28 Вересня 2023
Новини

рф з початку повномасштабної війни викрала 132 українських посадовців

рф з початку повномасштабної війни викрала 132 українських посадовців
росіяни з початку повномасштабної війни викрали 132 представників українського місцевого самоврядування та органів влади. 

Про це повідомив Центр прав людини ZMINA. За даними правозахисників, 98 із них уже звільнили, однак у полоні досі перебувають 14 посадовців.

Як розповіли правозахисники, 50% викрадених посадовців — очільники населених пунктів, близько 22% — місцеві депутати. Серед тих, хто досі полонений — очільник Голої Пристані Олександр Бабич, староста села Нові Боровичі Чернігівської області Анатолій Сірий, міський голова Херсона Ігор Колихаєв та очільник Дніпрорудного Запорізької області Євгеній Матвєєв.

Наразі нічого невідомо про долю 16 раніше затриманих посадовців, ще чотирьох знайшли мертвими. 

«Про долю тих, хто досі у полоні, часто нічого не відомо — рф зазвичай не підтверджує їхнє місце перебування, часто вони не мають ніякого офіційного статусу. Ми нічого точно не знаємо про їхній стан здоров’я, умови тримання, випадки застосування насильства тощо», — зазначив дослідник-документатор ZMINA Борис Петруньок. 

Найбільше посадовців окупанти викрали протягом перших місяців повномасштабної війни, кажуть правозахисники. Викрадення зафіксували в 9 областях. Понад половина цих незаконних затримань сталася в Херсонській області: відомо про 71 випадок, тоді як у Запорізькій області кількість викрадень сягнула 30.

Як пояснює Петруньок, представники місцевого самоврядування «стали однією із найперших цілей насильницьких зникнень», адже вони були головними в громадах і володіли важливою інформацією. 

Інша причина викрадення полягає в тому, що посадовці є «носіями значного соціального капіталу і впливають на регіон», вважать у ZMINA. Окрім того, ідеться про намагання окупантів схилити їх до співпраці. 

До слова, Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 864 випадки свавільного затримання громадян України, учинених російськими окупантами з 24 лютого 2022-го до 23 травня 2023 року. Зокрема, ідеться про затримання 763 чоловіків, 94 жінок і 7 хлопців.

Багато з цих затримань мали характер насильницьких викрадень. Багато людей затримали під час «фільтрації», яка здійснюється російською федерацією на тимчасово окупованій території. В ООН задокументували затримання росіянами під час «фільтрації» 209 чоловіків і 51 жінки на основі їхніх політичних поглядів або іншого законного самовираження.

Справи стосувалися українських держслужбовців, громадських активістів, волонтерів гуманітарних організацій та неформальних лідерів громад, зокрема вчителів та священників.

УВКПЛ додатково задокументувало затримання 88 цивільних чоловіків, які служили в українських Збройних силах до 24 лютого 2022-го.

Окупанти утримували затриманих від кількох днів до кількох тижнів і навіть місяців, часто без зв’язку із зовнішнім світом, у неофіційних місцях ув’язнення. У 26% цих випадків рф переводила затриманих в інші місця на тимчасово окупованій території або депортувала на свою територію.

Водночас у Мінреінтеграції встановили 126 випадків утримання в полоні українських жінок, 80 із них — цивільні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон
В тему

Останні матеріали