19 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 18 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  18 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 541 день повномасштабного російського вторгнення на територію нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 1 ракетний та 31 авіаційний удар, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 2 пункти управління та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 18 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 256510 (+460) осіб,
  • танків − 4332 (+3),
  • бойових броньованих машин – 8410 (+12),
  • артилерійських систем – 5193 (+24),
  • РСЗВ – 714,
  • засобів ППО – 486,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316 (+2),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4276 (+4),
  • крилатих ракет – 1406,
  • кораблів /катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7658 (+17),
  • спеціальної техніки – 783 (+10).

 

  • Упродовж останніх тижнів кількість російських військовополонених в Україні збільшилася на понад 200 людей, кожний п′ятий здався добровільно.

Як зазначили в ГУР, поповнення обмінного фонду означає, що повертати наших воїнів буде легше.

Також зазначається, що кожного дня троє-п'ятеро російських військових здаються в полон за державною програмою "Хочу жить".

  • За інформацією британської розвідки, росія хоче створити на захоплених територіях України власний інформаційний простір.

У Запорізькій області окупаційна адміністрація отримала вказівки з рф щодо запровадження нових стандартів акредитації навчальних закладів.

Крім того, в окупованих регіонах знаходять роботу журналісти з росії.

«Метою росії є створення прокремлівського інформаційного простору в окупованих регіонах для розмивання української національної ідентичності».

  • Станом на ранок 18 серпня з Куп’янського району на Харківщині евакуювали приблизно 480 людей, з них близько 130 дітей. Влада розробляє маршрути евакуації на випадок загрози окупації Куп’янська.

Є люди, які евакуюються власним автотранспортом. Вони виїжджають або в наближені населені пункти, або по області.

У селі Синьківка, яке атакують російські військові, залишаються жителі, які відмовляються евакуюватися.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що провів щоденну ранкову зустріч з різними відомствами й анонсував новини щодо техніки від партнерів, подій на фронті та інспекції військово-лікарських комісій.

«Реалізуються домовленості з партнерами. Заходять важка техніка, артилерія, засоби ППО. Продовжуємо роботу над наступними пакетами. Новини будуть скоро».

Він додав, що також говорили про ситуацію на фронті, оборонні та наступальні дії і результати застосування дронів.

  • «Армія дронів» відправляє на фронт понад 270 ударних українських безпілотників Vampire.

Це коптери українського виробництва. Вони можуть нести до 15 кілограмів корисного навантаження. Військові застосовуватимуть їх для знищення як броньованих авто й танків, так і оборонних споруд ворога, фортифікаційних укріплень чи складів боєприпасів.

Кожен дрон оснащений тепловізором, тому може ефективно працювати вночі.

  • У МЗС України кажуть, що спецтрибунал за злочин агресії росії має притягнути до відповідальності близько 20 представників політичного і військового керівництва рф.

Зокрема йдеться про постійних членів Радбезу Росії, які ухвалювали рішення про агресію проти України, а також тих, хто здійснював кроки на виконання цього рішення – командувачі родів військ, Росгвардії та збройних сил рф.

Решта російських воєнних злочинців відповідатимуть за скоєні злочини в інших судах.

  • За дорученням Президента України Володимира Зеленського в Офісі глави держави відбулася зустріч із генеральною директоркою Світової організації торгівлі доктором Нгозі Оконджо-Івеала, яка перебуває з візитом в Україні.

Основною темою зустрічі став захист вільної торгівлі, зокрема в регіоні Чорного моря, яка опинилася під загрозою через агресію росії проти України.

Агресор цілеспрямовано нищить транспортну й аграрну інфраструктуру України й блокує українські порти задля порушення товарних потоків, передусім постачання української агропродукції, і з метою продовольчого шантажу.

рф створює безпосередню загрозу продовольчій безпеці та порушує свободу торгівлі, зокрема в Чорному морі.

У цьому контексті є можливість залучення Світової організації торгівлі до імплементації другого пункту Української формули миру, що має назву «Продовольча безпека». Авторитет і вплив СОТ на міжнародну торгівлю може відіграти важливу роль в імплементації цього пункту.

Ідеться не лише про відновлення міжнародного права та вільної торгівлі, але й про стабілізацію цін на світовому ринку та доступ найбідніших країн до постачання агропродукції, у якому вплив України дуже суттєвий.

Співрозмовники домовилися докладати зусиль для відновлення повноцінного експорту з України, зміцнення продовольчої безпеки у світі, зокрема через гуманітарну ініціативу «Зерно з України», посилення ролі СОТ у відновленні миру в Україні, а також подолання бідності й голоду у світі.

  • Українські розвідники просять жителів тимчасово окупованих територій передавати їм розвіддані напередодні фейкових "виборів", які росіяни планують провести у вересні.

Зокрема, ГУР цікавить така інформація:

  • про колаборантів з-поміж місцевих жителів та їхніх кураторів із росії (особиста інформація, адреси, номери авто, телефонні номери і т.д.);
  • про так званих депутатів та представників окупаційних адміністрацій;
  • свідчення фальсифікацій та нелегітимності проведення фейкових виборів.

Розвідники повідомляють, що надана інформація сприятиме наближенню поразки окупантів та допоможе виявленню пунктів дислокації, адрес проживання військ, складів, місць зберігання та розміщення техніки, місць чергування ППО та ін.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін вручив орден голові Верховного суду після рекордного мінімуму виправдувальних вироків.

«Система перебуває в дуже хорошому стані», - відзвітував В'ячеслав Лебедєв після того, як суди розглянули 616 тисяч справ та виправдали лише 2 тисячі осіб.

Як зазначають експерти, путін щедро роздає ордени тим прислужникам, які оберігають його спокій і дозволяють залишатися при владі.

  • Суд у Москві ліквідував Сахаровський центр, який займався культурною, просвітницькою, громадською, правозахисною діяльністю та був внесений російською владою у реєстр так званих «іноземних агентів» у 2014 році.

Суд вирішив виключити Сахаровський центр із реєстру юридичних осіб рф, оскільки у приміщенні центру начебто були виявлені «систематичні грубі та непереборні порушення закону».

  • У росії побито історичний рекорд оптових цін на бензин АІ-95. Уперше в історії європейської частини рф оптові ціни на бензин відповідної марки перевищили позначку 70 тис рублів за тонну (склали 70,123 тис. руб. за т).
  • МОЗ росії закликало лікарні готуватися до зникнення майже 200 найменувань ліків.

Попрощатися доведеться з антибіотиками, ізраїльськими ліками для онкологічних пацієнтів, низкою гормональних препаратів, а також «Но-шпою» та інгалятором від астми (сальбутамолом).

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США схвалили відправку Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів, як тільки пілоти завершать навчання.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив існування листа державного секретаря Ентоні Блінкена до його візаві в Данії та Нідерландах, який "формалізував" готовність "після завершення навчань у консультації з Конгресом схвалити надання F-16 Україні".

«Це природне продовження того, що президент Байден анонсував у Хіросімі».

  • Міністерство оборони Великої Британії підписало три контракти на постачання засобів протиповітряної оборони для України.

Серед них – контракт вартістю 56 мільйонів фунтів стерлінгів із норвезькою оборонною компанією Kongsberg щодо постачання антидронових систем і ще два контракти на забезпечення додаткових можливостей ППО.

За контрактом із Kongsberg, компанія має надати системи протидії безпілотникам для виявлення, відстеження, знищення або подавлення дронів. Система CORTEX Typhon розроблена для використання лише двома операторами. Її можна швидко розгортати та переміщувати для максимальної ефективності.

Ці системи протиповітряної оборони достатньо гнучкі для швидкого розгортання для захисту цивільного населення та інфраструктури України, або для використання на лінії фронту.

  • Міністерство національної безпеки США продовжило до 19 квітня 2025 року статус тимчасового захисту для громадян України у зв'язку з нинішнім повномасштабним вторгненням росії.

Також програму розширять, дозволивши подаватись на тимчасовий захист українцям, які проживали у США станом на 16 серпня 2023 року.

Крім того, студенти з України, які навчаються в США і перебувають в країні за візою F-1, зможуть подати запит на дозвіл на роботу та зменшити навантаження, не втрачаючи візу на час дії тимчасового захисту.

  • Швейцарія приєдналася до рішення ЄС щодо невизнання документів, виданих росією на окупованих територіях України та Грузії.

Нові обмеження стосуються документів російського зразка, виданих на окупованих Москвою територіях східної України, а також у двох грузинських регіонах – Абхазії та Південній Осетії.

  • Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що його країна збирається забезпечити 60% експорту українського зерна. Про це він сказав під час зустрічі з прем'єром України Денисом Шмигалем, який приїхав до Бухареста з візитом.

«Я запевнив, що Румунія, як і раніше, буде сприяти експорту українського зерна на міжнародні ринки. Ми сподіваємося, що понад 60% від загального обсягу експорту зерна з України йтиме транзитом через Румунію».

  • Туреччина збудує другий корвет типу "Ada" для потреб Військово-морських сил ЗСУ, закладка корабля відбулась на одному з суднобудівних підприємств у Стамбулі.

Повідомляється, що всі роботи здійснюється вчасно відповідно графіків та укладених договорів.

  • Уряд Ізраїлю продовжить забезпечувати українським біженцям соціальну та медичну допомогу щонайменше до кінця цього року.

Україна розраховує на прогрес ближчим часом і з інших питань двосторонніх відносин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему