25 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 25 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 25 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 548 день повномасштабної війни, яку розпочала росія проти нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 2 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
  • Сьогодні вночі противник завдав удару ракетами повітряного та морського базування з акваторій Чорного та Азовського морів.

Наша ППО збила всі п’ять цілей: дві керовані авіаційні ракети Х-59, дві крилаті ракети «Калібр», а також ударний БпЛА типу «Шахед».

  • Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 35 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав Куп’янський та Лиманський напрямки, щоб разом із командирами на цих напрямках продумати план для подальшого просування та оборони.

«Оперативна обстановка на Східному напрямку залишається напруженою. Після місяця жорстких боїв та понесених значних втрат на Куп’янському і Лиманському напрямках, противник здійснює перегрупування своїх сил та засобів, одночасно перекидаючи з території рф знову сформовані бригади та дивізії. Головна мета цих заходів – підвищення рівня бойового потенціалу та поновлення активних наступальних дій».

За словами Сирського, ворог продовжує вести потужний вогневий вплив з артилерії та мінометів, активно застосовує авіацію.

У таких умовах захисники повинні оперативно вживати всіх заходів для зміцнення нашої оборони на загрозливих напрямках і просунутися вперед там, де це можливо.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони протягом доби завдала 10 ударів по районам зосередження особового складу та 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили  1 зенітно-ракетний комплекс та 3 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

 

Станом на ранок 25 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 259630 (+470) осіб,
  • танків − 4378 (+3),
  • бойових броньованих машин ? 8521 (+10),
  • артилерійських систем – 5361 (+28),
  • РСЗВ – 724 (+1),
  • засоби ППО ? 495 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4356 (+12),
  • крилаті ракети ? 1409 (+3),
  • кораблі /катери ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7790 (+17),
  • спеціальна техніка ? 802 (+1).

 

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили удар по 126-й окремій гвардійській бригаді берегової оборони Чорноморського флоту рф, яка базується в селі Перевальне в тимчасово окупованому Криму.

«Україна тепер може завдавати ураження й реалізовувати операції в будь-якій точці окупованого Криму. Там найближчим часом буде також багато новин».

  • Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що наступ ЗСУ не провалився.

За його словами, наступ іде «повільно», проте не є провальним.

«Вони перетнули головну першу лінію оборони. Ця оборонна лінія, на підготовку якої росіяни витратили багато місяців, є мінні поля, "зуби дракона" та протитанкові траншеї, і є складна матриця оборонних приготувань, українці перетинають це».

Він зазначив, що Сил оборони ще мають велику бойову міць і наступ не закінчено.

«Поки що занадто рано судити про успіх або провал атаки. Очевидно, що поки досягнуто часткового успіху. Швидкість атаки була повільнішою, ніж я думав, але це не рідкість на війні, оскільки війна на папері відрізняється від війни в реальності».

Воєначальник заявив, що «коли гинуть люди, а на землі знищуються танки та протипіхотна броня, а ви проходите крізь справжні драконові ікла та справжні міни, справи йдуть повільніше, тому що на кону стоять життя людей».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У Києві перебуває з візитом міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан.

Він зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським. Сторони обговорювали «формулу миру» і підготовку Глобального саміту миру, а також ризики, пов’язані з російським блокуванням Чорноморського зернового коридору.

  • Національне агентство з розшуку та менеджменту активів, одержаних корупційним шляхом, відкрило доступ до Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальних справах.

Реєстр є комплексною базою даних про всі активи в Україні, які арештовані правоохоронцями та судами у кримінальних справах.

Публічність Реєстру дозволить різноманітним цільовим аудиторіям оперативно отримати інформацію, що відбувається з тим або іншим активом.

  • Станом на кінець серпня в Україні аграрії намолотили майже 28,8 млн тонн зерна нового врожаю.

Лідером із намолоту зернових залишається Одещина – 3,2 млн тонн, далі йдуть Дніпропетровщина – 2,6 млн тонн та Вінниччина – 2,3 млн тонн. Найбільше обмолотили площ зернових на Запоріжжі – 96%.

  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо запровадження електронного документообігу під час та після проходження військово-лікарських комісій.

Для покращення якості медичного обслуговування військовослужбовців під час проходження ВЛК та спрощення процедур реалізації постанов ВЛК для військовослужбовців (оформлення відпусток, звільнення) уряд затвердив порядок здійснення обміну медичними та іншими документами військовослужбовців між військовими частинами, закладами охорони здоров’я, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

  • З 1 вересня на очне навчання до закладів освіти повернуться близько 500 тисяч дітей. Формат навчання у школах буде залежати від безпекової ситуації на місцях.

Раніше уряд виділив на укриття 1,5 млрд гривень. Наразі 67% закладів освіти забезпечені укриттями. 75% з них – це школи.

Також готується великий проект щодо укриттів за кошти ЄС і кошти, які виділяються на відновлення країни.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Дмітрій Пєсков назвав «абсолютною брехнею» твердження про причетність Кремля до катастрофи з літаком Євгена Пригожина.

Речник путіна заявив, що такої структури взагалі немає, не існує де-юре ПВК «Вагнер». Таким чином він заперечив слова кремлівського диктатора про те, що найманців повністю фінансували з бюджету рф.

Хаотичність різних заяв путіна та його оточення – це найкраще підтвердження того, що російський диктаторський режим не має і не мав жодних планів, він просто живе сьогоднішнім днем і грабує росію та власний народ.

  • Росіяни встановили 100-річний рекорд з політичної еміграції.

Майже 1 млн людей виїхали з країни після початку війни. Ця хвиля політичної еміграції стала наймасовішою з 1920-х років.

  • Держкорпорація «Роскосмос» готується вдвічі скоротити штат центрального офісу через складнощі з формуванням фонду оплати праці.

До кінця року із 600 співробітників залишаться лише 300.

Проблеми з бюджетом корпорації почалися після закриття для росії ринку пускових послуг. Фактично всі напрямки заробітку валюти для "Роскосмосу" зараз закриті, а внутрішній ринок космічних послуг не розвинений та зав'язаний на держконтракти.

  • Путінська влада після смерті Пригожина почала зачищати буквально згадки про ПВК «Вагнер». Зокрема, в росії знищуються кладовища, де поховані найманці.

На цвинтарі бойовиків-вагнерівців у селі Ніколаєвка Самарської області знесли хрести на могилах і бульдозерами зрівняли їх із землею.

Алея, де були поховані найманці, стане рівною територією. Її заллють бетоном, а на місці кожної могили нібито з'явиться чорна піраміда.

Цей цвинтар особисто відкривав Євген Пригожин.

  • Відбілювати путіна після знищення Євгенія Пригожина взявся самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Сьогодні він заявив, що не гарантував безпеки ватажку «ПВК Вагнер» після його спроби організувати заколот у росії.

Лукашенко також запевняє, що путін нібито не може стояти за замахом на Пригожина − мовляв, це «дуже груба робота».

«Я не можу сказати, хто це зробив. Я не стану адвокатом навіть у свого старшого брата. Але я знаю путіна. Це розважлива, дуже спокійна і навіть повільна людина, ухвалюючи рішення з інших, менш складних питань. Тому я не можу уявити, що це зробив путін, що винен путін. Занадто груба, непрофесійна робота, якщо вже на те пішло».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президенти України Володимир Зеленський та США Джо Байден під час телефонної розмови з нагоди Дня незалежності України, обговорили передачу винищувачах F-16 та притягнення росії до відповідальності.

«Від імені американського народу президент Байден висловив своє захоплення хоробрістю та жертовністю українського народу, який бореться за свою свободу та безпечне майбутнє».

Лідери держав обговорили початок навчання українських пілотів на винищувачах F-16 та прискорення надання дозволу іншим країнам на передачу Україні своїх літаків після завершення навчань.

Байден підтвердив зобов'язання США підтримувати оборону України від російської агресії «стільки, скільки буде потрібно, та притягати Росію до відповідальності за її дії».

  • Президент Фінляндії Саулі Нііністьо на підставі пропозиції уряду схвалив рішення про надання 18-го пакета військової допомоги Україні.

Вартість пакета, що включає, зокрема, важке озброєння та боєприпаси, становить 94 млн євро. Загальна вартість фінської військової допомоги України нині оцінюється у 1,3 млрд євро.

Додаткові подробиці щодо вмісту допомоги, способу та графіку її доставки не оголошуються з міркувань безпеки.

  • Грецьке видання Pronews.gr повідомляє, що Афіни більше не будуть закуповувати запчастини та комплектуючі для зенітно-ракетних систем комплексів Тор-М1 і Оса-АКМ. Греція може передати Україні ці ЗРК.

Грецький уряд вирішив скасувати дію контракту з росією на обслуговування цих зенітно-ракетних систем.

Загалом на озброєнні грецької армії й ВПС перебуває 21 самохідний ЗРК Тор-М1 та 38 самохідних комплексів Оса-АКМ з максимальною дальністю стрільби 10-12 км.

  • Словенія приєдналася до декларації країн "Групи семи" щодо підтримки України.

«Вдячний уряду Словенії та особисто Прем’єр-міністру Роберту Голобу за приєднання до декларації G7 щодо безпекових гарантій для України. Наші країни мають спільні цінності свободи та демократії, а також прагнення до миру та справедливості для всієї євроатлантичної спільноти», – зазначив повідомив Президент Володимир Зеленський.

  • Норвегія очолить зусилля НАТО з вестернізації української практики оборонних закупівель, а також розвиватиме співпрацю між країнами-членами Альянсу й Україною.

У березні Норвегія уклала з Україною угоду про підтримку розвитку української організації з постачання оборонних матеріалів. До цієї роботи також долучились Швеція і Британія.

Тепер Норвегія очолить аналіз того, як НАТО може зробити свій внесок в оборонні закупівлі в Україні.

Цей сектор має розвиватись у напрямі західних стандартів і методів роботи. Огляд має бути завершений протягом року і містити конкретні заходи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему