларів благодійних внесків із більш як 110 країн світу.  

  • Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна дотримуватиметься режиму санкцій проти росії, а також закликав до переговорів Києва та Москви.

Токаєв також сказав, що не має побоювань стосовно того, що рф може загрожувати територіальній цілісності Казахстану.

Також Астана продовжує закликати до переговорів між росією та Україною щодо припинення війни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему