22 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 22 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 22 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 545 доба широкомасштабної збройної агресії росії проти нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 2 ракетних та 38 авіаційних ударів, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • Українські оборонці з боєм увійшли у село Роботине Запорізької області та організували евакуацію мирних мешканців. Росіяни обстрілюють село із артилерії.

Наші захисники виконують планову бойову роботу та знищують ворога. У відповідь росіяни безперервно обстрілюють Роботине з артилерії. 

Бійці повідомили, що через 2 місяці запеклих боїв вони змогли прорвати багатоешелоновану лінію оборони окупантів.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника та 2 - по зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 1 важку вогнеметну систему ТОС-1А противника.

 

Станом на ранок 22 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 258 340 (+410) осіб,
  • танків − 4 362 (+4),
  • бойових броньованих машин − 8 476 (+27),
  • артилерійських систем − 5 295 (+31),
  • РСЗВ − 721 (+2),
  • засобів ППО − 491 (+2),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 312 (+3),
  • крилатих ракет − 1 406,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 722 (+30),
  • спеціальної техніки − 797 (+3).

 

  • ГУР повідомляє, що російські загарбники для захисту Кримського мосту від ударів почали затоплювати у Керченській протоці пороми, планується затопити щонайменше 6 плавзасобів з метою створення захисної смуги перед мостом.

У ГУР наголошують, що нехитрий захист 19-кілометрового моста у вигляді затоплення поромів свідчить лише про гарячковість рішень ворога та інтелектуальну кризу всередині військово-політичного російського керівництва.

  • Головний військовий розвідник України Кирило Буданов обіцяє нові випадки «знищення окупантів» у захопленому росією Криму.

За словами Буданова, є в Україні люди, які бояться деокупації Криму, але є і багато тих, хто чекає на звільнення від росіян. І їм треба дати надію.

«Ось для того ми і маємо проводити такі заходи, як Кримська платформа, заходи, скажімо так, руху опору на тимчасово окупованих територіях, і просто знищувати окупантів у нашому Криму. Що в принципі і робиться, ви це бачите і на днях ще побачите».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що удари ЗСУ по тилових районах рф погіршують моральний дух російських військ, що може загрожувати стабільності оборони окупантів на багатьох критичних ділянках фронту.

«Російські фронтові підрозділи, особливо на півдні України, часто стикалися з проблемою зниження морального духу після українських ударів по тилових районах. Проблеми морального духу можуть швидко посилитися і поширитися серед російських фронтових підрозділів, якщо один підрозділ під тиском розпадеться, що може посіяти паніку і значно знизити боєздатність інших російських сил».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський виступив по відеозв’язку на VI Міжнародному ветеранському форумі «Україна. Захисники. Майбутнє».

Глава держави заявив, що Україна повинна дбати про ветеранів російсько-української війни − це стосується всього: від роботи ВЛК і реабілітації до допомоги з освітою, житлом, бізнесом; а чиновників, які цього не розуміють, треба замінити.

«Жодних втрачених доль! Жодних втрачених поколінь! Жодних втрачених можливостей! І звичайно, не втратити час. Час життя. Це головні принципи в основі політики героїв. Усе в ній, від вшанування подвигу українців до нових освітніх можливостей для ветеранів, від якості роботи ВЛК і реабілітації до економічних можливостей, бізнесових, юридичних можливостей, житла для ветеранів, – усе в політиці героїв має бути таким, щоб допомагати людям жити».

Президент підкреслив, що «будь-який посадовець, який цього не розуміє, буде замінений», а будь-яка нормативна регуляція, яка затягує час, повинна бути спрощена.

«Усе в нашій державі так чи інакше має стати помічником ветерана, як на сьогодні є помічником воїна. І всі дієві ініціативи держави та громадськості, бізнесу, ініціативи самих ветеранів, усі, які спрямовані на більшу якість української політики героїв, на інтеграцію та допомогу ветеранам, повинні бути реалізовані. Я впевнений, що результат буде».

  • Кабінет Міністрів продовжив дію механізму покладання соціального обов’язку на ринку природного газу до середини квітня 2024 року.

Відповідно, тарифи на тепло для населення в новому опалювальному сезоні залишаться незмінними.

«Нафтогаз» буде й надалі реалізувати газ постачальникам тепла для населення за фіксованою ціною — 7,4 тис. грн за тисячу кубічних метрів. Це рішення – частина комплексних заходів з підготовки до зими.

Водночас ведеться робота, щоб наша критична інфраструктура отримала надійний захист від російських ракет і дронів.

  • Закачування газу в українські газосховища відбувається з випередженням графіка, в ПСГ закачано вже понад 13 мільярдів кубів блакитного палива.

Наголошується, що українські ПСГ отримали сертифікацію за європейськими нормами. Це створило можливості для зберігання в Україні газу іноземних компаній.

Європейські компанії вже почали активно закачувати блакитне паливо в українські ПСГ, де зберігається вже близько 600 мільйонів кубів іноземного газу. А це важливий внесок у забезпечення енергетичної безпеки України та всього європейського континенту.

  • На кордоні України з Євросоюзом збираються відкрити ще 9 пунктів пропуску, а 13 модернізувати.

Наразі на кордоні з ЄС їх функціонує 21 пункт пропуску, три з них відкриті під час повномасштабної війни. 

Найбільше робіт планується провести на кордоні з Польщею.

Є домовленість про отримання Україною 160 млн євро пільгового кредиту від польських партнерів для оновлення доріг, пунктів пропуску, закупівлі сканерів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін із кожним днем усе більше відривається ід реальності. Сьогодні він заявив, що росія обігнала Німеччину за паритетом купівельної спроможності та входить до п'ятірки найбільших економік світу.

Також кремлівський диктатор зауважив, що з третього кварталу в росії намітилося економічне зростання, і зараз його темпи досить стійкі.

Ця чергова брехня розрахована виключно на внутрішнього споживача, який просто не хоче помічати економічний занепад, ріст цін і тотальне урізання соціальних програм через катастрофічний дефіцит бюджету.

  • Російські медіа пишуть, що путін звільнив з посади командувача Повітряно-космічними силами рф генерала Сергія Суровікіна, якого затримала контррозвідка у зв'язку з заколотом Євгена Пригожина.

Як стверджують журналісти, в указі також ідеться, що Суровікіна залишать у розпорядженні Міноборони росії. Офіційно такий указ не публікувався.

  • Соратники Олексія Навального показали розкіш яхти путіна "Грейсфул", яку екстрено забрали з Німеччини перед вторгненням в Україну і доробляли в росії вже під час війни, також вони розкрили схеми обходу санкцій для оздоблення яхти.

Загальний бюджет яхти з усім ремонтом і розвагами тільки на 2022 рік склав 32 мільйони доларів, або майже 3 мільярди рублів за нинішнім курсом.

  • Регіони рф почали скаржитися на порожні АЗС, причому, це стосується не тільки бензинів АІ-95 і АІ-92, на які раніше було зафіксовано історичний рекорд зростання цін, а й дизеля.

Відсутність палива вже відчувають у Краснодарському краї, Астраханській і Волгоградській областях. Учасники паливного ринку також розповіли про зникнення бензину на заправках у Новосибірській, Рязанській і Самарській областях, а також у Калмикії. Крім того, бензин зникає в окупованому Криму.

На окупованому півострові дефіцит пов’язують із порушенням терміну доставки вантажів залізницями. Нібито поїзди з Центральної Росії з нафтопродуктами йдуть на кілька тижнів довше звичайних термінів.

Про дефіцит заявляють також аграрії, які скаржаться на відсутність дизельного палива.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Одинадцять лідерів балканських країн, включаючи Грецію, під час саміту в Афінах підписали декларацію на підтримку територіальної цілісності України.

«Російське вторгнення в Україну є ключовим моментом для Європи, що створює новий рівень усвідомлення спільних принципів, єдності та спільного майбутнього в рамках ЄС. Це критичний час для безпеки, миру та стабільності нашого європейського континенту».

У заяві зазначається, що Західні Балкани, Україна та Республіка Молдова географічно прилягають до країн-членів ЄС, зі «спільною європейською спадщиною, історією та майбутнім, визначеним спільними можливостями та викликами».

Лідери підкреслили важливість того, щоб ці регіони були «прийняті як повноправні члени європейської сім’ї».

Афінська декларація є новою маніфестацією балканських лідерів, включаючи Грецію, «перед обличчям російської агресії», щоб висловити «підтримку незалежності України».

Лідери також висловили підтримку та вдячність Президенту України Володимиру Зеленському, який взяв участь у неформальній зустрічі.

  • У Греції Президент Володимир Зеленський та грецький Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс підписали спільну декларацію на підтримку євроатлантичної інтеграції України.
  • Президент України провів зустріч президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у грецьких Афінах.

«Провів зустріч із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і висловив вдячність за її зусилля з нормалізації українського продовольчого експорту та транзиту. Важливо повністю відновити їх із 15 вересня».

Володимир Зеленський також додав, що очікує позитивної оцінки прогресу України у звіті в межах Пакету розширення в жовтні та подальшого рішення країн-членів ЄС щодо відкриття до кінця 2023 року переговорів про членство України в ЄС.

Крім того, за словами глави держави, сторони скоординували позиції щодо Формули миру на шляху до Глобального саміту миру.

  • Також в Афінах Президент України провів низку зустрічей із лідерами Балканських держав.
  • У Європейський день пам'яті жертв тоталітарних і авторитарних режимів Європейська комісія висунула серйозні звинувачення на адресу путіна.

Зокрема, віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова та комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявили, що путін повернув на континент війну, переслідування та незаконну окупацію.

Російський державний апарат також фальсифікує історію та поширює теорії змови, щоб отруїти демократії ЄС зловмисною дезінформацією.

«Ми не припинимо наших зусиль з просування історичної обізнаності та розвінчання цього спотворення історичних фактів, де б ми з ним не зіткнулися».

  • Хорватія заявила, що виділить новий пакет військової допомоги для України на суму 30 мільйонів євро.

Уряд Хорватії уточнить питання допомоги на засіданні наступного четверга.

У жовтні відбудеться велика міжнародна конференція, присвячена Україні, де Хорватія разом з країнами ЄС та іншими міжнародними організаціями розпочне процес допомоги у розмінуванні територій.

На зустрічі з Володимиром Зеленським в Афінах прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович заявив, що Хорватія готова надавати порти на Дунаї та в Адріатичному морі для транспортування українського зерна.

  • Франція вирішила втричі наростити темп виготовлення і постачання 155-мм боєприпасів для України. Підприємства перейшли в надзвичайний режим роботи 24/7.
  • Люксембург став ще однією країною-підписантом декларації "Групи семи" про підтримку України, яку було ухвалено на полях саміту НАТО у Вільнюсі і яку умовно називають декларацією про "гарантії безпеки".

Також до декларації G7 щодо «безпекових гарантій» для України приєдналася сьогодні Чорногорія.

  • Україна отримала від Євросоюзу черговий транш макрофінансової допомоги обсягом 1,5 млрд євро.

Загальна сума вже виплаченої макрофінансової допомоги ЄС для України з травня 2022 року досягла 19,2 млрд євро.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали