26 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 26 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  26 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 580 доба героїчного спротиву всього українського народу широкомасштабній збройній агресії боку Кремля.

  • Протягом доби відбулося 20 бойових зіткнень.

російська федерація завдала чергового удару по Україні застосувавши 38 іранських ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Постраждала припортова інфраструктура Одеської області. У результаті бойової роботи наші сили  ППО знищили 26 ворожих “шахедів”.

Загалом ворог завдав 7 ракетних та 73 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 4 артилерійські засоби, 3 райони зосередження особового складу та військової техніки, 1 пункт управління та 2 склади боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 26 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 276 670 (+400) осіб,
  • танків – 4 672 (+5),
  • бойових броньованих машин ? 8 946 (+19),
  • артилерійських систем – 6 299(+39),
  • РСЗВ – 792 (+1),
  • засобів ППО − 533,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 924 (+29),
  • крилатих ракет − 1 529 (+11),
  • кораблів/катерів ? 20,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8 763 (+17),
  • спеціальної техніки ? 925 (+7).

 

  • Британська розвідка вважає, що після успішних українських ударів Чорноморський флот рф не зможе мати в акваторії Чорного моря такий контроль, як раніше, і буде менш безпечно почуватися у портах.

Розвідка констатувала, що останніми тижнями Чорноморський флот рф зазнав низки серйозних атак, кульмінацією яких стали удари по штаб-квартирі 20 і 22 вересня.

«Фізична шкода для ЧФ РФ майже точно серйозна, але локальна. Флот майже точно зберігає спроможність виконувати свої основні завдання воєнного часу – завдання ракетних ударів і локального патрулювання. Проте ймовірно, що його здатність здійснювати ширше патрулювання у регіоні й забезпечувати де-факто блокаду українських портів надалі зменшиться. Також ЧФ рф ймовірно має погіршену здатність захищати свої об’єкти в порту і проводити рутинне обслуговування».

Британська розвідка додає, що українські атаки поставили росію у ситуацію, коли їй доводиться реагувати на дії противника, та демонструють, що українські військові здатні поставити під сумнів символічну і стратегічну «проекцію сили» росії, яку їй забезпечує контроль над Севастополем.

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що 25 вересня російські війська продовжили наземні атаки поблизу Бахмута, але у них не було жодного підтвердженого просування, окрім цього окупанти продовжили безуспішні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк.

Генштаб України повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Авдіївки та Мар’їнки (на західній околиці Донецька) і безуспішно намагалися відбити втрачені позиції поблизу Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки).

  • Українські військові намагаються загальмувати виробництво ракет у росії. Саме заводи, де виробляються ракети, і є головною ціллю атак дронів. Про це розповів керівник Головного управління розвідки (ГУР) Кирило Буданов.

«Ми, коли відпрацьовуємо певні дії по об'єктах оборонно-промислового комплексу, ставимо за мету тільки одне: уповільнити виробництво російського озброєння».

Серед атакованих останнім часом підприємств Буданов назвав Брянський завод Кремній-ЕЛ, що виробляє електронне обладнання для ракет, а також Редкінський дослідний завод (Тверська область), де виробляють компоненти ракетного палива.

  • На території тимчасово окупованого Криму зростає активність партизанського руху. Люди частіше контактують з українськими військовими для надання інформації та допомоги. Зокрема удар по штабу Чорноморського флоту РФ допомагали коригувати небайдужі громадяни.

Про це розповів очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

«Партизанський рух зростає, люди починають розуміти, що росіяни їх обманули. Все більше громадян контактують із ЗСУ для надання інформації та допомоги. Найперше, це стосується молоді, яка активно бере участь. Загалом ситуація змінюється на краще. Тому ефективність роботи партизанського руху, зокрема в Криму зросла. Зараз можна побачити, що деякі відпрацювання безпосередньо пов’язані з партизанським рухом».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій заслухав військове керівництво, розвідників та представників Кабміну.

«Перша Ставка після повернення з тривалого відрядження. Детальні доповіді. Головком Залужний, керівник ГУР МО Буданов – про оперативну ситуацію на фронті, плани противника. Командувачі ОСУВ Сирський і Тарнавський – про перебіг конкретних наступальних та оборонних операцій на своїх ділянках. Забезпечення фронту всім необхідним – міністр Умєров.

Велика доповідь міністра Камишіна щодо заходів, яких вживає Мінстратегпром для нарощування власного виробництва озброєння, особливо БпЛА.

Велика доповідь голови СЗР Литвиненка про поточний стан справ у російській армії та перспективи розвитку російського ВПК».

  • Жінок медиків та фармацевтів стурбували заяви, що з 1 жовтня вони обов’язково мають стати на військовий облік та будуть обмежені у виїзді за кордон. МОЗ відповідає на головні питання.

Усі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушерка, сестра медична, фармацевт та провізор, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоров’я тощо вже мають перебувати на військовому обліку. Ця норма не нова й діє ще з 1992 року. Тому більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже перебувають на військовому обліку.

Від січня 2023 року жінки, які навчаються на медичні або фармацевтичні спеціальності, ставляться на військовий облік одразу по закінченню навчання. Заклад освіти за 2 місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Що зміниться з 1 жовтня?

  • На жаль, понад 30 років постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів працювала не досконало, через що частина медиків у ньому не враховані.
  • Тому з 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у державі.
  • Кожна жінка вищезгаданої спеціальності, яка досі не перебуває на військовому обліку, має стати на нього протягом найближчих 3 років (до 31.12.2026).

Що буде з працевлаштуванням?

  • До 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без надання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінок мають попереджати, що підприємство буде зобов’язане повідомити про неї Територіальний центр комплектування.
  • Далі жінка має самостійно прибути до ТЦК СП для взяття на військовий облік.

А як щодо виїзду за кордон?

  • Жінки-медики та жінки-фармацевти можуть безперешкодно виїжджати за кордон. Починаючи з 1 жовтня 2023 року жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок не буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, стоїть вона на військовому обліку чи ні. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади.
  • «Енергоатом» вивів на максимальну потужність усі 7 атомних енергоблоків, які працюють зараз. Вітчизняна енергосистема отримала додатково 300 МВт потужності.

Наразі завершено перевантаження і здійснюються пускові операції на ще одному енергоблоці, який незабаром також буде включений в роботу.

Енергоатом наголосив, що триває наймасштабніша ремонтна кампанія в енергетиці, у межах якої поступово виводять з планових ремонтів усі енергоблоки. Це роблять для того, щоб максимально підготуватись до осінньо-зимового періоду та забезпечити електроенергією всіх споживачів.

  • У Міністерстві освіти й науки повідомили, що абітурієнти з тимчасово окупованих територій у 2024 році зможуть вступити до вишів за співбесідою, без національного мультипредметного тесту (НМТ).

Абітурієнти мають звернутися до освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», які допомагають людям із ТОТ вступити до українських вишів.

  • Тимчасовим гуманітарним коридором у Чорному морі з Одеських портів вже вийшли сім суден.

Наразі це 7 із 7 успішних кейсів. Зайшло 2, вийшло 7. П'ять суден – це ті, що були в українських портах до початку повномасштабного вторгнення.

Далі судна потрапляють до територіальних вод Румунії, Болгарії та Туреччини аж до Босфорської затоки. Це вже територіальне море країн НАТО.

У ВМС підкреслюють, що небезпека у Чорному морі на сьогодні залишається саме через авіацію та ракетне озброєння.  

  • «Укрзалізниця» разом з американським філантропом Говардом Баффетом створила автономний потяг-кухню, щоб годувати українців на прифронтових територіях. Це єдиний такий поїзд у всьому світі.

Food Train здатен працювати автономно 5-7 діб і виготовляти понад 10 тисяч порцій їжі щодня.

Загалом поїзд має довжину близько 150 метрів та складається з 6 вагонів, які пройшли капітальний ремонт і повну модернізацію на підприємствах «Укрзалізниці». Обладнання потяга дозволяє готувати повноцінні страви.

Створення та операційна діяльність поїзда-кухні повністю фінансуються Фондом Говарда Баффета.

Найближчим часом команда проекту заступить на постійне чергування в найскладніших прифронтових районах України.

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон, який відновлює обов’язкове фінансове звітування політичних партій.

Таким чином протягом 90 днів партії, що мають державне фінансування мають подати до НАЗК звіти за періоди дії карантинних обмежень та воєнного стану.

Для партій, що не мають державного фінансування, строк складає 120 днів.

Для перевірки звітів НАЗК відводиться 90 днів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Частка військових видатків у російському бюджеті-2024 стане рекордною з останніх років Радянського Союзу.

Вперше армія та заводи військово-промислового комплексу «з'їдять» практично кожен третій витрачений скарбницею рубль (29,5%).

На третій рік вторгнення, яке зробило росію світовим рекордсменом за кількістю санкцій, «рахунок» за війну для бюджету подвоїться.

Показово, що третину бюджету на оборону витрачав СРСР у свої останні роки. Так, у бюджеті-1990 на «військові цілі» було закладено 29,4% коштів.

Якщо врахувати сумарні витрати на силовиків, включаючи поліцію, Росгвардію та систему ФСВП, то росія вже побила рекорди пізньорадянського періоду. У сумі статті «національна оборона» і «національна безпека» (3,5 трлн рублів) припадає майже 40% бюджету проти 33% 1990 року.

Це чітко свідчить, що для Кремля пріоритетом зараз є війна. Вона стала критично важливою для режиму та економіки.

Щоб звести кінці з кінцями у військовому бюджеті, влада скоротить витрати на підтримку економіки. Водночас наповнити скарбницю на рік президентських виборів, коли Кремль традиційно купує лояльність бідного електорату роздачею грошей, уряд розраховує за допомогою нових зборів.

  • У той час, коли пересічні росіяни біднішають, путін підписав укази про індексацію заробітної плати окремих категорій державних службовців на 5,5% із 1 жовтня 2023 року.
  • Таким чином російський диктатор підняв зарплату собі, заступнику голови Ради безпеки рф Дмитру Медведєву, депутатам Держдуми та членам Ради Федерації, деяким керівникам федеральних органів виконавчої влади, співробітникам посольств і консульств рф тощо.

Окремими указами путін підняв зарплати голови Слідчого комітету рф Олександра Бастрикіна та генерального прокурора росії Ігоря Краснова.

  • Міністр оборони рф Шойгу заявив про певний план «діяльності до 2025 року», який начебто є у російських військових.

За словами Шойгу, російська армія нібито «продовжує нарощувати бойову міць», зокрема завдяки "постачанню сучасного озброєння і вдосконаленню підготовки військ з урахуванням досвіду спеціальної військової операції».

Однак точно таке ж він, а також вище політичне керівництво рф заявляло ще до повномасштабного вторгнення в Україну. І за фактом виявилося, що ніякого плану в рф немає. росія просто загрузла у війні, відправляє на смерть своїх людей, а з України везе цинкові гроби та спалену техніку, продовжуючи брехати про «намічені цілі».

Виходить, що і потоплення крейсера «Москва» та інших кораблів Чорноморського флоту рф, і вибухи на аеродромах у Криму, і знищена військова техніка у прикордонних з Україною територіях – теж частина цього плану Шойгу.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Влада Норвегії ухвалила рішення надати додатково 1 млрд норвезьких крон (понад 92 млн доларів) для громадян України, які потребують життєво важливої допомоги.

«Цивільне населення України сильно постраждало внаслідок жорстокої війни, яку веде росія. Зусилля українського народу по боротьбі зі щоденними нападами на мирних жителів і цивільну інфраструктуру були героїчними. Їм потрібна наша допомога, щоб пережити ще одну зиму війни», – заявила міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Хуітфельдт на відкритті третьої наради старших посадових осіб з гуманітарних питань щодо України в Осло.

На зустрічі основну увагу буде приділено складній гуманітарній ситуації, яку створює війна в Україні, а також обговоренню способів надання необхідної допомоги цивільному населенню в потрібний час.

На зустрічі також обговорюватимуть, як реалізувати рішення для переходу від короткострокової гуманітарної допомоги до довгострокових зусиль із відновлення.

  • У Болгарії група депутатів внесла у парламент проект постанови про передачу Україні непридатних зенітно-ракетних комплексів С-300, переважно для використання як запчастин.

Крім того, документ передбачає передачу Україні надлишкових набоїв калібру 5,56 із запасів МВС.

  • З 1 грудня біженці з України отримають у Японії право на довгострокове перебування з робочою візою. Рішення про це ухвалила імміграційна служба країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему