12 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 12 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  12 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 566 день широкомасштабної війни, яку розв’язала росія проти нашої держави.

  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів, внаслідок чого, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки та інша інфраструктура.
  • Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

У результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Кліщіївки Донецької області та Роботиного Запорізької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

  • Сили оборони Таврійського напрямку повідомляють, що окупанти безуспішно намагаються прорвати оборону українських захисників у районі Авдіївки та Мар’їнки та південніше Новомихайлівки на Донеччині. Вони підтягують резерви, намагаються доукомплектувати свої підрозділи та продовжують марно штурмувати позиції наших військ.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки ворога.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 артилерійських засоби, 1 склад боєприпасів, 1 пункт управління та 1 зенітно-ракетний комплекс противника.

 

Станом на ранок 12 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 269 760 (+550) осіб,
  • танків − 4 568 (+8),
  • бойових броньованих машин − 8 778 (+11),
  • артилерійських систем − 5 872 (+33),
  • РСЗВ − 764 (+4),
  • засобів ППО − 515 (+3),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 645 (+17),
  • крилатих ракет − 1 455,
  • кораблів/катерів ? 19,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 413 (+43),
  • спеціальної техніки ? 881 (+4).

 

  • Американський канал CNN повідомив, що російські окупанти в Україні знищили замість справжніх зразків зброї сотні макетів військової техніки, які масово виробляє промисловість.

Ідеться про макети гаубиць Д-20 та M777, мінометів, радарів протиповітряної оборони та інших цілей. На них росіяни витрачають свої дорогі дрони, снаряди та ракети на фальшиві цілі.

Макети з точністю копіюють оригінальні зразки техніки, щоб росіяни могли прийняти їх за справжні з повітря. Приміром, справжня гаубиця M777 коштує кілька мільйонів доларів, а виготовлення макета з каналізаційних труб коштує менш ніж $1000.

  • Українські бійці з початку повномасштабної війни знищили від 80 до 120 російських станцій радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Очільник Головного управління РЕБ та кібербезпеки Генштабу ЗСУ Іван Павленко наголосив, що кількість антидронових засобів у росіян «просто зашкалює». Тим не менше, українські оператори безпілотників продовжують літати навіть із перешкодами.

Павленко додав, що антиросійські санкції діють, і в галузі РЕБ, системах радіоподавлення у ворога тепер дуже багато китайських складових і неякісного обладнання.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський збирав військовий кабінет, на якому обговорили питання наступу, забезпечення зброєю та підсилення збройних сил на певних напрямках.

«Військовий кабінет. Вузьке коло людей. Вузьке коло питань. Сьогодні говорили лише про фронт: продовження нашого наступу, напрямки, прогнози, забезпечення, зброя та боєприпаси, власне виробництво, інформація розвідок».

Також на засіданні обговорили підготовку до зустрічних дій ворога: зведення укріплень, підсилення українських воїнів на відповідних ділянках, дані розвідок про дати й напрямки.

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що підготовка до осінньо-зимового опалювального сезону входить у свою фінальну стадію.

На сьогодні відремонтовано сім атомних енергоблоків, ще два стануть до ладу до старту опалювального сезону, у результаті чого їхня загальна потужність становитиме 7,8 ГВт.

«Робимо важливий крок до енергонезалежності - на Рівненській АЕС почали завантажувати нове ядерне паливо компанії Westinghouse замість російської монополії на подібні види палива. Європа разом з Україною мають усунути рф з цього ринку, щоб позбутися енергетичної загрози».

Міністерство енергетики взяло на себе зобов'язання, що до початку сезону запрацюють 25 енергоблоків, які дадуть енергосистемі 4,5 ГВт потужності.

Крім того, близько 80% обладнання відремонтовано, інтенсивні ремонти тривають і завершаться вчасно.

  • Верховна Рада України до кінця вересня розгляне урядовий законопроект про збільшення видатків на потреби оборони майже на 303 млрд грн.

Зокрема, планується збільшення видатків ЗСУ на 195,7 млрд грн, Національної гвардії України – на 39,7 млрд грн, Державної прикордонної служби – на 20,4 млрд грн, видатків на закупівлю та модернізацію військової техніки для ЗСУ – на 13,2 млрд грн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін під час Східного економічного форуму озвучив неперевірені та просто фантастичні цифри начебто втрат ЗСУ у військовій техніці від початку контрнаступу. Ці дані виявилися ще більш завищеними, ніж у так званих «звітах» російського Міноборони.

Зокрема, путін збрехав про те, що за час контрнаступу захисники України втратили 543 танки і майже 18 тисяч бронемашин різних класів.

Показово, що напередодні Міноборони рф у своєму щоденному зведенні брехало про 11 779 нібито знищених танків та інших бронемашин загалом від початку війни.

  • путін назвав помилкою радянське вторгнення до Чехословаччини та Угорщини: «Не можна нічого робити, що йде у явну суперечність з інтересами інших народів».

При цьому кремлівський диктатор промовчав про ініційоване ним збройне вторгнення в Грузію, Україну, Сирію чи розхитування ситуації в Молдові та інших державах світу.

Тим часом український народ за підтримки західних партнерів робить усе для того, щоб путін зрозумів, що війна проти України - це найбільша його помилка, за яку обов’язково доведеться заплатити.

  • Експерти зазначають, що російська пропаганда найближчим часом може запустити інформаційно-психологічну спецоперацію, головною ідеєю якої буде начебто «гігантські» втрати ЗСУ під час контрнаступу.

Головними джерелами поширення цієї ІПСО стануть передовсім західні медіа та псевдоексперти, яких фінансує Кремль.

  • росію охопила паливна криза, особливо сильно вона вже проявилася у південних регіонах рф і впевнено підбирається до Москви. Слідом за Ростовською та Астраханською областями, Ставропольським та Краснодарським краями дизельне паливо почало зникати із заправок у центральній частині рф.

Дефіцит дизеля виник на АЗС у Липецьку, Тулі, Чувашії, Татарстані та Марій Ел. У Тулі на одній із заправок паливо продають лише юрособам, а бензин АІ-92 розливається по талонах. У Чувашії на одній із приватних АЗС вартість дизельного палива злетіла до 80 рублів за літр.

Уряд звинувачує у паливній кризі «сірих експортерів», які скуповують бензин і дизель за внутрішніми цінами, що субсидуються з бюджету, а потім вивозять за кордон і реалізують за валюту.  

З початку року оптові ціни на бензин у росії злетіли більш ніж на 70%, а влітку «пожежа» перекинулася на ринок дизеля, який з початку липня подорожчав майже на 40%.

  • У росії з кожним днем погіршується ситуація з літаками західного виробництва – уже десятки лайнерів розібрали на деталі, проте їх все одно не вистачає, і паралельний імпорт не рятує.

Сьогодні пасажирський літак зі 165 людьми на борту екстрено сів у полі в Новосибірській області, обійшлося постраждалих немає. За попередньою інформацією, у судна відмовила гідросистема.

Показово, що літак міг би сісти в Омську, але там йому відмовили в посадці, оскільки він би «заблокував смугу, а це фінансові втрати».  

Із цього випливають два важливі висновки:

  1. Літаки в путінській росії довго не протягнуть без запчастин, і далі літати на розвалинах небезпечно.
  2. Життя майже 170 пасажирів для цієї так званої держави дорівнює нулю, оскільки фінансова вигода важливіша за живих громадян.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Раді Європи підписали декларацію щодо досягнення «повної відповідальності» рф за агресію проти України та надання відшкодування всім жертвам війни

У документі наголошується, що Реєстр збитків в Україні повинен мати підхід, орієнтований на жертву, щоб забезпечити засоби правового захисту, зокрема, для жінок і дітей.

У заяві йдеться, що Реєстр допоможе забезпечити «повне та ефективне відшкодування для України та жертв через окремий міжнародний інструмент, який буде створено у співпраці з Україною».

При цьому наголошується, що всі звинувачення у злочинах, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, скоєні військами рф в Україні, мають бути «повністю розслідувані та, якщо це виправдано, переслідуватися згідно із законом на національному та міжнародному рівнях, щоб винні понесли відповідальність за свої дії».

Міністри також закликали всі зацікавлені сторони, включно з міжнародними організаціями, брати активну участь у визначенні нинішнього місцеперебування незаконно депортованих і переміщених українських дітей та надати допомогу для їх повернення.

  • Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з юридичних питань і прав людини висловив занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до російської Конституції, внесених у липні 2020 року.

«Переважаюча влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили рф на де-факто диктатуру».

Комітет нагадав і про висновки Венеційської комісії про те, що «звільнення від обмеження терміну дії для чинного президента порушує як конституцію росії, так і міжнародне право».

Зазначається, що російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури «становить загрозу міжнародному миру та безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів».

  • Німецький концерн Rheinmetall передав Україні мобільний польовий госпіталь вартістю близько 9 мільйонів євро: контракт на його закупівлю українське Міноборони уклало в вересні минулого року

Мобільний польовий госпіталь відповідає стандартам НАТО і розрахований на 32 ліжка, серед них - вісім ліжок інтенсивної терапії. Госпіталь обладнаний операційною з відповідними стерилізаційними приміщеннями, обладнанням для діагностичної візуалізації (рентген і комп'ютерна томографія), лабораторією, аптекою, адміністративними приміщеннями і приміщеннями для особового складу.

  • Данія надасть Україні пакет військової допомоги вартістю 5,8 мільярда данських крон. Допомога включатиме танки і боєприпаси до них, бойові машини піхоти, зенітні гармати.

Передбачається, що із загальної суми 4,3 мільярда буде виділено цього року, 1,4 мільярда у наступному, 2024 році та 52 мільйони - у 2025-му.

  • Сполучені Штати уважно стежитимуть за результатами запланованої зустрічі лідерів рф і Північної Кореї та готові без вагань ввести нові санкції в разі, якщо обидві країни підуть на чергове порушення обмежень щодо передачі зброї.

«Я нагадаю обом країнам, що будь-яка передача зброї з Північної Кореї росії буде порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки ООН», - заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

  • Велика Британія заборонила громадянам рф здійснювати транзитні пересадки в аеропортах країни без діючої британської візи.

Нові правила набирають чинності 6 жовтня. Раніше російські громадяни могли здійснювати пересадки в аеропортах Великої Британії без візи, якщо вони не виходили із транзитної зони аеропорту.  

  • Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок після візиту в Україну повідомила, що Берлін закликатиме західних партнерів передати ЗСУ більше зенітно-ракетних комплексів до зими.

Вона нагадала, що Україна захищає свою територію і для цього країні необхідна «масивна ППО».

«Мій візит на електропідстанцію під Києвом ще раз показав актуальність захисту електро-, водо- і теплопостачання в холодну пору року. Тому я звертаюся до нас і наших партнерів: ми повинні поставити зимову захисну парасольку протиповітряної оборони над критично важливою інфраструктурою України».

  • Світовий Конґрес Українців передав Силам ТрО ЗСУ британські бронетранспортери FV432, відновлені для фронту вантажівки та броньовані тягачі.

Британські бронетранспортери будуть обладнані приладами нічного бачення від українського виробника.

Командувач Сил територіальної оборони ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра повідомив, що Світовий Конґрес Українців загалом вже передав 40 машин. А також забезпечив підрозділи Сил ТрО медичним майном, різноманітною формою одягу, взуттям, електростанціями та бронетехнікою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему