18 Вересня 2023
Новини

Справа України проти росії: суд у Гаазі почав слухання

Справа України проти росії: суд у Гаазі почав слухання
У справі України проти росії через хибне трактування росією Конвенції про запобігання геноциду в Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалися слухання.

Про це йдеться у трансляції засідання, - пише hromadske.

На підтримку України до справи долучилися ще 32 держави. Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Україна подала заяву до Міжнародного суду ООН через два дні після початку повномасштабного військового вторгнення рф. 

Важливо: суть справи полягає не в розв'язанні питання про вчинення росією геноциду проти українського народу. Йдеться про доведення факту, що росія використала як підставу для вторгнення в Україну твердження про нібито «порятунок російськомовного населення від геноциду» в Україні, пояснила адвокатка Української Гельсінської Спілки з Прав Людини Віталія Лебідь.

І Україна, і росія є учасниками Конвенції про запобігання геноциду. А Міжнародний суд ООН має юрисдикцію розглядати міждержавні спори за заявою однієї зі сторін щодо порушення положень міжнародних договорів.

Україна у своєму позові зазначає:

  • росія неправдиво стверджувала, що в Луганській та Донецькій областях України були «акти геноциду», на цій підставі визнала самопроголошені «Л/ДНР», а потім оголосила про повномасштабне вторгнення (так звану СВО).
  • Україна рішуче заперечує, що такий геноцид був, а росія не має законних підстав для дій в Україні та проти неї «з метою запобігання та покарання за будь-який передбачуваний геноцид».
  • Україна звинувачує росію у плануванні актів геноциду в Україні та стверджує, що росія умисне вбиває та завдає тяжких тілесних ушкоджень представникам української національності, тобто вчиняє геноцид проти українського народу.

Як повідомляє «Європейська правда», росія на попередніх слуханнях ігнорувала процес, але цього разу вирішила надіслати делегацію юристів до Гааги, щоби захищатися від звинувачень. Інтереси рф представляють фахівці російського МЗС, юристи-науковці з Ірану, Китаю, Перу та юрист із французькою ліцензією Жан-Шарль Чікая, відомий тим, що представляє інтереси найбільш одіозних африканських диктаторів.

Від України, окрім фахівців українського МЗС, участь беруть представники авторитетної міжнародної юркомпанії Covington & Burling, а також команда науковців-міжнародників, яка вже тривалий час відстоює інтереси України у Гаазі, на чолі з професором Єльської школи права Гарольдом Коу та професором Університету Париж-Нантер Жан-Марком Тувененом.

Слухання відбуватимуться у два раунди — росія матиме слово 18 та 25 вересня, а Україна виступатиме 19 та 27 вересня. Це будуть слухання попередніх заперечень, висунутих росією, зазначає «Бабель».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суд, нідерланди, війна з Росією
В тему

Останні матеріали