13 Вересня 2023
Новини

Чому міжнародні компанії саме зараз повинні знати про розвиток українського IT-сектору

Чому міжнародні компанії саме зараз повинні знати про розвиток українського IT-сектору

Сергій Токарєв розповів про адаптацію української ІТ-галузі в умовах війни

Через повномасштабне вторгнення росії український бізнес зіткнувся з багатьма проблемами. Більшість компаній припинили свою діяльність або ж перенесли головні офіси в інші країни. Те саме сталося і в ІТ-сфері, говорить Сергій Токарєв, інвестор і співзасновник технологічної компанії Roosh. 

Динамічний розвиток Information Technology почав зменшувати обороти. Тільки за перший квартал 2023 року попит на ІТ-послуги українських компаній на міжнародному ринку впав на 16% порівняно з минулорічними показниками за цей же період. Сервісні фірми та розробники почали втрачати замовлення та інвестиції. Крім війни з агресором, проблем додали похідні комплаєнс-ризики, на які не хочуть йти іноземні компанії, та загальне призупинення розвитку галузі ІТ у світі. Наразі відомі світові гіганти проводять масові скорочення, потерпають через економічні чинники та наймають менше аутсорс-розробників.

«Українському ІТ-ком’юніті потрібна промоція на світовій арені, щоб не лише вижити під час війни, а й досягти успіху у майбутньому», — вважає Сергій Токарєв.

Як повернути ІТ-контракти на український ринок

На думку бізнесмена, зараз потрібно зосередитися на тому, щоб донести до міжнародної спільноти інформацію про повну адаптацію українського ІТ-сектору. Tech-фахівці генерують нові технологічні рішення й викладаються на 200%. Воєнний стан більше не впливає на якість та час роботи. 

«Важливо спрямувати на це фокус. Таким чином ІТ-компаніям, які сьогодні знаходяться в Україні, вдасться повернути втрачені контракти та інвесторів», — стверджує Сергій Токарєв.

Для розвитку напрямків AI та ML потрібно досягти прогресу у питаннях, пов’язаних з венчурними фондами, які будуть вкладати в українські стартапи. Інвестор запевняє, що цей процес вже відбувається, але він також сподівається, що в Україні це стане стабільним трендом. 

Деякі ІТ-компанії одразу ж зорієнтувалися й почали розвивати зв’язки закордоном, щоб мати можливість конкурувати на міжнародній арені. Одні організації мають офіси в Україні, але всю діяльність спрямовано на іноземного замовника, а інші — одразу ж розпочали працювати за кордоном. При цьому вони можуть мати додатковий офіс на території нашої держави. 

«Це дає позитивний вплив, оскільки українські спеціалісти можуть виходити на міжнародний ринок і збільшувати інвестиції», — говорить Сергій Токарєв. 

Окремо співзасновник компанії Roosh відзначив miltech-стартапи, які почали розвиватися в Україні. Він запевняє, що військова агресія рф призвела до популяризації у нашій державі напрямку defence-tech, що, безумовно, впливає на збільшення фінансування у цій галузі. 

Чи можна створити в Україні потужний східноєвропейський AI/ML-хаб

Важливим фактором розвитку технологічних галузей є інвестування в освітні процеси. Бізнесмен хоче, щоб після закінчення навчального закладу молодь розуміла, чого вона прагне та які має можливості. Зокрема, у SET University, який заснував Сергій Токарєв, студенти не лише отримують нові знання у галузі AI/ML, а й можуть застосовувати їх для розробки власних рішень, які конче необхідні реальним технологічним компаніям. 

Підприємець впевнений, що до завершення війни різні фактори ризику не дадуть українському ІТ-сектору повернути довоєнні показники розвитку. Але він наголошує, що країна має всі шанси на стрімкий ріст галузі після перемоги. Більше того, Україна зможе стати потужним AI/ML-хабом у Східній Європі. Але вже зараз треба просувати імідж українського ІТ на міжнародному ринку. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали