28 Вересня 2023
Новини

Зґвалтування школярки на Закарпатті: в справі змінять суддю

Зґвалтування школярки на Закарпатті: в справі змінять суддю

У справі про зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті сторона обвинувачення подала клопотання про відвід судді, тобто усунення його від процесу.

Про це повідомили в юридичні компанії "Юрферм".

Підставою назвали упередженість через дозвіл представниці Уповноваженого Верховної Ради з прав людини бути присутньою на закритих судових засіданнях.

Суддя задовільнив клопотання сторони обвинувачених, а після технічної перерви оголосили про відвід судді. Цю процедуру можуть здійснити, якщо в однієї зі сторін є сумнів щодо неупередженості судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста чи перекладача.

"Таке затягування розгляду справи, звісно, не йде на користь постраждалій дівчині, яка змушена буде перебувати у цьому процесі довше, але команда адвокатів, що її представляють готові працювати, аби зробити подальший процес максимально чутливим та нетравматизуючим для неї", – наголошують юристи.

Вони нагадали, що на попередньому засіданні потерпіла та її представниці підтримали зміну статті – з сексуального насилля на зґвалтування, як це було в первісному обвинувальному акті. Однак, прокуратура підтримала змінене обвинувачення за ст. 153 (сексуальне насильство).

Нагадаємо, інцидент трапився влітку 2021 року на Закарпатті у селі Верхні Ворота. Троє підлітків заманили свою 14-річну подругу на подвір’я до одного з хлопців, а потім до підвалу. 

Один з підлітків вдарив її у живіт, а потім двоє з трьох хлопців зґвалтували дівчину. Третій – знімав це на відео. З початком навчального року поширили ролик в інтернет. 

Дівчина не розповіла про зґвалтування батькам та бабусі – останні дізнались про це безпосередньо від правоохоронців.

У суді підлітки визнали свою провину, а суддя врахувала "позивні характеристики". Тож замість 5 років ув’язнення суддя призначила іспитовий термін у 2 роки.

Також кривдники мали виплатити потерпілій по 60 тисяч гривень компенсації та покрити процесуальні витрати (близько 25 тисяч гривень для кожного). Вирок здійняв хвилю обурення серед правозахисників та громадськості.

Після розголосу омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що розгляд справи взяв під особистий контроль.

Журналіст та активіст Віталій Глагола, який надав розголосу справі, повідомив, що батько потерпілої погодився подати апеляцію до суду, а адвокат Масі Наєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини. 

27 вересня суд першої інстанції мав розпочати новий судовий розгляд справи про групове зґвалтування 14-річної дівчини. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: згвалтування, закарпаття, суд
В тему