21 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 21 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  21 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 544 день розв’язаної росією широкомасштабної війни проти нашого народу.

  • Протягом доби ворог завдав 2 ракетних та понад 30 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулося понад 20 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • У Міноборони наголошують, що наші воїни мають успіх в напрямку південно-східніше Роботиного Запорізької області, там наразі триває планова бойова робота.

Ворог безуспішно намагався повернути втрачені положення східніше Роботине Запорізької області. У Роботине зараз триває планова бойова робота.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російська армія в обороні.

Окупанти продовжують обстрілювати позиції захисників та цивільні об’єкти у Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях, при цьому активно застосовують баражуючі боєприпаси «Ланцет».

Російські пропагандисти на днях почали писати у соцмережах, що окупанти покидають Роботине і мають невдачі на Запорізькому напрямку.

  • Запеклі бої тривають і біля Бахмута. По Північному флангу біля міста ворог намагається вибити наші війська, тому що наші воїни зайняли там ключові панівні висоти. Ворог потрапив у пастку, бо не може вийти з Бахмута й не може там повноцінно просуватися. Тому рашисти намагаються штурмувати з північного флангу, щоб вибити ЗСУ. Ворогу не вдається цього зробити.

На південному фланзі від Бахмута наші війська просуваються. За минулий тиждень звільнили 3 кв. км. Загалом можна говорити про звільнені 43 кв. км довкола Бахмута.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують активно займатися мародерством та знущатися з мирного населення. Так, до населеного пункту Токмак Запорізької області прибув підрозділ противника з Республіки Бурятія рф. Військовослужбовці цього підрозділу систематично перевіряють місцевих мешканців на наявність документів на право проживання у власних оселях. У разі виявлення відсутності документів на реєстрацію права проживання, відбирають усе майно та житло під виглядом «конфіскації» та фізично знущаються над невдоволеними місцевими мешканцями.
  • Авіація сил оборони протягом доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

 

Станом на ранок 21 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 257 930 (+460) осіб,
  • танків − 4 358 (+12),
  • бойових броньованих машин − 8 449 (+14),
  • артилерійських систем − 5 264 (+19),
  • РСЗВ − 719 (+2),
  • засобів ППО − 489,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 309 (+5),
  • крилатих ракет − 1 406,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 692 (+12),
  • спеціальної техніки − 794 (+4).

 

  • Тільки упродовж минулого тижня - з 14 по 20 серпня - Сили оборони України знищили: особовий склад - 3010 (умовно 7 батальйонів); танки - 45 (умовно 4 танкові роти); бойові броньовані машини - 79 (умовно 2 мотострілецьких батальйони); артилерійські системи - 136 (умовно 8 артилерійських дивізіонів); ракети - 19.
  • Головного управління розвідки повідомляє, що на російському аеродромі «Шайковка» в Калузькій області внаслідок атаки дрона пошкоджений щонайменше один літак, це завдання виконали в координації з ГУР МО.

Як і в більшості випадків, російський режим намагається приховати справжні обсяги втрат та ушкоджень.

У ГУР наголошують, що українські розвідники продовжують виконувати завдання, зокрема й на території держави-агресора.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури відкриє кошториси усіх проектів - вони будуть доступні у Єдиній державній системі у сфері будівництва.

Відтепер кожен зможе перевірити й порівняти ціни на матеріали, вартість залученої техніки, витрати за проектами, розробленими будь-яким державним замовником. Це підвищуватиме відповідальність і держзамовників, і проектних організацій та експертизи.

Відбудова України здійснюватиметься у прозорий і підзвітний спосіб. Сьогодні була запущена перша нитка магістрального водогону на ділянці «Інгулець – Кряжеве», який  почали будувати на третій день теракту на Каховській ГЕС. Водогін забезпечить водою чверть населення Кривого Рогу.

Ланка «Інгулець – Кряжеве» складається з чотирьох ниток. Запуск решти трьох має відбутись на початку осені.

  • За три наступні роки в Україні планують запустити 63 антикорупційні цифрові продукти.
  • Наразі відбулася перша зустріч міжвідомчої робочої групи з антикорупційних цифрових інструментів. Її створив Уряд у червні.

Антикорупційні цифрові продукти стосуватимуться майже більшості українців. Лише до кінця цього року планують реалізувати 14 інноваційних рішень. На черзі – електронний суд, цифрові реєстри та системи, більше послуг у застосунку та на порталі Дія.

Зараз упроваджено сервіс, який скорочує час для досудового розслідування, — eCase Management System. Додано можливість вносити в Єдиний державний реєстр фізичних та юридичних осіб додаткову інформацію. Також запущено систему для моніторингу виконання антикорупційної програми.

Досвід показує, що цифрова трансформація держави має потужний антикорупційний ефект. Лише за 2 роки держава заощадила 16,3 млрд грн завдяки цифровим рішенням. Мільйони українців користуються державними послугами онлайн, ключові реєстри цифровізовані, а частина сервісів — від відкриття ФОП до отримання довідки в Дії — автоматичні.

За підрахунками, потенційний економічно-антикорупційний ефект від цифровізації становить 48 млрд грн.

  • Головне управління військової юстиції Міністерства оборони бере участь у розробці законопроєкту про військову поліцію України. Документ розробляють на базі комітету Ради з питань правоохоронної діяльності. Серед завдань військової поліції буде виявлення та припинення воєнних злочинів і підтримання дисципліни серед військових ЗСУ.

Військова поліція «має стати військовим формуванням із правоохоронними функціями і входитиме в систему Міноборони України».

Орган буде утворено на основі Військової служби правопорядку у ЗСУ. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування воєнних злочинів (у зонах бойових дій).

Серед основних завдань військової поліції: правоохоронна діяльність із запобігання, виявлення, припинення воєнних злочинів згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу та військових статутів; оперативно-розшукова діяльність; спеціальна превенція у ЗСУ та ДССТ; забезпечення правопорядку, військової дисципліни у ЗСУ та ДССТ; захист прав військовослужбовців; захист державного майна; виконання покарань.

Передбачається досягнення сумісності військової поліції України з відповідними структурами держав-членів НАТО.

  • СБУ арештувала на Полтавщині майно генерал-полковника та посадовця Міністерства промисловості та торгівлі рф Валерія Капашина загальною вартістю понад 1 мільярд гривень.

Ідеться про активи на більш як 20 комерційних об’єктів, понад 3 тисячі квадратних метрів житлової нерухомості та 17 земельних ділянок на території Полтавщини.

Заблоковане майно Капашина було оформлено на його доньку і зятя, які проживали в Україні, але напередодні повномасштабного вторгнення виїхали в росію і отримали громадянство країни-агресора.

Російський генерал використовував своїх родичів для легалізації коштів, які він одержував від корупційних схем у Москві.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія при путіні настільки потужно «встала з колін», що вже зараз понад чверть росіян мають нульовий запас заощаджень на «чорний день». Такі дані оприлюднила ВЦИОМ.

27% респондентів повідомили, що, в принципі, не мають заощаджень. Більшість росіян (68%) тримають накопичення в рублях.

Експерти зазначають, що більшістю накопичень володіє доволі обмежений вузький прошарок багатих.

Опитування SuperJob, проведене минулого року, показало, що лише 5% могли б прожити на свої накопичення більше року, лише 6% — від шести до 12 місяців. Більшість, втративши всі доходи, змогли б протягнути на заощадженнях 1-2 місяці (18%), або менше місяця (15%).

  • Російські виробники хліба готуються різко підвищити ціни на свою продукцію восени.

Хліб може подорожчати на 10% через санкції, обвал рубля і, серед іншого, вихід росії із зернової угоди.

Розрив угоди про «зерновий коридор» викликав короткочасний стрибок світових цін на пшеницю більш ніж на 20%. Але якщо на світових ринках котирування незабаром відкотилися вниз, то в рф зерно продовжує дорожчати.

  • Четверо із п'яти росіян відмовляються від участі у соцопитуваннях, коли дізнаються, що вони присвячені війні в Україні. Такі дані отримали соціологи Russian Field під час останньої хвилі досліджень ставлення до війни.

Кожен четвертий відмовляється у грубій формі, половина «грубих» відмов містять лайку і мат.

  • У росії за диктатора путіна намагаються нав'язати суспільству позитивний образ радянського диктатора Йосипа Сталіна, вносячи зміни до підручників з історії: мовляв, він вів до перемоги і захищав інтереси країни.

У минулому і сама радянська, і пострадянська влада намагалася розвінчати культ вождя СРСР Йосипа Сталіна, але в останні роки путін намагається відбілити Сталіна, ігноруючи його домовленості з Адольфом Гітлером та знищення мільйонів людей у своїй країні.

Сталін виглядає взірцем для путіна, а на тлі війни проти України російський диктатор все частіше апелює до образу свого попередника.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні прибув до Греції, де запланована зустріч із президенткою Катеріною Сакелларопулу, переговори з прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом і грецькою делегацією.

«Порядок денний – усе те, що можемо зробити разом для захисту життя людей і свободи в нашому спільному європейському домі. Саміт Україна – Балкани: спільна зустріч із балканськими лідерами, координація європейської та євроатлантичної інтеграції, оборонна співпраця, безпека. Також окремі переговори щодо двосторонніх питань», - повідомив глава держави.

Також Володимир Зеленський має зустрітися в Греції із Президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

  • Сьогодні Президент Володимир Зеленський виступив у парламенті Данії, подякував за надану військову допомогу та запевнив тому, що Україна вистоїть у боротьбі з російською агресією. Виступ Зеленського кілька разів переривали оплески членів парламенту і гостей.

«Зараз російське зло б’є болем і смертями по українських містах і селах і відкрито говорить, що Україною не обмежиться. Потім після нашої країни вони хочуть понести ці страждання далі у Європу і далі у світ. Я впевнений, що ви чуєте це з Москви. Всі сусіди росії під загрозою, якщо Україна не вистоїть».

У такому разі міжнародне право вже не вдасться реанімувати і кожна з демократій світу може стати мішенню.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна вистоїть.

«Коли путін віддав наказ про своє вторгнення він вірив лише у довжину колон своєї бронетехніки, у силу вибухів російських ракет, що жорстокість здатна переписати історію континенту. Він вірив у насильство і саме тому він слабший».

Президент також висловив подяку Данії за допомогу в процесі відбудови України вже зараз.

  • Напередодні під час візиту Володимира Зеленського до Нідерландів було оголошено, що Україна отримає 42 винищувачі F-16 після того, як українські пілоти та інженери завершать навчання.

Водночас Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16.

«Ми сподіваємося, що данські винищувачі допоможуть вам захистити ваше небо, допоможуть захистити український народ і допоможуть повернути Україні землі, які по праву вам належать», – підкреслила прем'єрка Данії Метте Фредеріксен.

  • Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті заявив про приєднання республіки до Декларації Групи семи щодо підтримки України.

«Республіка Косово приєднується до Декларації G7 про підтримку України. Забезпечення перемоги України та притягнення лідерів росії до відповідальності за їхні злочини є важливим для збереження миру та демократії».

В опублікованій заяві йдеться про те, що «вплив війни виходить далеко за межі України», а також, що росія намагається дестабілізувати країни західних Балканів за допомогою своїх головних автократичних союзників у регіоні, щоб відволікти увагу від незаконного вторгнення в Україну.

  • Близько 30 ірландських військових навчатимуть українців у складі великої європейської групи інструкторів у межах місії Спільної політики безпеки та оборони ЄС.

Спершу передбачалося, що тренування включатиме розмінування, бойову медицину та іншу нелетальну підтримку, але тепер відомство заявило, що війська також будуть залучені до тренувань із вогневої підготовки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему