18 Вересня 2023
Новини

В Ірпені відкрили ліцей, який раніше зруйнували окупанти

В Ірпені відкрили ліцей, який раніше зруйнували окупанти
В Ірпені після руйнувань, спричинених окупантами, офіційно відкрили відновлений ліцей №3.

Про це повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

За його словами, 1540 школярів Ірпінської громади 18 вересня повернуться до навчання у стінах рідного закладу.

Маркушин розповів, що цей ліцей побудували в період розвитку та заселення Ірпеня після Другої світової війни. Уперше свої двері тоді ще двоповерхова школа відкрила 1 вересня 1957 року. Відтоді школу поступово розбудовували.

«Свою 65-ту річницю ліцей зустрів у стані руїни. російські снаряди зруйнували покрівлю, стіни 2-го та 3-го поверхів. Були вибиті майже всі вікна і двері, понівечена територія», — зазначив міський голова.

Маркушин підкреслив, що місто рік шукало партнерів, які взялися б відбудувати ліцей, оскільки він був одним із найбільших за розміром та рівнем руйнувань навчальним закладом в Ірпінській громаді.

Першим відгукнувся UNICEF Ukraine і виділив 4,8 млн євро на капремонт будівлі школи. Це найбільший проєкт відбудови UNICEF у світі, каже мер. Також він подякував громадським організаціям та фондам, які долучилися своєю допомогою до цієї відбудови.

«Дякую всім причетним до цієї, без перебільшення, історичної відбудови в Ірпені! Водночас тепер перед нами з директором, колективом учителів та учнями 3-го ліцею велика відповідальність — довести результатами навчання, що наші міжнародні друзі зробили правильний вибір!» — резюмував Маркушин.

Нагадаємо, як повідомляла Київська школа економіки (KSE), станом на червень 2023 року однією з найбільш постраждалих через напад росії галузей залишається освіта.

«Прямі задокументовані збитки від руйнувань закладів освіти становлять $9,7 млрд. Загалом унаслідок бойових дій уже пошкоджено майже 3,4 тисячі закладів освіти», — йдеться у повідомленні.

У KSE додали, що найбільші збитки від руйнувань та пошкоджень закладів освіти — у Харківській, Донецькій, Чернігівській, Запорізькій та Київській областях. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, освіта
В тему

Останні матеріали